29.10.2011,  15:33:33 | 0 comentarii | 420 vizualizari
O hotărâre de guvern /Va schimba faţadele blocurilor Văii?
de Ziarul Vaii Jiului

 După îndelungi discuţii şi amânări, miniştrii au decis în şedinţa de duminică să schimbe faţadele jalnice şi ale blocurilor din Valea Jiului, ideea generală fiind să se schimbe din temelii culorile murdare în culori vii, pe cheltuiala cetăţenilor români, dar cu sprijin de la primării, acolo unde cetăţeanul nu are de unde să contribuie cu bani. Ceea ce înseamnă din start alte cheltuieli importante pentru primării.

Guvernul vrea modelul occidentului
Pentru primăriile din Valea Jiului, unde salariile sunt mici şi bugetele locale subţiri, înseamnă cu atât mai mult. Pe de altă parte, această „cosmetizare” a blocurilor nu înseamnă defel şi reabilitarea acestor blocuri, o greşeală după părerea unora, care se întreabă cum poţi să vopseşti un bloc la exterior până ce nu l-ai reabilitat? E ca şi cum peste jeg ţi-ai da cu pudră, ca să nu se vadă, în loc să te speli cu săpun şi apă. Este perfect adevărat şi asta, dar, pe de altă parte, au dreptate şi guvernanţii când spun că nu se mai poate continua aşa, că pericolul e deja evident, la unele blocuri vechi cărămizile sau streşinile stând să pice-n capul celor ce trec prin zonă. Iar argumentul mizeriei şi a aspectului sub orice critică a multor blocuri, mai ales din zone de importanţă turistică, este de asemenea de luat în calcul. Fiind dat de guvernanţi modelul ţărilor vestice, unde şi blocurile mai vechi sau nereabilitate de curând (există şi la ei destule) sunt măcar colorate şi întreţinute cât de cât. Și nu doar atât, am completa noi, vesticii, şi ţările supercivilizate mai au şi altceva în plus chiar şi la lucrurile mai puţin plăcute (pe lângă marea majoritate a lucrurilor făcute extraordinar de bine): unele şosele mai proaste, faţă de medie, dar măcar marcate şi fără gropi să-ţi rupi maşina în două; stâlpi urâţi dar vopsiţi anual; garduri oribile dar de asemenea vopsite sau amenajate cu ornamente florale; parcuri învechite, dar curate şi pline de gazon şi ornamente florale, cu copăcei şi cu tot ce trebuie (curăţenia fiind literă de lege, fiind păstrată zilnic de îngrijitori specializaţi, dar şi de cetăţeni, care nu rup flori, nu calcă gazonul şi nu distrug băncile şi coşurile de gunoi, fiind taxaţi la sânge atunci când o fac).
 
Pentru familiile cu venituri mici, vor pune bani primăriile 
Dar să vedem împreună, pe lângă aceste comentarii de mai sus, ce mai vizează decizia de duminică a guvernului în acest sens. Vechimea blocurilor poate duce, în opinia guvernanţilor, „îngrijorătoare accidente grave provocate de desprinderea sau prăbuşirea unor elemente de construcţie de la nivelul faţadelor şi învelitorilor clădirilor”, punând astfel în pericol siguranţa şi sănătatea populaţiei. Acesta este de fapt argumentul principal pentru instituirea acestor obligaţii din partea cetăţenilor României. Astfel, proprietarii de locuinţe care acceptă să efectueze aceste lucrări de reabilitare a faţadei „vor putea contracta credite acoperite în totalitate de garanţia statului şi la dobânzi subvenţionate, cu un termen de rambursare de cinci ani”. Aceştia vor beneficia şi de „scutire de la plata cotei de impozit pentru lucrări de construcţii şi, dacă există o decizie în acest sens a autorităţii locale, de la plata impozitului pe clădire pe o perioadă de cinci ani consecutivi”. Tot în decizia luată se mai specifică că „persoanele cu un venit mediu net lunar pe membru de familie mai mic decât salariul mediu net lunar pe economie - 1.424 de lei -  nu vor fi obligate să returneze banii cheltuiţi de primărie pentru reabilitarea faţadei, de aceeaşi prevedere urmând să beneficieze şi proprietarii de clădiri istorice”.
 
Sancţiuni - în caz de neîndeplinire
În urma acestei hotărâri a guvernului, edilii fiecărei localităţi sunt obligaţi să înceapă inventarierea clădirilor şi să elaboreze un plan de acţiune, prioritare fiind imobilele din zonele istorice şi centrale. În urma acestei inventarieri, care va fi finalizată până la jumătatea acestui an, proprietarii vor fi înştiinţaţi de primărie asupra obligaţiei de refacere a faţadei blocului. După care, în termen de o lună, aceştia vor trebui să accepte acest fapt. În caz contrar, sancţiunile dictate de primării vor fi cuprinse cu amenzi, care pot să ajungă până la 10.000 de lei. Nu vor intra sub incidenţa acestei decizii faţadele blocurilor deja amenajate (cum sunt faţadele blocurilor reabilitate deja prin program guvernamental). Sarcina aplicării acestei decizii cade pe Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi pe primăriile din toată ţara. Proprietarii vor fi înştiinţaţi de primărie asupra obligaţiei de refacere a faţadei imobilului şi trebuie să răspundă în maximum o lună dacă acceptă să efectueze această lucrare. În caz contrar, vor fi sancţionaţi cu amenzi de până la 10.000 de lei. (Corneliu BRAN)


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter