29.10.2011,  16:14:02 | 0 comentarii | 753 vizualizari
De din Vale
de Marian BOBOC

Astăzi, Dan Codrea ne aminteşte că / Suntem în Petroşani... Aşteptăm investitori!

Confratele Dan CODREA, unul dintre puţinii ziarişti preocupaţi şi de... altceva, ne lansează o nouă provocare. După expoziţia cu portrete de ziarişti şi... plagiator, Dan şi-a focusat obiectivul aparatului fotografic pe clădirile Petroşaniului.

Semnalul său de alarmă faţă de starea de degradarea a acestora nu este decât o declaraţie de dragoste făcută istoriei Petroşaniului. Paradoxul antologat fotografic de Dan Codrea este acela că cu toate că nu avem în Petroşani foarte multe clădiri vechi, acestea se află mai toate într-o stare jalnică. Cu siguranţă, Dan Codrea vă va explica cel mai bine intenţiile sale artistice şi civice la vernisajul de astăzi, care va avea loc la Cafeneaua Stheff din centrul Petroşaniului, pe la orele 16.

 

Alegeri la numismaţi / Tiberiu Kelemen a fost reales preşedinte

Dintr-un comunicat al prof. Tiberiu Kelemen, preşedintele secţiei de numismatică Petroşani, aflăm: „În data de 22 februarie 2011 a avut loc, la Muzeul Mineritului, Adunarea Generală a Secţiei Numismatice Petroşani. Scopul adunării a fost prezentarea unui raport de activitate pe perioada 2006-2010 şi alegerea noului comitet director. La adunare au participat 16 din cei 22 membri, câţi sunt în evidenţele secţiei, adunarea fiind statutară. Pentru funcţia de preşedinte au candidat doi membri ai secţiei: prof. Tiberiu Kelemen şi ing. Ioan Morar. Votul a fost unul secret. În urma numărării voturilor, rezultatul a fost următorul: 12 voturi pentru - prof. Tiberiu Kelemen; 4 voturi pentru - dl. ing. Ioan Morar. În comitetul director au fost aleşi domnii: Ion Pardos – vicepreşedinte şi Dumitru Puşcaşu – secretar. Cu această ocazie a fost prezentat şi cel mai nou membru activ al secţiei - dl. ing. Karoly Birtok”. 

 

Chiar dacă pretenţiile s-au micşorat, / Nesimţirea plagiatorului rămâne la aceleaşi cote

Luni, 21 februarie, la Alba Iulia a avut loc primul termen în procesul pe care plagiatorul Ștefan Nemecsek l-a intentat distinsului cărturar clujean, prof. univ. dr. Mircea Popa. Acesta, în calitatea sa de coordonator al tezei doctorandului Nemecsek, a sesizat niscai plagiate, întocmind un referat pentru exmatricularea acestuia pe motivul firesc (când e vorba de Nemecsek) de plagiat. Exmatriculare pusă în practică de conducerea Universităţii 1 Decembrie 1918 Alba Iulia anul trecut. Simţindu-se atins în onoare, plagiatorul (uitând grava faptă pe care a comis-o) a solicitat în prima fază venerabilului profesor Popa 50.000 lei (adică, jumătate de miliard lei vechi!). La primul termen, plagiatorul şi-a reformulat pretenţiile, de la 50.000 lei la 50 lei (500.000 lei vechi). Dacă ar fi avut un comportament cât de cât civilizat, plagiatorul Nemecsek şi-ar fi cerut scuze pentru penibila situaţie în care a pus universitatea şi pe dl. prof. univ. dr. Mircea Popa şi nu ar mai fi scos capul din Sohodol o perioadă de timp. Însă aşa, putem constata că nesimţirea plagiatorului rămâne aceeaşi, chiar dacă pretenţiile sale s-au mai micşorat. 

 

Din 7 martie / Studenţii petroşeneni vor protesta în faţa Funeriului

„Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România şi Sindicatul Studenţilor din Universitatea din Petroşani, ca membru activ al federaţiei, organizează acţiuni de protest pe perioada nedeterminată începând cu data de 07.03.2011 în faţa sediului Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului pentru modul în care acesta tratează studenţii şi reprezentanţii lor, pentru atitudinea faţă de problemele noastre, pentru nesoluţionarea problemei cu privire la accesul studenţilor în cele mai importante decizii: alegerea rectorului şi consiliul de administraţie!”, se arată într-un comunicat remis redacţiei de Vasiu Alexandru.

Bine că măcar studenţii mai pun de un protest, deşi noua lege a educaţiei nemulţumeşte şi corpul didactic din Vale, la orizontul primăverii neprefigurându-se nicio mişcare de protest. Versurile Anei Blandiana scrise înainte de democraţia originală pe care o trăim de 20 de ani sunt parcă mai actuale ca niciodată: „Eu cred că suntem un popor vegetal,/ De unde altfel liniştea/ În care aşteptăm desfrunzirea?/ De unde curajul/ De-a ne da drumul pe toboganul somnului/ Până aproape de moarte,/ Cu siguranţa/ Că vom mai fi în stare să ne naştem/ Din nou?/ Eu cred că suntem un popor vegetal/ Cine-a văzut vreodată/ Un copac revoltându-se?”... Cu siguranţă marii păpuşari ai României mizează chiar pe tâlcul acestor superbe versuri.   

 

Scrisoarea fiului unui miner către Scorseze Security International

Am primit la redacţie o scrisoare, din care cităm respectând întru totul scrierea autorului: „Pentru prezentare vă spun că sunt un tânăr din oraşul Petrila, jud. Hunedoara, fiul unui miner de la EM Lonea, vârsta 22 ani, sânt profund contrariat şi revoltat ca şi alţi tineri din Valea Jiului din cauza unei situaţii şi anume mă refer la locurile de muncă la firma dumneavoastră. Rog manageriatul să ia în considerare informaţiile pe care le rezum, şi anume:

De un an de zile încerc să mă angajez paznic (...). Am absolvit şcoala, posed atestat şi nu am reuşit sub nicio formă să mă angajez paznic. Acum firma dumneavoastră a câştigat licenţa şi a preluat lotul de angajaţi, am avut speranţa că voi obţine în sfârşit un loc de muncă la firma dumneavoastră. De ce? Am să vă relatez ce se întâmplă la EM Lonea. Șeful de obiectiv de nenumărate ori a specificat în public că are puterea de a angaja pe cine doreşte dumnealui deoarece a fost coleg de facultate cu domnul director de la EM Lonea şi acum este protejatul dumnealui, vreau să mai specific că a ispăşit o pedeapsă (...), are mai multe amenzi primite de la Poliţia Petrila pentru sustragere de bunuri din incinta întreprinderii, chiar au fost prinşi de şefii EM Lonea, au luat mită pentru accesul unor persoane în incinta întreprinderii. De altfel, toţi şefii de tură de la firma dumneavoastră au acumulat amenzi, avertismente de la Poliţia Petrila. Un caz recent este de acum o lună (caz verificabil la Poliţia Petrila) un şef de tură a fost amendat pentru că a fost prins împreună cu alţi angajaţi de la firma de pază sustrăgând diverse bunuri din inventarul întreprinderii fiind prinşi de şefii de la EM Lonea. Alteori sânt prinşi sub influenţa alcoolului. Majoritatea sunt pensionari, cu o pensie de 2.000-2.500 lei, sânt cu probleme de sănătate, cu antecedente penale de orice natură, apoi, sânt depăşiţi de limita de vârstă, adică peste 50 de ani (...), peste toate ei posedă şi permis de port armă. Aceşti şefi preferă să angajeze doar pensionari iar noi tinerii sântem lăsaţi deoparte din raţiuni bine înţelese. Cred că în raţionamentul dumneavoastră veţi cerceta ce se întâmplă la EM Lonea cu serviciul de pază, discutaţi cu minerii pentru că angajaţii firmei de pază se protejează. Sântem mulţi tineri care vrem un loc de muncă, avem absolvite studiile, avem atestat dar nu reuşim din cauza acestor şefi să obţinem un loc de muncă la firma dumneavoastră. Vă rog în numele mai multor tineri, manageriatul de la SC SCORSEZE SECURITY INTERNAȚIONAL SRL, să luaţi în considerare rugămintea noastră. Informaţiile relatate mai sus sânt verificabile la Poliţia Petrila şi desigur minerilor de la FM Lonea. Rog foarte mult de asemenea să-mi păstraţi anonimatul din raţiuni pe care cred că le înţelegeţi. Cu respect...” Suntem curioşi dacă, după această scrisoare, tânărul fiu de miner va fi angajat. La câte cunoaşte, ar merita. Bineînţeles cele relatate în scrisoare trebuie musai verificate.

 

Dl. Bujor Bogdan vă invită la Cabana 9

Un frumos exerciţiu de fidelitate faţă de iubirea sa, muntele, face de câţiva ani dl. ing. Bujor Bogdan, proprietarul Cabanei Groapa Seaca, prin editarea publicaţiei Cabana

În numărul nr. 9 din luna februarie, Cabana propune un sumar variat, bine gândit şi fericit pus în cele 4 pagini. Profesorul Emil Marinescu de la Universitatea din Craiova ne invită să păşim pe Relieful glaciar din Masivul Parâng (o documentată lucrare ştiinţifică). Răposatul Tiberiu Svoboda cerne în pagina a II-a Aurul Jieţului. În pagina a III-a îşi dau întâlnire peste timp două asociaţii turistice, una de ieri, S.K.V., şi alta de azi, A.T. Parâng. Chiar dacă sumar, este prezentată şi Poluarea, eterna poveste... 

Pagina a IV-a ne invită, după ce am ieşit din Peştera Bolii, la o călătorii de vis pe „Transalpina”, unde într-un popas ne putem întâlni cu Momârlanii.   

Discreţia acestui magazin turistic pare să fie reţeta de succes a demersului jurnalistic a d-lui ing. Bujor Bogdan.

 

În curând pe „ecranele” Văii: / Un nou sindicat al pensionarilor

Pe „ecranele” Văii Jiului va „rula”, se pare, un nou sindicat al pensionarilor, care se află deocamdată în pregătire. Regizorul, spun unii, ar fi unul care a distrus o uzină de utilaje miniere şi unitatea LSM„VJ”.

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter