29.10.2011,  14:12:55 | 0 comentarii | 572 vizualizari
Petrileanul Csaki / De la „Mont Planet” Petrila la „Croce Verde” Italia
de Ziarul Vaii Jiului

Fost salvamontist, pregătit în intervenţii la calamităţi şi dedicat trup şi suflet muntelui, un petrilean a ajuns membru cu drepturi depline în apreciata „Croce Verde”, serviciul voluntar de intervenţie şi salvare de pe lângă carabinerii italieni. Nu este singurul caz din Valea Jiului când un profesionist îşi găseşte aprecierea peste hotare.

 

Silit să trăiască peste hotare 

Sorin Csaki a activat ani de zile în serviciul de salvamont din Petrila. Apoi, el şi medicul de urgenţe, Cătălin Popa, un salvator foarte apreciat, au pus bazele unei structuri voluntare de intervenţie în caz de calamităţi sau accidente. „Mont Planet” Petrila, pe perioada cât a avut resurse să funcţioneze, în mare măsură fonduri prove­-nite din buzunarul celor ce l-au înfiinţat, a avut numeroase intervenţii de salvare, iar destui oameni pot spune că sunt bine datorită voluntarilor. Ca orice lucru bun, serviciul nu a fost susţinut decât într-o mică măsură de autorităţile din toată Valea Jiului (voluntarii operau oriunde era nevoie de ei).

Drept urmare, n-a mai putut funcţiona, iar voluntarii au fost nevoiţi să se reorienteze.

Sorin a plecat în Italia, la muncă, exact cum face orice român care vede că nu este apreciat pentru munca şi iniţiativa sa, sau, mai ales, de multe ori, este chiar împiedicat să şi-o facă. Cu cunoştinţe bogate în intervenţii de salvare pe munte sau la calamităţi şi cu o experienţă de ani de zile, petrileanul şi-a găsit imediat locul. Nu oriunde, ci într-un serviciu voluntar de intervenţie, „Croce Verde”, considerat de vârf în Italia, şi din care fac parte cei care au servit în renumita „Carabinieri”. 

 

Deviza - “Salvăm viaţa”

„Am plecat din Valea Jiului, pentru că trebuia să câştig o pâine pentru mine şi familie. A fost greu în Italia o perioadă, până când am reuşit să-mi găsesc de muncă. Åži mai greu a fost să intru în Crucea Verde, dar am reuşit. Nu pentru că nu aveam experienţă, ci pentru că-mi trebuia rezidenţa. Adică, adresa exactă unde să fiu găsit la orice oră din zi şi din noapte pentru a pleca la intervenţii. Am dat examenul şi l-am luat fără proble­me. Pentru mine este o mândrie că am fost acceptat, iar serviciul este foarte res­pectat în Italia. Carabinierii pun la dispoziţie cam toată logistica necesară serviciului, maşini de intervenţie, ambulanţă chiar şi un elicopter. Tot ce este necesar, iar uniformele noastre poartă însemnele lor şi nu există orgolii cum poate se întâmplă la noi. Echipele nu pleacă la salvare fără medic în componenţă, totul este foarte bine organizat”, ne spune voluntarul.

Desigur sunt remuneraţi pentru fiecare intervenţie, însă nu banii au fost motivul pentru care Sorin Csaki a vrut să facă parte din serviciul de salvare. „Îţi rămâne în sânge, dacă ani de zile ai făcut acest lucru, care îmi lipsea foarte mult. Acesta este motivul pentru care chiar şi unii carabinieri, după ce s-au pensionat, au intrat în serviciul acesta”, ne mai povesteşte Sorin.

Chiar sâmbătă a fost la o intervenţie, iar aprecierea de care se bucură „Crucea Verde” în Italia face ca aproape 24 de ore din 24 să fie nevoie de voluntarii ei. „Aici nu există nu este treaba mea. Suntem solicitaţi să ducem vârstnici la spital, persoane bolnave la dializă, să salvăm animale. Toate intervenţiile pleacă de la acelaşi concept: să salvăm viaţa!”.

 

Licenţiat în transmisiuni

Cea mai mare intervenţie la care a luat parte românul anul acesta a avut loc în primăvară, când Italia a fost lovită de inundaţii. S-a lucrat fără încetare timp de 4 zile, iar petrileanul a scos împreună cu salvatorii italieni zeci de persoane şi animale din ape.

„În primăvară a fost o intervenţie majoră, la inundaţii, unde am avut de salvat tot ce se putea salva. După cum am mai spus, viaţa primează şi i se acordă o importanţă la fel de mare, fie că este vorba de om sau de un animal. Am luat în bărci bărbaţi, femei, copii, bătrâni, dar şi căţei, pisici ori alte animale”, îşi aminteşte Sorin. Recent, şi-a luat licenţa de transmisiuni radio cu nota 10. Are dreptul să folosească toate frecvenţele internaţionale destinate radioamatorilor, iar acest lucru îl face şi mai util serviciului.

Sorin Csaki nu este singurul care şi-a găsit aprecierea peste hotare, fiind „adoptat” imediat de către străini, ziarul nostru a mai relatat şi despre alte asemănătoare fericite cazuri. 

 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter