06.11.2011,  21:49:16 | 0 comentarii | 642 vizualizari
Timur Lenk sau pământ sub copitele cailor (III)
de Ziarul Vaii Jiului

Timur Lenk sau Spaima lumii - cum l-au botezat duşmanii - de la aceşti spioni afla despre orice nemulţumire sau încercare de revoltă, despre mişcarea fiecărei caravane, despre indivizi veniţi în aşezare, mai ales în bazarul din Samarkand. Informaţia neadevărată se pedepsea cu tăierea capului. 

Când i-a murit fiul cel mai mare, Timur Lenk a rămas multe zile în faţa tablei de şah. Era un jucător remarcabil şi foarte pasionat pentru acest joc al minţii. El a propus variante şi mai complicate ale şahului cu un număr dublu de piese “tari” şi cu 200 de pioni. 

Pentru a-şi nemuri numele şi epoca a construit în cea mai mare parte cu muncă forţată edificii grandioase la proiectarea cărora a chemat pe cei mai luminaţi savanţi şi arhitecţi. De numele lui este legată înflorirea Samarkandului pe care l-a ales drept capitală a imperiului său. În timpul lui s-au înălţat la Samarkand palate minunate, moschei şi bi­blioteci. În pragul secolului al XV-lea, Timur Lenk a ajuns în relaţii încordate cu dinastia Ming din China. Pentru a rezolva situaţia, Timur s-a gândit s-o cucerească. Era însă destul de bătrân, iar piciorul îl chinuia tot mai tare, încât aproape nu mai putea călări. Sângele însă îi alerga la fel de năvalnic prin vine ca în anii tinereţii. 

Înainte de a pleca în expediţie el a organizat la Samarkand un mare carnaval la care au venit soli din multe ţări, toţi încărcaţi cu daruri. Solul din Castilia a adus o tapiserie superbă, Bizanţul a trimis aur, sultanul Egiptului o girafă şi nouă struţi. În cortul primei soţii a lui Timur se afla un copac din aur de grosimea piciorului unui om adult. În mijlocul solemnităţii Timur Lenk s-a ridicat şi a început să se pregătească pentru expediţie. Anul 1404 era pe sfârşite, trecuse şi octombrie, de aceea generalii l-au sfătuit să amâne plecarea până la primăvară. Timur nu s-a lăsat însă înduplecat, mai ales că astrologii l-au asigurat că vremea era tocmai potrivită pentru asemenea expediţie. 

Timur Lenk a părăsit Samarkandul odată cu prima zăpadă. Armata lui număra 800.000 de soldaţi. Drumul prin zăpadă şi ger, prin furtuni a fost epuizant. A făcut multe victime. În ianuarie 1405 armata lui a ajuns în oraşul Utraru pe Sârdaria, la 350 kilometri de Samarkand. Timur s-a îmbolnăvit, era răcit, avea febră şi tuşea ca o cămilă strânsă de gât. Doctorii au făcut tot ce le-a stat în putinţă, alţii s-au rugat lui Allah să-i dea sănătate. Nu l-au ajutat nici doctorii, nici Allah, în ziua de 19 februarie 1405 el a respirat pentru ultima dată. În urma lui Timur Lenk au rămas construcţii admirabile, el a contribuit dezvoltarea culturii, a meseriilor şi comerţului. A dat ordin pentru construirea unor mari sisteme de irigaţii...

Toate acestea pălesc însă în faţa cruzimii fără margini cu care el a ucis milioane de oameni care nu aveau altă “vină” decât pe aceea de a se fi ridicat întru apărarea pământului strămoşilor lor. Timur Lenk a făcut să dispară sub copitele cailor ţări pe care le-a asuprit şi exploatat fără milă. 
Document: Magazin istoric, Dicţionar istoric, Geografic de G. Adamescu, presa vremii. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter