21.12.2011,  23:20:07 | 0 comentarii | 746 vizualizari
Eveniment editorial / Un consistent volum al colaboratorului nostru Valeriu Butulescu - publicat şi în limba slovenă
de Marian BOBOC

La începutul lunii decembrie, Editura „Institut za coaching” din Radece (Slovenia) a publicat volumul de aforisme „Pescene oaze” de Valeriu Butulescu. Cartea cuprinde o selecţie din volu­mele de aforisme ale acestui scriitor: „Oaze de nisip”, „Stepa memoriei”, „Imensitatea punctului”, „Frunze fără ram” şi „Noroi aurifer”.

Selectarea aforismelor şi traducerea lor în limba slovenă sunt asigurate de dr. Franci Cec, el însuşi scriitor, reprezentant apreciat al prozei scurte şi ultrascurte.
Cartea face parte dintr-o serie de lucrări li­te­­rare publicate sub genericul „Leading effectively with umor” - un concept modern, deosebit de interesant, care pune în evidenţă rolul important al umorului în procesul de educaţie, dar şi în ştiinţa conducerii. Este una din liniile directoarea ale editurii „Institut za coaching”.
În prefaţa cărţii, intitulată aforistic „Gândurile avansate nu se ascund în oglinda scrisului abundent”, Franci Cec subliniază puritatea aforismelor lui Valeriu Butulescu,  pe care le vede „curăţate de elemente potenţial controversate”, ele fiind concepute într-o manieră care „accentuează unghiul subiectiv” al existenţei.
Autorul român este catalogat drept „un aforist inteligent şi îndrăzneţ care nu acceptă un rol marginal al scriitorului în societate”. Franci Cec crede că rolul educativ al aforismului este determinant pentru această specie. El scrie: „Autorul, prin aforismele sale, educă cititorul, introducându-l într-o critică acerbă, în bogate dispute culturale şi politice, plasate inspirat, în spaţiu şi timp”. Este vorba despre o literatură satirică, dar extrem de serioasă, care „nu se luptă pentru aplauze, nu cerşeşte atenţie din partea mass-media”.
În viziunea prefaţatorului, „Valeriu Butulescu transpune în opera sa literară, în formula concisă a aforismului, problemati­ca majoră a vieţii, creează o platformă  pentru dezvoltarea acestui tip de literatură, tot mai prezentă în viaţa noastră, cu mare câştig la capitolul relevanţă socială”. 
Reamintim că a fost o toamnă bogată în evenimente literare pentru scriitorul Valeriu Butulescu. După ce şi-a lansat cu succes volumele în limba italiană (septembrie, Torino) şi sârbă (noiembrie, Belgrad), iată-l acum publicat editorial şi în limba slovenă, cartea „Pescene oaze” apărând sub egida  Bibliotecii Naţionale din Ljubljana.
Trebuie menţionat că autorul a avut şi un an bogat, ca dramaturg. Pe scene mai mari sau mai mici, în 2011 a avut nu mai puţin de opt premiere.
Şi anul care vine pare promiţător pentru scriitorul Butulescu. Foarte curând vor vedea lumina tiparului cărţile sale de aforisme în spaniolă (ediţia doua, la Granada), greacă (Atena) şi georgiană (Tbilisi).  Dar, la toate acestea vom reveni la timpul respectiv.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.2

Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.4

Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Anunt de selectie 7.4 simplificat 2019 - prelungire

Anunt de selectie MCS 7.2 simplificat prelungire mai 2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter