03.11.2011,  10:01:34 | 0 comentarii | 502 vizualizari
Ca să ieşim din criză / Ne facem fraţi şi cu... chinezii
de Ziarul Vaii Jiului

O înfrăţire absolut spectaculoasă este pe cale să se realizeze între judeţul Hunedoara şi Regiunea Autonomă Ningxia Hui. Partea spectaculoasă vine şi din exotismul acestei relaţii interculturale de peste continente – est-europenism ortodox versus extrem-orientalism islamic (chinezii Hui practică islamul) -, dar şi din comparaţia populaţiei celor doi parteneri, din înfrăţire rezultând un hunedorean la 13 chinezi. Dincolo de spectaculos, această înfrăţire deschide, pentru hunedoreni, un capitol interesant şi posibil prosper economic şi cultural prin schimburile ce se vor realiza în viitor.

 

Acord de intenţie

Un prim pas pe calea înfrăţirii a fost realizat ieri, la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, când, în Sala Mare de şedinţe, a avut loc primirea oficială a unei delegaţii din China, Regiunea Autonomă Ningxia Hui. Cu această ocazie a fost semnat un Acord de Intenţie între judeţul Hunedoara şi Regiunea Ningxia Hui, urmând ca în luna august, în China, să fie încheiat şi protocolul de înfrăţire dintre cele două regiuni.

 

Distanţele mari nu mai constituie un impediment

La acest important eveniment au participat Mircea Ioan Moloţ, preşedintele CJ Hunedoara, Dezsi Attila, prefectul judeţului, cei doi vicepreşedinţi ai CJ, Ioan Rus, respectiv, Costel Avram, precum şi şefii comisiilor de specialitate ai CJ Hunedoara.

Din delegaţia chineză au făcut parte: Xu Songnan - vicepreşedinte, Asociaţia Poporului pentru Prietenia cu Țările Străine; Liu Xiaohe - preşedinte, Congresul Poporului oraşului Guyuan; Liu Jinqi, director general adjunct, Biroul Afaceri Externe; Wang Gang - şef divizie, Asociaţia Poporului pentru Prietenia cu Țările Străine; Dong Yongqiang -  secretar general adjunct, Guvernul Poporului oraşului Guyuan şi Chen Shengrong - şef divizie, Departamentul de Comerţ al Ningxia.  „Îmi face bine să constat că distanţa dintre România şi China, dintre judeţul Hunedoara şi regiunea Ningxia nu constituie un impediment. Cred că premisele sunt create prin existenţa celei mai mari investiţii a Chinei în România, fabrica de biciclete de la Sântuhalm”, a declarat Mircea Ioan Moloţ.  „Nu putem face abstracţie de criza economică ce afectează lumea şi care pare să treacă peste China fără s-o afecteze. Oportunităţile dintre cele două regiuni sunt culturale şi economice. Consider că aţi venit când trebuia mai bine”, a mai spus preşedintele CJ Hunedoara în discursul de întâmpinare a oaspeţilor chinezi. „Distanţa este mare, dar colaborarea dintre cele două regiuni este de viitor. Înfrăţirea celor două judeţe reprezintă o deschidere pentru noi oportunităţi: comerţ, turism şi cultură. Noi o să facem tot ceea ce putem pentru a sprijini această colaborare”,  a declarat Xu Songnan, vicepreşedinte al Asociaţiei Poporului pentru Prietenia cu Țările Străine Ningxia.

 

Prefectul, „bun român”, a dat-o cu oiştea-n Ungaria

„Sunt onorat de prezenţa dumneavoastră aici, ţinând cont şi de relaţiile care există între guvernele celor două ţări. Sunt convins că vizita dumneavoastră aici va fi un prilej deosebit de a lega relaţii culturale şi economice, relaţiile cu ţara dumneavoastră, putând fi un cap de pod între cele două ţări. Sunteţi înfrăţiţi cu judeţul Vass din Ungaria, care, la rândul său, este înfrăţit cu judeţul Hunedoara şi acest fapt poate constitui strângerea relaţiilor dintre cele trei regiuni”, a declarat prefectul Dezsi Attila.

Moloţ la summit-ul chinezo-arab

Acordul de intenţie a fost redactat în română, chineză şi engleză. În cadrul evenimentului, Xu Songnan a prezentat şi o invitaţie oficială din partea guvernatorului regiunii Ningxia, prin care, în luna septembrie, preşedintele Mircea Ioan Moloţ este invitat la un summit economic chinezo-arab care se va desfăşura în regiunea chineză. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter