06.11.2011,  21:22:33 | 0 comentarii | 918 vizualizari
Minerii din schimbul II al minei Vulcan au făcut scut în jurul ing. Dan Iosif Surulescu: / Nu vrem să ne fie schimbat directorul!
de Gheorghe OLTEANU

Ieri dimineaţă, după ora zece, la mina Vulcan lucrurile n-au mai decurs ca de obicei: oamenii coboară din autobuz, merg la cantină, la vestiare şi apoi în sala de apel. Minerii din schimbul II s-au strâns în faţa corpului administrativ al exploatării ca să protesteze împotriva unei hotărâri pe care ei o consideră nu doar aiuritoare, ci chiar dăunătoare bunului mers al activităţii de exploatare a cărbunelui la E.M. Vulcan.

Primele semne ale revoltei spontane au apărut la ora 10:05, când la poarta minei a oprit primul autobuz cu minerii care urmau să intre în schimbul II. Oamenii au mers la cantină, au mâncat, dar nu  s-au mai dus să se schimbe. Au rămas pe platoul din faţa troiţei. Lor li s-au adăugat şi ceilalţi ortaci sosiţi ulterior, astfel că, pe la zece şi jumătate, acolo se strânseseră cam două sute şi ceva de mineri. Plus toată suflarea de funcţionari de la birouri. 

Ceea ce-i determinase pe oameni la această revoltă a fost informaţia potrivit căreia, chiar din acea zi, miercuri, 1 aprilie (nu era vorba de o păcăleală!), ing. Dan Iosif Surulescu a fost schimbat din funcţia de director al E.M. Vulcan, în locul lui fiind numit ing. Ion Dumitru. 

Minerii, la unison, au cerut ca, la faţa locului, să vină ing. Nicolae Drăgoi, directorul general al C.N.H., pe care ei l-au considerat răspunzător de această hotărâre şi, totodată, ca fiind singura persoană care poate îndrepta situaţia. Să vină aici! Să vină aici! Aşa cum i-a plăcut să ajungă general, aşa să aibă şi curajul să vină şi să discute cu noi! strigau oamenii. Asta în timp ce Aurelian Enache, preşedintele sindicatului liber, cel mai puternic şi cu mai mulţi membri de la mina Vulcan, încerca să-i convingă pe directorul general, pe preşedintele LSMVJ şi pe prim-vicepreşedintele Ligii să-şi facă un zece minute liber, să iasă, cumva, de la tratative şi să vină la Vulcan, ca să stea de vorbă cu oamenii.

 

De unde până unde o schimbare la vârf la E.M. Vulcan, mină care merge cel mai bine în Vale? 

Desigur, criteriile nu sunt decât politice. Chiar dacă domnul Dan Iosif Surulescu nu este înregimentat politic. Adică, nu este membru al niciunui partid: nici la liberali - cum s-a lăsat să se înţeleagă - nici la PD-L şi nici la PSD. Iată ce a relatat, în exclusivitate, domnul Dan Iosif Surulescu - în dimineaţa protestului spontan - Ziarului Văii Jiului, al cărui reprezentant a fost singurul care a văzut pe viu tot ce s-a petrecut acolo: “Ieri (marţi, 31 martie - n.r.), am fost chemat la Companie. Domnul Puiu Horea mi-a mulţumit pentru activitate, mi-a spus că mă apreciază din punct de vedere profesional, dar că va trebui să las liberă funcţia de director, pe care va fi numită o altă persoană. I-am spus că nu înţeleg deloc de ce se face asta. Oamenii nu s-au plâns de mine, dimpotrivă, întotdeauna, când a fost ceva sau când m-au chemat, eu am venit imediat la ei. Mai mult. Foarte de curând am gestionat două focuri, a fost o perioadă foarte grea pentru mină, am închis un abataj pe care l-am recuperat integral şi care va fi repornit în scurt timp. Ba, mai mult, am recuperat şi producţia pierdută şi am încheiat luna martie cu 104 la sută procent de îndeplinire a planului. Am auzit de la alţii că domnul Puiu Horea le-a zis că eu sunt liberal. Nu sunt nici măcar membru de partid. Al niciunui partid”.

 

Minutele treceau, de la Petroşani, prin telefon, nu se spunea concret, iar oamenii deveneau tot mai nervoşi, sătui de abureală. Să vină aici! De ce le e teamă?  strigau ei. Dacă nu vor ei să vină, mergem noi la ei! a venit soluţia din mulţimea de mineri. Între timp, Aurelian Enache şi Ionuţ Ciubotaru, cărora telefoanele mobile li se lipiseră de ureche, au găsit ceva cu ce să-i liniştească pe oameni. Unul dintre ei doi de la sindicat - s-a dovedit să fie Ionuţ Ciubotaru - va merge, împreună cu domnul director Surulescu, la Petroşani, va intra peste şefii cei mari aşezaţi la tratative şi îi va întreba care-i treaba. Să se lămurească odată. Vor ca, schimbându-l pe domnul Dan Iosif Surulescu, să-şi pună în cap mina Vulcan sau renunţă la hotărârea asta vopsită într-un portocaliu strident? Unii dintre mineri au fost de acord cu propunerea, alţii au zis că nu, să vină generalul aici. Împotriva deciziei de a se merge la Companie, pentru a-i smulge generalului promisiunea că Surulescu nu va fi dat jos, erau, mai ales, cei din celula sindicală a lui Daniel Parâia. Care este liderul unui sindicat minuscul, potrivnic celui liber şi independent, şi mai numeros, al lui Aurelian Enache “Cafeluţă“. Daniel Parâia “Banană“ îl acuza pe Enache de faptul că nu ştie să gestioneze conflictul ivit. 

 

În fine, în timp ce unii se mai ciondăneau, directorul Dan Iosif Surulescu şi Ionuţ Ciubotaru, secretarul sindicatului liber, s-au suit în maşină şi au plecat la Petroşani. Minerii s-au dus  cu toţii în sala de apel şi s-au pus pe aşteptat. Mobilul lui Enache a sunat pe la ora 11 şi 28 de minute. La telefon era însuşi Nicolae Drăgoi, directorul general. A vorbit cu Enache, după care liderul de sindicat şi-a pus telefonul pe speaker şi l-a rugat pe barosanul de la Companie să repete ce i-a zis lui, ca să audă şi minerii. În sală s-a făcut linişte şi toţi l-au auzit pe general promiţând că domnul Dan Iosif Surulescu va rămâne directorul minei Vulcan. I s-a cerut să repete, iar Nicolae Drăgoi le-a făcut pe plac şi a mai zis o dată: domnul Dan Iosif Surulescu nu va fi schimbat! Printre cei din sală au fost însă şi destui neîncrezători. Dar să vină şi el aici, ca să ne spună în faţă, i-au cerut ei lui Enache. Preşedintele de sindicat i-a transmis domnului Nicolae Drăgoi dorinţa oamenilor şi a rămas ca astăzi, joi, 2 aprilie, generalul să-şi programeze o discuţie de câteva minute cu schimbul II de la mina Vulcan.

 

Ceea ce s-a petrecut miercuri dimineaţă la mina Vulcan ar cam trebui să-i dea de gândit domnului Puiu Horea, care, este foarte clar, a fost paraşutat în CA al C.N.H. ca să distrugă şi ce mai este bun şi merge bine în Companie. Înainte să purceadă la schimbări şi numiri pe criterii politice, ar trebui să audă şi părerea pulimii care trage în subteran. Pentru că amărâţii ăştia sunt cei de la care-şi ia indemnizaţia pentru funcţia pe care a fost desemnat ilegal. După cum face şi le desface dumnealui, directorul general apare ca o marionetă pe care el o joacă după cum vrea. Oare ce fac senatorul Cosmin Nicula?  A uitat ce-a promis că, la începutul acestei săptămâni, îl va interpela pe Adriean Videanu, ministrul de resort, de ceea ce se întâmplă la Compania Huilei? Ar fi cazul să acceleraţi, domnule senator!

 

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter