06.11.2011,  19:19:17 | 0 comentarii | 547 vizualizari
Un proiect care va putea aduce bani mineritului / În această săptămână se va afla cine este partenerul Companiei Naţionale a Huilei în valorificarea gazului metan
de Ziarul Vaii Jiului

Captarea gazului metan din zăcămintele miniere poate fi o afacere bănoasă pentru CNH. Norocul Companiei este că demersurile pentru implementarea acestui proiect au fost făcute înainte de schimbarea gărzii politice, gardă ce pare a fi blocat CNH.

În ultimii ani, Compania Naţională a Huilei s-a preocupat nu doar de mersul activităţii de extracţie a huilei, dar şi de viitorul acesteia prin căutarea de noi soluţii/ proiecte care să aducă bani. Astfel, fosta echipă de conducere şi specialiştii Companiei Naţionale a Huilei Petroşani au lucrat la un proiect viabil, care va aduce venituri suplimentare. Este vorba de captarea şi valorificarea gazului metan. S-au identificat şi sursele de finanţare pentru investiţii. Pentru că CNH nu dispune de fonduri, oficialii au hotărât să se asocieze în respectivul proiect cu un investitor. Activitatea de exploatare a metanului din subteran este de mare viitor, iar câştigurile sunt certe şi deloc de neglijat, dar şi investiţiile sunt pe măsură. CNH dispune de instalaţii de degazare, dar de mici dimensiuni, care nu pot asigura captarea la scară industrială.

“La Exploatarea Minieră Lupeni se aplică deja captarea metanului prin staţiile de degazare obişnuite, iar metanul este utilizat pentru încălzirea apei, în folosul propriu”, a declarat purtătorul de cuvânt al CNH Petroşani, Oana Stoicuţa. Proiectul CNH prevede tehnici speciale de captare, dar o singură instalaţie costă circa 10 milioane de dolari, conform unor calculelor preliminare făcute în urmă cu un an. „Deja s-a obţinut acordul de exploatare de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. CNH are gazul, dar mai are nevoie de un participant pentru partea de investiţii”, a precizat Oana Stoicuţa. 

Astfel, în data de 8 aprilie, la sediul CNH a avut loc licitaţia în vederea atribuirii contractului de asociere în participaţiune, pentru valorificarea gazului de mină provenit din staţiile de degazare, gaz care se va transforma într-o nouă resursă de energie. Cu ajutorul unor echipamente de cogenerare se vor produce energie electrică şi energie termică. Dacă cea termică va putea fi folosită doar la scară zonală, energia electrică astfel obţinută va fi injectată în reţeaua electrică naţională.

La licitaţia de la CNH s-au prezentat două firme. Pentru că documentaţia cerută este complexă şi stufoasă şi trebuie temeinic ve­rificată, abia în această săptămână se va afla cine va fi partenerul Companiei în valorificarea metanului.

Astfel de proiecte sunt susţinute de Uniunea Europeană, care a creat instrumentele comerciale prin care încearcă să diminueze emisiile de gaze poluante prin aşa-numitele credite de emisii de carbon. Finlanda a semnat acorduri cu România şi Bulgaria, privind achiziţia unor drepturi de emisie de dioxid de carbon, denumite credite carbon, prin intermediul unui mecanism special al Protocolului de la Kyoto.

Finlanda, de exemplu,  urmăreşte să dezvolte proiecte în România şi Bulgaria, în principal în sectoarele energiei regenerabile, eficienţei energetice şi a utilizării gazelor naturale.

În aceste condiţii, pentru acest proiect, CNH şi partenerul său pot să acopere peste 10 la sută din investiţii prin aceste credite carbon.

Rezerve de metan există suficient în Valea Jiului, iar studiile CNH relevă faptul că, în anul 2008, volumul de gaz degajat a fost de peste 2,8 milioane metri cubi. Proiectul prevede captarea metanului şi din perimetrele neexploatate ori abandonate.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter