29.10.2011,  13:15:24 | 0 comentarii | 565 vizualizari
La Vulcan, pe zi ce trece, / Gheorghe Ile lasă impresia că-l copiază pe Traian Băsescu
de Gheorghe OLTEANU

Fiindcă prea puţin sau deloc îl interesează părerea şi punctul de vedere ale altora - este vorba de locuitorii Vulcanului care l-au ales -, pare-se că primarul Gheorghe Ile se crede un fel de Traian Băsescu local şi se comportă ca atare.

 

Deşi imposibil

să nu fi auzit de nemulţumirea şi starea de nervozitate care i-au cuprins pe locuitorii din blocurile învecinate Parcului Octogon din Cocoşvar, primarul Gheorghe Ile a evitat o întâlnire faţă în faţă cu aceştia.

 

Întâlnirea ar fi trebuit 

să aibă loc în ziua de miercuri, 22 iunie. Când mai mulţi cetăţeni din acest cartier l-au aşteptat în zadar pe Gheorghe Ile. Nu a venit primarul, în schimb a venit o doamnă de la Primăria Vulcan, însoţită de un poliţist local. 

 

Misiunea doamnei

a fost aceea de a bate-n cuie, pe unul dintre arbori, anunţul cu privire la viitoarea construcţie a grădiniţei care se va face pe locul actualului Parc Octogon. Să fie foarte clar un lucru pe care l-am zis şi îl repet: nimeni nu spune că nu este necesară o grădiniţă de copii în acest cartier. Dimpotrivă, ea i-ar scuti pe cei mici şi pe părinţii care-i duc la grădiniţă de un drum destul de lung. Numai că, în cazul de faţă, nemulţumirea derivă din locul ales pentru construirea acestei grădiniţe.

 

Parcul Octogon a fost, 

este şi cred că va rămâne un reper al Vulcanului. Numai unuia care nu s-a născut în Vulcan şi a ajuns aici dând cu banul i s-ar năzări să-l cureţe de pe faţa pământului. Domnul Francisc Szoradi care a copilărit pe strada a doua mi-a adus o poză din 1952. Atunci s-a făcut parcul acesta, care şi-a luat numele de la forma octogonală care i-a fost dată, şi tot atunci s-a clădit şi fântâna arteziană din mijlocul ei. Domnul Feri, pe atunci elev de profesională, i-a ajutat, împreună cu fratele său Șoni şi cu alţi prieteni de seama lor, pe vecinii lor mai în vârstă care au meşterit la ce era de făcut acolo. Și, cum era moda acelor ani, autorităţile locale au botezat parcul cu numele I.V. Stalin, dar lumea i-a zis, de la început, Parcul Octogon şi aşa i-a rămas numele.

 

După ce că, 

în campania electorală trecută, Gheorghe Ile le-a promis oamenilor că va reface parcul şi arteziana, pare-se că, între timp, primarului i-a căşunat altceva: musai ca Parcul Octogon să fie distrus, iar arborii tăiaţi! Nu se poate găsi un alt loc pentru grădiniţă? Pentru că, în Cocoşvar, sunt destule. Asta era întrebarea pe care oamenii ar fi vrut să i-o pună primarului Gheorghe Ile. Numai că nu au avut cui. Alt loc ar fi, desigur. În spatele şcolii generale începute de peste douăzeci de ani şi neterminate este loc berechet. Cineva era de părere că s-ar putea deschide o grădiniţă chiar în localul şcolii, fiindcă aceasta are n"şpe mii de încăperi. E clar, alt loc s-ar găsi fără pic de efort, dar pare-se că primarului Ile i s-a pus pata pe parcul acesta. 

 

Pe anunţul 

de hârtie, ajuns, după nici două zile, din cauza ploilor şi a vântului, în starea în care se vede în poză, scrie - a trebuit să-l întorc, ca să văd asta - că observaţiile şi părerile cetăţenilor cu privire la amplasamentul noii grădiniţe se primesc la Primăria Vulcan până în data de 7 iulie 2011. Nu ştiu câţi dintre locatarii blocurilor de lângă parc au citit sau au reţinut amănuntul acesta. Poate că tocmai de aceea nu a venit primarul Ile, ca să stea de vorbă cu ei. Ce şi-o fi zis omul? Probabil ceva de genul că, dacă au ceva de comentat, să vină la primărie şi să depună în scris problemele. Eu mi-am făcut datoria şi am pus anunţul.

 

Numai că,

s-avem iertare, domnule primar Gheorghe Ile. Ca unul care vă daţi că sunteţi numai şi numai pentru comunitate şi nevoile ei, nu ar fi fost normal ca, de la bun început, să-i fi întrebat pe cetăţeni cam pe unde ar vedea ei amplasată noua grădiniţă din Cocoşvar? Un fel de refe-rendum la faţa locului. Cum, la fel, ar fi trebuit să le cereţi păre­rea şi locatarilor din blocul 3A1, care au sărit în sus de bucurie la vestea că vor avea, la trei metri de bloc, o scenă pentru spectacole în aer liber. Punând la pământ Parcul Octogon, primarul Gheorghe Ile nu va face altceva decât să-i rănească în adâncul sufletului pe vulcănenii mai trecuţi. Pe cei care mai sunt în viaţă. Am zis şi o repet. Cu zeci de ani în urmă, Parcul Octogon era, după parcul cu statuie din faţa Școlii Generale nr.1, al doilea loc cu verdeaţă din localitate. În afara, fireşte, aceluia de la Morişoara. Care, ca şi atunci, oferă aceleaşi servicii şi în prezent: linişte pe vecie, plus că le ia celor care vin în el şi întristarea, şi suspinarea.

 

Aşadar, ce este de făcut

pentru salvarea acestui parc, simbol al Vulcanului? Nimic mai simplu, decât ca locatarii de aici să-şi înfrângă frica (oare de ce şi de cine această frică?) şi să-i reamintească primarului Gheorghe Ile, prin sesizări şi alte forme de protest paşnice, că el este acolo unde mai e, fiindcă şi unii dintre ei i-au dat votul. Vot după care va veni, negreşit, să-l ceară din nou, şi la alegerile locale de la anul. 

Problema este că rămâne de văzut câte va mai avea de aici în condiţiile în care îi tratează pe oameni cu apucăturile unui Traian Băsescu local... 

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter