04.11.2011,  21:09:15 | 0 comentarii | 596 vizualizari
Asta este o măsură „anticriză”? / Printr-o gândire „profund ştiinţifică”, Ministerul Sănătăţii bagă la apă şi farmaciile din Valea Jiului!
de Corneliu BRAN

 

Adio medicamente scumpe! Statul va da banii farmaciilor doar după 180 de zile! Ministerul Sănătăţii mai pune o cărămidă la falimentarea farmaciilor, în mod special a celor mici şi mijlocii. Urmare a unui ordin emis de Ministerul Sănătăţii, motivul principal fiind criza economică, medicamentele compensate vor fi decontate doar după şase luni!

 

 

Din cauza aceasta foarte mulţi patroni de farmacii şi puncte farmaceutice mici vor începe, într-o perioadă de timp relativ scurtă, să îşi închidă afacerile. Asta în detrimentul populaţiei, care şi aşa este cu sănătatea la pământ, într-o ţară în care măsurile igienico-sanitare sunt exact ca şi cele luate pentru criza economică. Pe o scară de 1 la 10, măsurile din Sănătate sunt undeva spre 2 maxim 3. Revenind la farmacii, multe dintre acestea au fost deja acţionate în instanţă de către o parte dintre furnizorii de medicamente, care susţin că nu vor mai trimite medicamente spre farmaciile datoare până ce acestea nu-şi plătesc măcar o parte din datoriile către ei. Vă daţi seama cam ce va fi după 180 de zile, dacă nici la 90 de zile sistemul n-a prea făcut faţă! Mai mult, la Hunedoara, o farmacie a fost „înghiţită” deja de un depozit de medicamente din Timişoara, „NeoFarm”, unul dintre cele mai mari depozite de medicamente din ţară, motivul fiind tot acesta: datoriile farmaciei către furnizorul respectiv.

Cele peste 40 de farmacii din Valea Jiului, cele mai multe de talie mică şi mijlocie, în ceea ce priveşte cifra de afaceri, aflate în relaţii contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate (C.A.S.), au ajuns deja, multe dintre ele, în incapacitate de plată a datoriilor către furnizorii de medicamente. Motivul principal se leagă tot de prelungirea termenului de plată a facturilor emise de farmaciile aflate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, de la 60 de zile la 180 zile, faţă de perioada anterioară, când facturile erau încasate între 60 şi 90 de zile. 

 

 

În prezent, unii reprezentanţi ai farmaciştilor din Valea Jiului spun că există câteva farmacii care sunt deja date în judecată de către furnizori pentru recuperarea datoriilor.

Dacă până la sfârşitul anului nu se vor găsi soluţii de către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, o mare parte dintre farmaciile din toată ţara, deci şi din Valea Jiului, vor rămâne fără medicamente, sau vor da faliment, cetăţenii fiind practic cei care vor avea cel mai tare de suferit, în mod special pensionarii şi bolnavii cronici.

După noile reglementări ale Ministerului Sănătăţii, timp de şapte luni (din octombrie inclusiv) farmaciile ar trebui să plătească lunar medicamentele pe care le achiziţionează, impozitele, taxele către bugetul de stat, salariile angajaţilor, TVA–ul, utilităţile sau chiriile (acolo unde e cazul) fără să încaseze nimic de la stat până în aprilie 2010!

Pe de altă parte, Casa de Asigurări dictează preţurile farmaciilor, unii dintre patronii de farmacii trezindu-se la finalul lunii că rămâne cu minusuri de sute de milioane, întrucât Casa de Asigurări nu ţine cont de stocurile de medicamente din farmacii, luate la cu totul un alt preţ!

Și, uite aşa, bulibăşeala din sistemul farmaceutic, care afectează puternic şi întreg sistemul sanitar, face praf şi pulbere sănătatea şi nevoile oamenilor, chiar şi ale celor care au plătit o viaţă la sistemul naţional de asigurări de sănătate. Putreziciunea care există la nivel de organizare şi funcţionare a acestor pârghii în sistemul farmaceutic este întreţinută şi de marii distribuitori de medicamente, dar şi de farmaciile mari. Care, la înţelegere, sunt de acord cu tot ce spune ministerul Sănătăţii sau Casa de Asigurări, fără a ţine cont şi de numeroasele farmacii de cartier ori puncte farmaceutice, care trăiesc de pe azi pe mâine. Probabil că asta se şi doreşte, distrugerea farmaciilor mici, fără a se ţine totuşi cont de nevoia de medicamente într-un anumit cartier. Pentru că nu va fi uşor ca pentru un algocalmin sau o aspirină oamenii necăjiţi să facă câţiva kilometri până la o farmacie centrală. Dar de când lumea şi pământul aşa şi azi, peştele mare înghite peştele mic…

 

 

„Se doreşte, de fapt, distrugerea farmaciilor mici...”

Dar să vedem ce ne-a declarat şi patroana unei astfel de farmacii mai mici, din centrul Petroşaniului, doamna Valeria Macavei, atunci când a fost întrebată de situaţia existentă în domeniu:

„Este foarte greu să ne mai descurcăm în actualele condiţii, vom ajunge să nu mai putem da medicamente pe reţete. Nimeni nu ne mai dă marfă de la depozite fără bani, iar cu aceste 180 de zile, care se aude că vor fi 210 zile, se pune capac farmaciilor mici. Din 1996 sunt privatizată, dar aşa ceva nu am păţit niciodată. Din păcate suferă şi oamenii care chiar nu au nicio vină. Mai ales bolnavii cronici, diabeticii şi bolnavii de cancer. Cum o insulină de exemplu costă 50 de milioane, iar ei ne plătesc la 180 de zile, vă daţi seama că eu nu îmi permit să mai aduc insulină în farmacie. Iar ca noi atâtea altele, zeci şi zeci de farmacii din judeţ. Au început şi notificările şi avertismentele de plată de la depozitele de medicamente cu care lucrăm, unii ne ameninţă că dacă nu plătim într-un anumit termen, scurt, ne vor da în judecată. La Hunedoara o farmacie a şi fost luată de o firmă de distribuţie a medicamentelor din Timişoara, pe baza datoriilor existente. Eu le spun celor de la depozite, care ne somează, să vină să îmi ia marfa de pe raft, deoarece bani nu avem de unde să le dăm. Nici furnizorii de medicamente nu sunt toţi de vină. Numai că şi ei sunt împărţiţi în două, există depozite de medicamente mari, care lucrează numai cu farmacii mari ori au farmaciile lor. Astfel că aceştia sunt pe o mână şi sunt de acord cu tot ce se reglementează. Au fost de acord şi cu termenul acesta de 180 de zile. Practic, cred că se urmăreşte distrugerea furnizorilor mici şi a farmaciilor cu cifra de afaceri mai mică, în detrimentul celor mari, ceea ce nu este corect. Acum, Casa de Asigurări de la Deva ne cheamă să semnăm un act adiţional precum că suntem de acord cu cele 180 de zile. Cred că în situaţia noastră mai sunt multe alte farmacii şi de aceea cred că ar trebui să ne unim toţi şi să nu fim de acord cu aşa ceva! Dacă vom fi mai mulţi cred că nu vor putea să impună această formă de plată. Dar nu ştiu ce se va întâmpla! Repet, niciodată nu a fost aşa de greu ca şi acum”. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în următoarea perioadă, dar oricum se motivează de către ministerul de resort sau de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate că problema este pusă prost, iar efectele ei vor fi dintre cele mai sumbre. Dacă nu se iau măsuri reale, inteligente şi rapide, haosul din sistemul sanitaro-farmaceutic va continua, ba chiar se va adânci şi va produce un adevărat genocid asupra populaţiei. Rămâne de văzut şi cine îşi va asuma această responsabilitate. Oricum, mai mulţi vor trebui să plătească de data aceasta, chiar şi după o perioadă mai lungă. Să nu creadă cumva respectivii că vor scăpa, aşa cum se întâmplă de obicei în România, pentru că este vorba de sănătatea şi viaţa oamenilor, deci nu este vorba de petrol, flotă, avioane, termopane, ori fabrici sau terenuri luate cu japca.

 

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter