03.11.2011,  20:32:14 | 0 comentarii | 725 vizualizari
SC Almaserv SA Vulcan a murit cu mâna adânc băgată în buzunarul cetăţenilor
de Gheorghe OLTEANU

Deşi decedată cu acte în regulă, se vede treaba că moarta de Almaserv SA Vulcan nu şi-a găsit încă liniştea în mormântul pe care i l-a săpat falimentul. Și că mai are destule surprize pentru foştii ei clienţi. Cum altfel, din moment ce dăm peste situaţii în care, mai mult fără voie, o pomenim şi pe ea, dar şi pe la fel de răcitul de tot al ei frate Edil Therma SA. Cu care ţinea în faţă în cursa întru ale pierderilor de miliarde de lei.

 

Dacă s-ar fi dus doar cu
miliardele acelea de datorii, mai treacă-meargă. Numai că „Alma” asta a luat cu ea şi banii oamenilor de bună-credinţă, care au plătit-o în avans. Cred că sunt sute ca mine în Vulcan care, ca să se ştie de-o treabă, au mers, la începutul lui 2009, la casieria societăţii. Cea de pe Nicolae Titulescu, din centrul vechi al oraşului (vezi poza). Unde au plătit gunoiul menajer pentru tot anul la capătul căruia tocmai am ajuns. După care, lună de lună, le-a venit factura pe care scria că suma fusese achitată.

Toate bune şi, mai ales, corecte,
până cu câteva zile înainte de Crăciun. Când, în cutia poştală, am găsit factura nr.1361/30.11.2009 emisă de SC Pregoterm SA Vulcan. Societate care, am mai scris asta, le-a luat locul ăstora două şi a plecat la drum uşurată de povara datoriilor celor mari şi vechi. Pe factura aceasta mi se arăta că am de plată suma de 4,5 lei. Asta însemnând gunoiul pe o jumătate de lună din octombrie şi pe toată luna noiembrie. Știind că deja plătisem serviciul acesta, fireşte că m-am dus la fetele de la casierie, să mă lămurească. Iar ele, cu vorbă dulce care mult aduce, m-au lămurit aşa cum, de fapt, mă şi aşteptasem. Ceea ce plătisem eu în avans pentru lunile astea luase cu ea moarta de Almaserv. Pentru lumânări, pentru pomeni, naiba ştie. Aşa că, ce mai tura-vura, nu m-am uitat la patru’şcinci de mii. Am scos banii şi am plătit. Plus că, îngrijorat, după ce m-am interesat dacă societatea nu are de gând să falimenteze de Crăciun, am plătit şi pentru decembrie.
 

În principiu,
sutele de cetăţeni care şi-au achitat în avans taxa pentru gunoi au dreptate. Oricare instanţă de judecată le-ar da-o fără discuţii. Numai că nu-l văd eu pe ăla care o să cheltuiască, prin judecăţi, milioane, ca să recupereze câteva sute de mii de lei vechi. Aşa că ce-i dat e bun dat. Deşi, la o adică, mă gândesc că, per total, e în discuţie o sumă destul de măricică. Aici e vorba de altceva. Despre faptul că ceea ce am zis până aici poate fi luat şi ca bătaie de joc. Sunt cetăţeni corecţi care merg, plătesc pentru tot anul şi uite ce păţesc! Asta în timp ce sunt destui alţii care nu au achitat cu anii taxele de ridicare a gunoiului menajer. Și pe care, în continuare, îi doare la banană de asta. Iar dacă aud ce-au păţit cei corecţi, le rând în nas şi le zic că aşa e dacă-s fraieri.

Dar n-am terminat încă.
Ziceam înainte de tot şi de frăţiorul “Almei”. Care, şi el, a târât în întunericul falimentului banii unora care au avut grijă ca, în 2008, să păstreze ceva şi pentru căldura din 2009. E vorba de acele bonuri de termoficare lăsate de oameni la asociaţiile de proprietari în contul acestei ierni. Temă despre care, vă amintiţi, desigur, am mai butonat în câteva articole.
M-am întâlnit, întâmplător, sâmbătă seara, în a doua zi de Crăciun, cu un domn inginer de la mina Vulcan. Dumnealui m-a întrebat dacă pot să ridic o problemă. I-am răspuns că o să încerc. Și atunci mi-a zis ce-l frământa. De ce acelora care au avut datorii la termoficare Pregoterm-ul le-a acceptat bonurile de căldură, iar în cazul altora - activi sau pensionari - care sunt cu plata la zi nu li s-au luat în considerare bonurile rămase la asociaţii în contul acestei ierni? Cu toate că - şi inginerul a subliniat asta - CNH-ul a  spus că nu-i nicio problemă, pentru că le va deconta şi pe astea.

Normal că dumnealui nu a aşteptat
ca răspunsul să i-l dau eu. Lucrul ăsta trebuie să-l facă mai marii de la Pregoterm. Pentru că, după câte ştiu şi eu auzind în stânga şi-n dreapta, nemulţumirile pe această temă nu au încetat. Dacă nu credeţi, întrebaţi-l pe oricare pensionar care numai el ştie cum şi-a chivernisit bonurile, ca să-i ajungă şi pentru iarna în curs. Asta ca să nu mai vorbesc despre nemulţumirile existente în blocurile din centrul vechi al oraşului. În care scări
întregi au fost tăiate de la punctul termic nr. 9. Care - atenţie mare - în iarna asta nu mai dă căldură niciunui bloc! Da, da, nu vă miraţi. Acest lucru chiar se întâmplă. Îmi amintesc foarte bine cum, în şedinţa de consiliu local din septembrie, primarul Gheorghe Ile afirma sus şi tare că nu se va întâmpla asta. Că nu va fi bloc care să n-aibă termoficare de la sistemul centralizat. Că aceia care-s buni platnici vor avea în continuare căldură în iarna asta. Din păcate, între vorbele sale de atunci şi situaţia de acum, e o cale atât de lungă. Iar în casele ălora din centrul vechi sunt foarte puţine grade mai sus de zero.
 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter