03.11.2011,  13:05:12 | 0 comentarii | 734 vizualizari
În Vulcan, / Ion Creangă nu are apă
de Gheorghe OLTEANU

Domnul Constantin Partaiche locuieşte în Vulcan, pe strada Ion Creangă. La numărul 8. Anume am început cu literă mare, când am făcut ultima menţiune. Fiindcă, în casa cu acest număr, a locuit şi a murit un personaj cunoscut vulcănenilor. Și care, nu cu puţin timp în urmă, a fost  protagonistul unui reportaj.

 

În casa în care, până să-şi dea obştescul sfârşit neştiut de nimeni, a locuit Iungăr, s-a mutat, din 2001, nea Costică Partaiche. A cumpărat-o de la sora lui Iungăr şi, încet, încet, a început s-o pună la punct. Nici nu s-a gândit că o să-i ia atâta amar de vreme, ca s-o termine. Numai ca să scoată grămezile de gunoaie, înalte cât casa, din curte i-a trebuit o mulţime de timp. “Dacă nu m-ajutau oamenii, zice el, şi nu glumeşte, nu-mi ajungeau doi ani de zile să fac curăţenie!”.

Dar nu pentru problema asta m-a oprit dumnealui când, ieri, aproape de ora unsprezece,  am ieşit din magazinul de piese auto de lângă casa lui. M-a luat la vorbă, ca să-mi spună cum e treaba cu apa potabilă pe strada lor. În casele mai jos de el, mai exact. El măcar nu mai are apă deloc. Acum un an sau doi,

i-a zis unul de la Ape că nu mai are rost să plătească dacă, la robinet, îi curge firicel de apă, nu altceva. De atunci, apa de băut şi pentru mâncare şi-o aduce de la izvorul de peste drum de banca comercială. De la Dincă.

Un pic mai jos de casa lui Costică Partaiche este cea a soţilor Marin şi Maria Ciucă. Casa are numărul 18. Ne primeşte doamna Maria. Când i-am spus că sunt de la ziar, femeia a mărturisit că e cea mai bună veste pe care a primit-o chiar de Buna Vestire. O rog să-mi spună cum e cu apa şi să-mi arate cum curge ea la robinetul din bucătăria dumneaei.

Într-adevăr, e aşa cum îmi spusese domnul Costică Partaiche: un firicel de apă. Cam cât cea mai subţire sfoară care se găseşte în magazin. E aşa de peste şase ani, se pune pe povestit doamna Maria Ciucă. De vreo câteva ori, i s-a plâns despre asta şi domnului Petru Hodor, pe când acesta era primar. Degeaba. A tot dus-o cu vrăjeala, că venim, venim, o să facem, o să facem. A făcut pe naiba, din moment ce el nu mai e primar. Și, după cum se vede, nici pe acesta de acum oamenii nu au cum să-l înduplece. 

Ca să aibă apă de băut şi pentru gătit, doamna Maria Ciucă lasă tot timpul sub firicelul de apă de la robinet o găletuşă de cinci litri. Pentru spălat cară apă din pârâul Morii, care curge peste drum de casa lor. Aşa e, spălăm în apa asta în care se scurg toate mizeriile, spune ea cu durere în glas. Și priveşte spre maşina de spălat automatică din hol. Căreia azi, mâine i se duce termenul de garanţie. Pentru că cumpărat-o acum patru ani şi nici n-a apucat s-o folosească.

Pe toţi locatarii de pe strada Ion Creangă, exceptându-i pe cei de la magazinul cu piese auto în sus, îi chinuie problema asta a apei potabile. Pe cei care stau aproape de intersecţia cu Nicolae Titulescu nu-i doare capul de asta, fiindcă sunt racordaţi la altă reţea. Cei bătuţi de Dumnezeu au ghinionul să fie alimentaţi, dacă se mai poate spune aşa, de la conducta care se vede traversând albia pârâului mai jos de fostul local “Pierde Tren”. Țeava care vine de la aceasta în sus, înspre locuinţele lor, e praf şi pulbere. Și colmatată, şi ciuruită în multe locuri. 

Ce-i de făcut, aşadar? Întrebarea nu mi-o pun mie, ci domnului ing. Cristian Andrei Ionică, directorul S.C. Apa Serv S.A. Petroşani. Care, de curând, m-a asigurat că citeşte şi este atent la orice aspect care-l priveşte pe dumnealui, atunci când acesta este semnalat de presă. Solicitudinea şi operativitatea cu care a răspuns şi celorlalte sesizări făcute tot de subsemnatul mă fac să cred că nici aceasta, adusă la cunoştinţă acum, nu va întârzia să-şi găsească rezolvarea care se cuvine.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter