03.11.2011,  13:04:31 | 0 comentarii | 491 vizualizari
La Petroşani. Ședinţă de consiliu cu tentă culturală… / 18.580 de lei au fost alocaţi de la bugetul local unor autori de cărţi. Grosul l-a luat însă un vulcănean...
de Corneliu BRAN

Joi, 25 martie 2010 a avut loc, şedinţa ordinară a Consiliului Local Petroşani. Dacă, iniţial, pe ordinea de zi au fost trecute 25 de proiecte de hotărâre, la începutul şedinţei, Executivul, prin preşedintele de şedinţă Dana Damian, a mai propus încă trei proiecte de hotărâre.

Din cele 28 de proiecte, opt dintre ele au vizat alocări din bugetul local a unor sume pentru editarea, tipărirea sau achiziţionarea de cărţi scrise de autori locali, suma totală fiind undeva spre un sfert de miliard de lei vechi. Pentru toate aceste solicitări, consilierii locali au fost înţelegători, alocând în mare parte sumele cerute. Cu excepţia proiectului de hotărâre privind „alocarea sumei de 5.600 lei în vederea editării şi tipăririi volumului Râsul lui Zarathustra – Eseu asupra timpurilor noastre (un viitor volum aparţinând directorului de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu, Gilbert Danciu - pe numele literar, Danco), o mare parte dintre consilieri considerând suma de 5.600 de lei mult prea mare faţă de puterea bugetului local, „într-o perioadă de criză”. Astfel că, la propunerea consilierului Lupu, care a iniţiat un amendament care a şi trecut, suma finală a rămas stabilită la 1.000 de lei. Fireşte, au fost şi susţinători ai domnului Danco (printre care cel mai aprig susţinător a fost consilierul social-democrat Robert Humel), care au contestat vehement această decizie, considerând suma mult prea mică. Totul a rămas însă aşa cum se stabilise prin vot. Valeriu Butulescu, un alt om de cultură, propusese, imediat după consilierul Lupu, suma de 3.600 de lei, amendament care a avut însă mai puţine voturi „pentru”, decât cel propus de consilierul Lupu.

Partea comică a situaţiei este că suma totală alocată celor 4 autori petroşeneni a fost de 9.250 lei, iar cea aprobată unui singur ziarist din Vulcan a fost de... 9.330 lei. Mai mare decât a tuturor celor 4 autori petroşeneni, plătitori de taxe şi impozite în... Petroşani. 

Una peste alta, circa 200 de milioane de lei vechi au fost alocate numai pentru acte de cultură locală, ceea ce nu este rău într-un an de criză. Suma alocată este un mărunţiş pentru un buget local serios ca la municipiului Petroşani. Este bine că, uneori,  mai sunt încurajaţi şi scriitorii din Petroşani, care sunt, de fapt, o mână de oameni. Și astfel, bibliotecile şcolare îşi mai îmbunătăţesc şi ele zestrea de cărţi scrise de autori locali.

Alte proiecte care au fost votate au ţinut de „strategia locală de dezvoltare a serviciilor sociale în perioada 2010 - 2013”, de „aprobarea contractului pentru acordarea de servicii sociale încheiat între Serviciul Public Local de Asistenţă Socială şi Centrul de Îngrijire Medicală şi Asistenţă Socială la domiciliu”, de aprobarea „Convenţiei de Colaborare încheiată între Serviciul Public de Asistenţă Socială şi organizaţia de utilitate publică CARITAS”, dar şi de alte domenii. Vom reveni.

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter