03.11.2011,  18:13:30 | 0 comentarii | 993 vizualizari
Primarul Ridzi ar trebui să intervină. Firma RETIM a început curăţenia de primăvară / Dar nu pe străzile Petroşaniului, ci printre angajaţii ei…
de Corneliu BRAN

La uşa redacţiei noastre au bătut doi oameni de la firma RETIM. Până aici nimic spectaculos… Numai că oamenii nu au ajuns la noi de bine ce le este. Au venit în disperare de cauză, cu credinţa că situaţia lor va redeveni normală, după ce vor declara în presă modul cum s-a ajuns aici.
Dar despre ce este vorba? Vineri, 19 februarie, pe la prânz, patru lucrători ai punctului de lucru din Petroşani ai firmei RETIM s-au trezit chemaţi de secretara firmei, care este şi liderul de sindicat, doamna Melinda Dragobete, care „cu seninătate ne-a dat o înştiinţare foarte tristă pentru noi, o hârtie care s-ar putea să ne schimbe radical vieţile noastre şi ale familiilor noastre”. 

Metodă practicată de firmele din vest sau cum să scapi cu „eleganţă” de nişte angajaţi incomozi
Prin adresa oficială, dată fiecăruia dintre cei patru petroşeneni, aceştia erau înştiinţaţi:
“În baza hotărârii Consiliului de Administraţie al S.C. RETIM ECOLOGIC SERVICE S.A., din 20.01.2010 prin care se aprobă restrângerea activităţii de salubrizare la Punct de lucru Petroşani, implicit reducerea numărului de posturi, începând cu data de 01.02.2010, pe cale de consecinţă se desfiinţează şi postul de muncitor necalificat ocupat de dumneavoastră.
Având în vedere această stare de fapt, vi se propune postul de muncitor necalificat la Secţia Salubrizare Stradală din Timişoara.
înând cont de această ofertă, în termen de 3 zile lucrătoare de la primire veţi comunica conducerii poziţia dumneavoastră”.
Åži urmează semnătura directorului general, inginerul Florin Cepănariu, a şefului Biroului de Resurse Umane, economistul Ioan Bonchiş şi o ştampilă, în timp ce pe antet este dat şi câte un număr de înregistrare fiecărei hârtii cât şi data, 18.02.2010, ca totul să fie cât mai oficial şi aşa zis în regulă.
Toate ar fi în regulă, numai că „oferta” nu prevede şi un loc de cazare asigurat de firmă, nici măcar o masă asigurată şi nici măcar o mărire de salariu, prin care respectivii să-şi poată asigura cazarea. Or, în condiţiile în care respectivii primesc în jur de 550 de lei salariu net şi mai au şi copii şi soţii, cât şi case de întreţinut, este foarte clar de ghicit răspunsul oamenilor: „Nu ne putem permite să plecăm să muncim la Timişoara, deoarece nu ne putem descurca pentru că nu este posibil”. Cum şi răspunsul conducerii firmei va fi: „Ei bine, atunci plecaţi din firmă”. Åži, uite aşa, s-a scăpat cu „eleganţă” de nişte angajaţi problemă sau de nişte angajaţi incomozi pentru unii, din „x” motive. Este o metodă occidentală, preluată de la firmele mari, cu specificaţia că atât firmele respective, cât şi „drepturile angajaţilor” din legislaţia românească prevăd ca în astfel de cazuri, de transfer forţat, firma să asigure măcar cazarea (bani în plus la salariu pentru plata chiriei lunare), cât şi o masă sau bonuri de masă, ceea ce în cazul de faţă nu este valabil. Chestiunea este cum vor fi daţi afară din firmă cei patru? Pentru că dacă vor fi trimişi în şomaj, este cât de cât o chestiune în regulă, în sensul că timp de un an vor avea o protecţie a statului, perioadă în care probabil vor avea timp să-şi găsească altceva de lucru. Dar dacă vor fi concediaţi, atunci datele problemei se schimbă, deoarece oamenii şi familiile lor vor avea toate şansele să ajungă să cerşească pe străzi pentru a obţine bani de mâncare. Tocmai de acest lucru se temeau cei care au venit în redacţia noastră, că vor fi concediaţi abuziv şi nu vor fi trimişi în şomaj!
Apoi, se mai pune o întrebare: dacă hotărârea Consiliului de Administraţie privind reducerea numărului de posturi începând cu 1 februarie a fost luată în data de 20 ianuarie, de ce angajaţii respectivi au fost înştiinţaţi doar pe 19 februarie? Ceva e cusut cu aţă albă şi este destul de evidentă această „lucrătură”.

Divergenţe mai vechi între aceşti angajaţi şi pensionarul-şef, Petre Bălan
Costel Ocu, unul dintre cei doi bărbaţi care ne-au vizitat la redacţie, susţine că a fost „lucrat pe la spate” de şeful punctului de lucru din Petroşani, domnul Petre Bălan, cu care are divergenţe mai vechi: „Eu din cauza domnului Bălan am acum aceste probleme. Asta, deoarece am depus o plângere penală împotriva dumnealui, în data de 30 decembrie 2009. Pentru chestia asta vrea să scape de mine din firmă. Am făcut această plângere deoarece domnul Bălan a fost la doctoriţa mea şi i-a spus foarte ferm să nu-mi dea foaie de boală. Am documente care dovedesc că eram bolnav şi că am dreptate. Am fost anchetaţi apoi la poliţie, în urma plângerii mele, de către domnul poliţist Ionescu, care, în prezenţa mea, i-a zis domnului Bălan: Eu de-aş fi în locul dumnitale l-aş da afară pe ăsta... Asta şi alte discuţii în contradictoriu, care au avut loc între mine şi domnul Bălan şi care toate s-au lăsat cu referate trimise la Timişoara de către domnul Bălan, ori cu sancţiuni disciplinare, mă face să cred că dumnealui a tras sforile să fiu dat afară din firmă. Eu am doi copii, trebuie să lucrez, nu pot să stau degeaba sau să dau în cap la oameni pe stradă pentru a face rost de bani de mâncare. Îmi este însă frică că dacă voi refuza categoric să plec la Timişoara, mă vor concedia, fără a mai putea beneficia nici de şomaj, precum şi de cursurile de calificare gratuite, care mi-ar putea aduce un nou loc de muncă. De asta îmi este frică şi de aceea am vorbit la telefon şi cu liderul de sindicat de la Timişoara”.
Åži Ioan Aradi susţine că tot Petre Bălan stă la baza cazului său: „Eu am discuţii în contradictoriu de mulţi ani cu domnul Petre Bălan, care acum, probabil, se răzbună. Eu am trimis la domnul director general Florin Cepănariu, de la Timişoara, o scrisoare, prin care am scris tot ceea ce a făcut domnul Bălan cu mine de Zilele Municipiului, în anul 2007, în faţa teatrului de stat. Domnul Hodoş a văzut scena, ca şi domnul Vasile Tulbure, un pensionar care a lucrat la firmă. Atunci, domnul Bălan a sărit la mine, m-a înjurat de mamă, dorind apoi să mă şi lovească. Cred că era în stare de ebrietate, de aceea era aşa de violent. De-atunci mă tot stresează, mă tachinează şi îşi bate joc de mine. Mă ameninţă de mult că mă dă afară, că mă aranjează el. Plus că mi-a dat şi o sancţiune de 10% şi altele… Sunt foarte stresat la muncă din cauza lui. Eu vreau să rămân lângă familie, în oraşul unde m-am născut, în oraşul unde trăieşte copilul meu şi soţia, în oraşul unde cât de curând mi se va mai naşte un copil, soţia fiind însărcinată în luna a şaptea. De două zile, de când am primit această înştiinţare, nevasta mea nu mai doarme noaptea, de frică că vom muri de foame. Îmi este frică că dacă voi refuza, voi fi concediat, fără dreptul de a mai avea nici şomaj! Eu simt că nu mai am nervi şi putere (nota red.: plânge în hohote) pentru acest om şi pentru această decizie care a pus capac. Îmi este frică să nu fac un gest disperat, să rămână copiii fără tată. Nu ştiu ce le-am făcut? Nu le-am luat nici averi, nici bani, nici nimic. Nu vreau decât să am un venit sigur, dacă se poate prin muncă şi multă linişte”.

„Sunt nişte chiulangii şi nişte beţivi...”
Contactat de către noi, domnul Petre Bălan ne-a declarat că nu este decizia dumnealui, ci a Consiliului de Administraţie a firmei şi că nu dumnealui stă la baza hotărârii. Dar că în ceea ce îi priveşte pe cei care ne-au căutat la redacţie, domnia sa nu poate să spună cuvinte de laudă: „Au concedii medicale în fiecare lună după ce iau salariile. Asta pentru că sunt consumatori de băuturi alcoolice. Pe de altă parte, îi influenţează negativ şi pe ceilalţi angajaţi. Sunt scandalagii şi violenţi verbal. Costel Ocu mi-a făcut şi o plângere mincinoasă la poliţie şi câte şi mai câte… Secretara noastră, care mai este şi lider de sindicat la punctul nostru de lucru, a fost înjurată ca la uşa cortului de unul dintre cei doi, înjurăturile fiind auzite şi de soţul dumneaei, vineri după-amiază, după ce dumnealor au primit înştiinţările. Fapt pentru care a făcut o plângere la poliţie. Åži multe alte întâmplări şi scandaluri cu ei implicaţi. Pe mine cine mă cunoaşte, ştie că sunt om de bună-credinţă, corect, liniştit, nu am treabă cu nimeni. Dar când văd nereguli, normal că sunt mai aspru, mai exigent. Sunt şeful lor, normal că trebuie să-mi fac treaba, doar n-o să-i las pe fiecare din angajaţi  să facă ce doresc când sunt la muncă. În ceea ce priveşte oferta firmei, este adevărat, nu se pune la dispoziţie cazare şi nici nu se dau bani în plus. Dar dumnealor pot să refuze şi atunci vor intra în şomaj. Vă spun sigur, este vorba, în caz de refuz, de trimitere în şomaj şi nu de concediere. Aşa că să stea liniştiţi din acest punct de vedere”.
Concluziile le trageţi dumneavoastră. În ceea ce ne priveşte, noi nu am făcut altceva decât să vă prezentăm cum stau faptele, spuse de cei trei combatanţi, susţinute şi de anumite documente care ne-au fost puse la dispoziţie. Sperăm ca oamenii să beneficieze măcar de şomaj, dacă nu mai pot fi ţinuţi angajaţi în cadrul firmei. Nu băgăm mâna în foc că cei doi bărbaţi n-au nicio vină la această stare de fapt, dar nici nu credem că DOAR ei sunt vinovaţi. Fiind vorba şi de nişte copii nevinovaţi la mijloc, nu putem să privim pasivi aceste cazuri care se întâmplă lângă noi.
Poate că nu e lipsit de interes, dată fiind situaţia disperată a acestor cetăţeni ai Petroşaniului, ca Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul Petroşaniului, să se implice în rezolvarea acestui conflict social. Nu de alta, dar are argumente suficiente cu care să-i convingă pe cei de la RETIM. Care, între noi fie vorba, încasează tot din banii municipalităţii.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter