22.12.2011,  22:57:05 | 3 comentarii | 1783 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Colinda anuală a lui Costel Avram, sub semnul îndemnurilor creştine: / „Dă, Doamne, bine, nu rău/ Că şi-aşa la toţi ni-i greu! Şi stârpeşte duşmănia/ Să rămână omenia!”
de Mihai BARBU

De când sărbătorim, oare, Crăciunul?

Specialiştii în istoria creştinismului zic că obiceiul datează de pe la anii 330, când împăratul Constantin a oficializat noua religie creştină. Atunci s-a discutat mult privitor şi la data de naştere a lui Iisus, iar Ioan Chryrsostomul a fost acela care a propus ziua de 25 decembrie. El se baza pe faptul că pe 25 decembrie se împlineau fix nouă luni de la Buna Vestire din 25 martie. De când e Moş Crăciun înveşmântat în roşu şi alb, are barbă albă ca neaua şi e plin de cadouri pe care le aduce copiilor într-o sanie trasă de opt reni? Se pare că această imagine a moşului universal ne vine dintr-un poem scris de profesorul new-yorkez Clement Moore, în anul 1822. Imaginea lui e fost adoptată şi de marii producători de băuturi carbogazoase care, graţie televiziunii, i-au impus noul look în toată lumea. Oare de când ne trimitem felicitări de Crăciun? Lumea zice că din anul 1850, când sir Henry Cole, cel care a creat un serviciu poştal modern, a avut ideea să tipărească în zeci de mii de exemplare o carte poştală cu un Moş Crăciun imprimat pe una din feţe. Cole i-a ajutat, astfel, pe elevii din colegiile din Anglia care aveau ca misiune tradiţională de Crăciun să trimită fiecare o scrisoare acasă însoţită de urările cuvenite. Cum scrisoarea trebuia compusă pe o foaie mare de hârtie, cartea poştală avea două avantaje esenţiale: era mult mai mică şi, apoi, nu trebuia scrisă decât pe o singură parte. Sigur că întrebările la care am răspuns mai sus privesc întreaga lume şi, fiind uşoare, sunt binecunoscute. 
 
Dacă ne vom referi doar la perimetrul Văii şi al judeţului
întrebările legate de Crăciun presupun răspunsuri mult mai complicate. Cine mai trimite astăzi felicitări de Crăciun altfel decât prin sms sau prin e-mail? Cine mai scrie o felicitare personalizată? Sau luăm, mai degrabă, una gata gândită şi scrisă de alţii? Cine mai merge, azi, pe la prieteni să-i mai colinde şi să se mai întâlnească cu ei, în spiritul vechi al Crăciunului de altădată? Nu foarte mulţi oameni. Unul dintre ei e chiar vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Costel Avram, care este şi preşedintele Partidului România Mare. De câţiva ani încoace, el îşi ia cu el consilierii de la PRM şi cântă celor dragi, împreună cu Alin Lupu (saxofon) şi Marinică Năneştean (acordeon), colinde mai puţin auzite la radio şi la televiziune. Anul acesta a fost un quartet pentru că, pe lângă cei trei, a mai fost cooptat consilierul PRM de la Uricani, Daniel Moraru. 
 
Tradiţionala colindă începe, de fiecare dată, la Primăria Petroşani
(unde colindătorii îi cântă, dis de dimineaţă, primarului Tiberiu Iacob-Ridzi) şi se termină la Consiliul judeţean (acolo unde „Ceata lui Costel” se adresează atât angajaţilor, cât şi, în mod special şi amical, preşedintelui Mircea Ioan Moloţ. După Petroşani, Haţegul e un popas obligatoriu, pentru că primarul  localităţii, Nicolae Timiş, e prieten foarte bun cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean (aşa cum e şi primarul Petroşaniului). Ambii stau foarte bine în sondaje şi invitaţia de a reveni în mijlocul lor şi la anul e cât se poate de realistă. De obicei, cererile pieţei sunt mult mai mari decât oferta. Timpul limitat, distanţele lungi şi dorinţa gazdelor de a sta cât mai mult cu oaspeţii fac imposibilă satisfacerea tuturor invitaţiilor şi a „obligaţiilor” sentimentale. 
La Deva, înainte de a ajunge la Consiliul Judeţean, colindătorii au mai fost la Inspectoratul Şcolar Judeţean,  unde cei din Petroşani au fost primiţi, cu atenţie şi generozitate, tot de oamenii Văii - Alexandru Lăutaru şi Ilie Pârvan -, însoţiţi de d-nele şi d-nii inspectori. Costel Avram&compania sa de sunet şi lumină au deschis calea copiilor din Luncoiu de Jos (pregătiţi de d-nele profesoare Ramona Trif, Ramona Groza şi Teodora Petruş) şi celor din Grupul folcloric „Îngeraşii” de la Grupul Şcolar „Ovid Densuşianu” din Călan, condus de d-na profesoară Violeta Denudescu. (În paranteză fie spus, în anticamera inspectorului general am întâlnit un lider sindical - cică ar fi fost Paul Rusu, după toate probabilităţile - extrem de abătut. Omul e de nerecunoscut, de când nu-i mai intră, lunar, miliardul şi jumătate de pe cardurile celor cărora le spunea, pentru această consistentă cotizaţie, câteva bancuri în limbaj neaoş. Rusu are, acum, o faţă tristă şi prelungă, în contrast evident cu spiritul sărbătorii creştine pe care o aşteaptă tot omul. Îi sugerăm d-lui general Lăutaru să ţină cât mai departe de Inspectoratul şcolar pe oamenii cu feţele prelungi care indispun, instantaneu, atât cadrele didactice cât şi pe colindătorii mai tineri. Dacă ar fi coborât în hol să asculte colindele creştine, abătutul domn Rusu ar fi reţinut poate şi versurile următoare privitoare la relativitatea lumii în care trăim: „Fie roata şi pătrată/ Şi pătrată, dar şi grea/ Tot se-învârte câteodată/ Când ţi-i mai dragă lumea!”. Sunt sigur că i-ar fi fost de mare folos!)
 
În fiecare an programul acestei inedite colinde (de parcurs judeţean)
începe la ora 8 dimineaţa din faţa blocului unde locuieşte Costel Avram şi se încheie, în mod tradiţional, tot acolo, atunci când seara se îngână cu noaptea. În acest an, colindătorii au trebuit să ardă câteva etape, sărind peste importante obiective sentimentale din Petroşani, Haţeg, Călan şi Deva. Punctul final a trebuit să fie Apa Serv-ul din Petroşani acolo unde, după program, directorul Cristian Ionică îşi sărbătorea, împreună cu Monica Tarcea, Florin Doniţa şi colaboratorii săi apropiaţi, ziua de naştere. A fost, în acest an, punctul terminus al colindelor iniţiate de Costel Avram. Cântăreţii Alin (Yamaha) şi Marinică (Hoffmeister) şi-au încheiat programul cu superbele versuri privitoare la tinereţe: „Verde-i frunza, verde-i iarba/ dacă nu-s tânăr, degeaba!” şi au continuat în acelaşi ton elegiac: „Câte-i faci, Doamne, pe lume,/ Toate-mi plac şi le faci bine/ Numa-un lucru te-aş ruga/ Mai lasă-mi tinereţea!”. După acest final melancolic, colindătorii trec într-un îndemn la fericirea lumească provocată de consumul (mai mult decât) moderat de alcool: „Viaţa trece, vrei nu vrei/ De la cap n-ai cum s-o iei!/ Hai mai bine ca să bem/ Că doar o viaţă avem!”. E un final la care a subscris, de bunăvoie, toată lumea.
 
P.S. După ce anul trecut relatarea mea obiectivă despre colindele grupului nostru (îl numesc aşa deşi eu nu am o voce adecvată şi, prin urmare, nu cânt şi nici nu stric armonia vocală a celorlalţi) a avut un final neaşteptat pentru amicii mei Alin Lupu şi Marinică Nenăştean. Era ceva referitor la spiritul Crăciunui, sărbătoarea creştină când dar din dar se face rai. Drept pentru care ne-am cam ignorat tot anul. Anul acesta am trecut peste neînţelegerile oricărui început al amiciţiei şi am redevenit prieteni. De aceea, declar că sunt mândru că am asemenea prieteni talentaţi şi aş face totul să-i văd tot atât de faimoşi pe cât de talentaţi sunt. Ei mi-au spus că au faţă de Costel Avram, prietenul lor mai mare, un adevărat cult şi sunt gata să-l însoţească, oricând şi oriunde, cu o bucurie sinceră şi neprefăcută. Dintre toţi, ei au fost cei mai trişti că n-am parcurs tot traseul. Cei doi recunosc, printr-o vorbă bătrânească, că „pentru bani şi ursul joacă” dar ei o fac, în primul rând, din prietenie şi, desigur, pentru a cinsti naşterea lui Hristos. 

Comentarii articol (3 )

#1 ilca25.12.2011,  15:15:55
Costel Avram este argatul lui Mircea Molot ,doi hoti.
#2 ION25.12.2011,  16:50:21
VOTAAM PRM.VOTAM AVRAM.VOTAM VADIM.
#3 NICU26.12.2011,  16:00:55
Domnule ION,daca votezi cu Avram ,inseamna ca votezi cu hotul de Molot,pentru ca Avram ,este tovarasul de hotii a lui Molot ,Vadim este un om corect si cinstit ,dar Avram este un hot care este in gasca celui mai mare hot din judetul Hunedoara Mircea Molot.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter