29.10.2011,  13:16:51 | 0 comentarii | 612 vizualizari
La 70 de ani de când l-a cunoscut pe viu, / Generalul în rezervă Constantin Ispas îl consideră pe mareşalul Ion Antonescu ca fiind "un erou şi sfânt"
de Gheorghe OLTEANU

Pe vremea liceului meu, în manualul de istorie de clasa a XII-a, unul cu coperţi groase, se afla un set de hărţi. Era una care arăta cât se întindea Dacia pe timpul lui Burebista, iar deasupra scria treaba asta. Era o alta în care erau prezentate Țările Române, şi, din nou, scria acolo că e vorba de Moldova şi Țara Românească. Apoi, era o alta care prezenta o Românie mai apropiată de timpurile noastre.

 

Pe care scria

atât: România între 1918-1940. Era aceea în care numele de România era rostit, de românii acelor ani, urmat fiind de cuvântul dodoloaţă. Un adjectiv care sună nespus de drăguţ şi pe care ţi-era drag să-l pronunţi uitându-te la o Românie care, la est, se întindea până la Nistru, la nord cuprindea şi Cernăuţiul, iar la sud Basarabia avea în componenţa ei şi vechile cetăţi ale lui Ștefan cel Mare, iar Dobrogea avea şi Cadrilaterul.

 

Normal că, la lecţii,

nu am aflat mare lucru despre cum România a pierdut Basarabia şi nordul Bucovinei şi nici despre cum, în 1941, a pornit războiul de reîntregire. În primul caz, în manual scria, pe două rânduri, de ultimatumul sovieticilor de cedare a Basarabiei, iar în al  doilea că a fost vorba de un război imperialist, de cotropire, împotriva URSS. Normal, stimatul meu profesor de pe vremea aceea ar fi putut să ne spună mult mai multe, adevărul despre toate astea, dar se putea? Nu se putea, fiindcă nu era voie.

 

A fost nevoie de o revoluţie

anticomunistă şi de încă aproape douăzeci şi doi de ani de la înfăptuirea ei, pentru ca, şi în Valea Jiului, despre momentul istoric de la 22 iunie 1941, adică la 70 de ani de la acel celebru ordin "Români, vă ordon treceţi Prutul!", să se vorbească nu doar liber, ci şi cu mândrie patriotică. Pentru că ce altceva trebuie să fi simţit, în acel an, întreaga suflare românească atunci când a fost pornit Războiul Sfânt de Dezrobire a Basarabiei?

 

La simpozionul de miercuri 

după-amiază, organizat în Sala de Marmură a Primăriei municipiului Petroşani, de către Filiala Judeţeană Hunedoara a Partidului România Mare, s-au spus, fără teamă şi pe faţă, adevăruri ocolite decenii de-a rândul. Și, ţineţi seama, le-au spus persoane avizate. Le-am aflat de la profesorul Simion Molnar, preşedintele Asociaţiei Profesorilor de Istorie din judeţul Hunedoara, care a studiat şi a scris şase lucrări numai despre acest celebru ordin al mareşalului Ion Antonescu şi alte şase despre România pe frontul de est. Momentul anilor "40 a fost inclus în context filozofic al timpului şi comentat ca atare de către lect. univ. dr. Ion Hirghiduş. Apoi, am aflat alte multe amănunte despre mersul războiului, despre mareşal, despre cauzele eşecului de pe frontul de est de la cineva care a fost prezent acolo, în mijlocul lupte: domnul general în rezervă Constantin Ispas, o autoritate în domeniul ştiinţelor militare.

 

Aduceri aminte,

unele povestite cu ochii în lacrimi, au fost relatate de către urmaşii vestiţilor vânători de munte din Batalionul 9 Vulcan: doamna Mariana Filip despre tatăl ei, veteranul de război, acum dus la Domnul, Petru Pardos. Emil Lauran a vorbit despre părintele său Emil Lauran. Medicul Vladimir Rusu şi-a amintit cu drag de tatăl său, sublocotenentul Victor Rusu, decorat cu ordinul Mihai Viteazul. Remus Balomiri a depănat povestiri auzite în copilărie despre unchiul său Anton Balomiri, iar părintele Dimitrie Jura din Jieţ a adus la timpul prezent amintirea părintelui său, preotul militar pe vremea aceea Marcu Jura. 

 

Andrei Șchiopu, un puşti de clasa a cincea, 

reprezentantul unei generaţii care nu a fost învăţat ca acasă să vorbească într-un fel şi altcumva la şcoală, s-a arătat nedumerit de faptul că se tot spune că România a ieşit victorioasă din a doua conflagraţie mondială, deşi nu şi-a recâştigat teritoriile răpite. După care, l-a întrebat pe venerabilul gene­ral, care l-a cunoscut pe viu pe mareşal, cum ar trebui să fie considerat mareşalul Ion Antonescu: criminal sau erou? La care, fără nicio ezitare, răspunsul octogenarului general în rezervă a fost "eu îl consider erou şi sfânt".

 

Foarte interesant,

fiind bine documentat, a fost şi scurtul istoric făcut Batalionului 9 Vânători de Munte de către colonelul în retragere Ion Aldescu. Emoţionant a fost şi momentul în care veteranii de război Alexandru Drăgan şi Nicolae Tomuş au sărutat copia fidelă a drapelului de luptă al Batalionului 9 Vânători de Munte şi în care veteranii vulcăneni şi generalul în rezervă gorjean au început să-şi depene amintiri de pe front. 

 

Departe de mine

gândul că vreau să-l ridic în slăvi pe careva, dar părerea mea este că organizatorii simpozionului - Costel Avram şi Ioan Dorel Șchiopu - au reuşit ceea ce şi-au propus. Să-i facă pe toţii cei din sală - indiferent de apartenenţa politică de acum - să se mândrească de faptul că a existat un conducător de stat care, acum 70 de ani, le-a redat românilor încrederea în ei şi le-a arătat direcţia în care trebuie mers pentru eliberarea de sub ciuma roşie a fraţilor de peste Prut. Și, sper să nu greşesc, mă gândesc că, având acest sentiment în suflet, au părăsit sala şi domnii primari Tiberiu Iacob-Ridzi şi Gheorghe Ile - ultimul însoţit fiind de viceprimăriţa Angela Stoica şi consilierul local Pompiliu Barbu - care au onorat cu prezenţa lor acest eveniment de excepţie.

 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter