06.11.2011,  12:33:30 | 0 comentarii | 730 vizualizari
De ziua copilului. O poveste de Saveta Ititesc
de Ziarul Vaii Jiului

Saveta Ititesc este o prozatoare foarte dăruită ale cărei scrieri îmbucură cugetul şi simţirea tuturor. În special a celor mici. Aceştia se bucură de toată gratitudinea sa. Lor le închină prozatoarea tot harul său şi dragostea. În pagina de faţă le oferă drept cadou o poveste, numai pentru ei.
 

COPILUL NEASCULTÄ‚TOR
În vremuri străvechi, într-un sat de la poalele unui munte, locuia o femeie împreună cu fiul său, care avea vreo zece anişori, şi pe care-l chema lonuţ.
Trăiau aproape în sărăcie, femeia lucra cu ziua pe unde apuca pentru o bucată de pâine şi un blid cu mâncare, pentru ea şi fiul său. Deşi erau săraci femeia nu s-a plâns niciodată.
Dar o tristeţe fără margini îi umbrea privirea. Lacrimile care-i şiroiau tot mai des pe obraji veneau din altă parte. Tot necazul şi suferinţa i le pricinuia lonuţ. El se dovedi a fi un copil obraznic şi neascultător.
Femeia strânsese cu greu bani pentru a-l da la şcoala comunală. Dar lonuţ nici n-a vrut să audă de învăţătură. Cât era ziulica de mare umbla pe coclauri fără niciun rost.
Într-o zi, când lonuţ se afla tocmai pe vârful unui munte, mai mic ca înălţime, ca din senin se stârni o furtună năprasnică. Nori plumburii acoperiră cerul. Lumina zilei se făcu aproape ca şi noaptea. Vântul sufla puternic îndoind copacii înalţi mai mai să-i rupă. Pe lonuţ îl apucă frica, începu să plângă alergând spre casă. Din cauza stropilor mari de ploaie ce-i biciuiau obrajii, alerga cu ochii aproape închişi. Ocolind crăcile rupte de vânt a pierdut cărarea şi s-a rătăcit. Deodată în faţa lui apăru o peşteră.
lonuţ intră şi se cuibări într-un colţ.
După puţin timp furtuna a încetat. Cerul s-a limpezit, soarele mai luminos ca altădată îşi trimetea razele printre frunzişul din care încă mai picura apă. lonuţ se îndreptă spre ieşire. La intrarea în peşteră, pe peretele neted scria ceva. lonuţ se apropie şi privi cu atenţie, şi dintr-o dată îl apucă regretul că nu ştie să citească, era sigur că acolo scrie ceva important. Atunci, se auzi un glas ce parcă venea din fundul peşteri. “Cine citeşte ce scrie acolo va fi fericit toată viaţa!”.
Pentru câteva clipe lonuţ înmărmuri, apoi o zbughi afară. Răsuflând adânc îşi ridică privirea spre cerul senin, după o clipă îşi făcu curaj şi se întoarse în peşteră. Privind scrisul îşi zise: “Trebuie să aflu ce scrie pe perete, mă voi duce la şcoală, voi învăţa să citesc, apoi mă întorc să citesc ce scrie aici”.
Porni grăbit spre casă unde ajunse destul de târziu. Doborâtă de oboseală şi tristeţe, mama lui aţipise cu capul pe masă. lonuţ se apropie de ea, ochii i se umplură de lacrimi. Cu mâna tremurândă îi mângâie părul cărunt. Femeia îşi ridică capul, îl privi cu tristeţe, apoi îi arătă blidul cu mâncare.
Dar lonuţ nici nu privi spre mâncare, el îşi privea mama, încetişor îi mângâie obrajii brăzdaţi de riduri. Izbucnind în plâns, se aruncă la picioarele ei. Printre suspine îi spuse:
 - Draga mea măicuţă, te rog să mă ierţi pentru câtă supărare ţi-am pricinuit. Din acest ceas mă voi schimba, mâine am să merg la şcoală să învăţ şi voi face numai ce-mi vei spune tu. Mama l-a strâns la piept.
 - Bunul meu copil, dacă tu te schimbi totul va fi bine. A doua zi lonuţ plecă la şcoală. Conducerea şcolii ştiindu-l a fi un copil rău, o haimana, n-a vrut să-l primească. lonuţ s-a întors acasă trist şi înlăcrimat, cu duioşie mama i-a spus:
 - Nu plânge, dragul mamei, dacă n-ai mers la şcoală când a trebuit acum ne descurcăm cum putem.
 - Nu se poate mamă. Eu trebuie să merg la şcoală să învăţ să citesc. Mă voi ruga de cei învăţaţi să mă înveţe să citesc.
A plecat Ionuţ şi s-a rugat de toţi pe care-i ştia cu carte să-l înveţe să citească. Dar nimeni n-a vrut, şi lonuţ s-a întors acasă şi mai amărât.
Într-o zi a aflat de la o bătrânică pe care o ajuta la lemne că în cealaltă parte a muntelui ar fi un bătrân care l-ar învăţa carte.
Luându-şi rămas bun de la mama lui lonuţ plecă într-acolo. A ajuns a doua zi spre seară într-un sat asemănător cu al lor. Îndrumat de o femeie ajunse la casa bătrânului, care-l privi cu bănuială.
 - Ce vânt te aduce la mine copile? După un salut respectos Ionuţ îi spuse:
 - Bunicule, vreau să te rog să mă înveţi carte. Bătrânul clătină din cap.
 - Ei, dragul moşului, eu te învăţ cu dragă inimă, dar numai jumătate alfabetul îl ştiu, şi pentru cât te învăţ trebuie să-mi fi ucenic doi ani. Eu sunt croitor, tu îmi vei fi ucenic şi eu te învăţ ce ştiu.
 - Sunt de acord, bunicule! Dar cine mă învaţă restul alfabetului?
 - Păi, peste drum de casa mea este un meşter pantofar. El te va învăţa restul alfabetului.
În acest fel Ionuţ a învăţat şi carte şi croitorie. Alţi doi ani a învăţat cizmăria şi restul alfabetului.
După patru ani a pornit voios spre casă. Åžtia două meserii bune şi ştia să citească.
Cum drumul trecea pe lângă peşteră, lonuţ s-a grăbit să citească scrisul de pe perete. Acolo scria aşa: “Cine învaţă şi munceşte are tot ce-i trebuieşte”
Ionuţ zâmbi larg, pricepând bine înţelesul cuvintelor. Scoase din buzunar un cărbune şi scrise “Drept ai grăit înţeleptului”.
Cu inima uşoară porni spre casă. Nespusă a fost bucuria mamei când l-a văzut, căci Ionuţ se făcuse un flăcău în toată legea.
Cunoscând două meserii în curând a ajuns printre cei mai de frunte oameni din sat. S-a aşezat la casa lui şi a trăit fericit tot restul vieţii, aşa cum prorocise glasul din peşteră.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter