10.01.2012,  19:58:15 | 0 comentarii | 1077 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Robert Hummel, artist plastic: / „Kitsch-ul a devenit un mod de viaţă în România”
de Ilie PINTEA

De Robert Hummel mă leagă o veche şi trainică prietenie. Şi prin el i-am cunoscut şi pe alţii, cel puţin la fel de interesanţi. M-am bucurat ori de câte ori am avut motive să scriu despre ei şi i-am descusut cum m-am priceput mai bine, atunci când s-au lăsat luaţi la întrebări în faţa microfonului.

Ultima dată când am stat de vorbă cu Robi pentru o emisiune de cultură, interviul a avut loc în atelierul lui, unde excelentul operator Vali Covrig căuta cadre care mai de care. Dacă îmi aduc bine aminte, cu el am şi deschis un ciclu de emisiuni, avându-i ca subiect pe artişti, şi Vali m-a adus în pragul infarctului când, după o oră de filmare, se întreba dacă aveam sunet pe înregistrări. Am avut, şi au trecut mai bine de zece ani de atunci, iar atelierul artistului e la fel de plin cu pensule, pânze şi culoare. Era firesc să-l întreb, după atâta vreme, ce-a făcut în ultimii zece ani.
 
Amintiri din tinereţe
Pentru cei care au un minim contact cu viaţa culturală a Văii Jiului, Robert Hummel e un nume de care e greu să nu fi auzit. În afara expoziţiilor personale de pictură - următoarea va avea loc chiar spre sfârşitul lui ianuarie -, Robi s-a remarcat printr-un lung şir de expoziţii de caricatură, devenite între timp tradiţie, în care făcea un excelent tandem cu Mircea Andraş. În ultima vreme, Hummel e un promotor al mişcării artistice din Vale, implicându-se în organizarea saloanelor colective, ce reunesc pe simeze artişti cu tematici, tehnici şi subiecte dintre cele mai diverse.
Puţină lume ştie că Robert Hummel e şi un excelent sculptor. Am petrecut un Crăciun de poveste cu el şi cu poetul Ioan Dan Bălan într-o cabană înzăpezită de pe Taia, şi m-am ales cu o piesă de mare valoare sentimentală, cioplită chiar în acele zile, la lumina lămpii cu gaz. Mai adaug că prin atelierul lui zăceau câteva lucrări ce ar putea constitui, la o adică, o expoziţie în toată regula.
V-am spus toate astea ca să vedeţi că Robi a avut dreptate, atunci când mi-a răspuns că, în ultimii zece ani, a făcut cam tot ce se putea face în Valea Jiului în materie de artă. „Oricum am întoarce-o şi cu toate eforturile, Petroşaniul rămâne acel mic oraş de provincie în care se-ntâmplă destul de rar nişte evenimente artistice. De mai mulţi ani încoace, cu ajutorul instituţiilor care se implică - mă refer aici la Casa de Cultură a Studenţilor -, reuşim să avem un program coerent de manifestări artistice, chiar dacă ne lipseşte o galerie de artă şi expunem în sala asta mică, dar în care se întâmplă lucruri  frumoase. E un spaţiu pentru un public format, dar în creştere, şi mă bucur că cei tineri au început să vină din ce în ce mai des la expoziţii”, spunea Robert Hummel.
În privinţa evoluţiei sale ca artist, Robi spunea că un deceniu nu-i mare lucru şi că încă mai caută forme de exprimare noi. 
„Ca să te cantonezi într-un anumit sector, ori trebuie să fii foarte bun şi căutat pentru ceea ce faci, ori înseamnă să te blazezi. Sunt foarte mulţi artişti care lucrează într-un singur fel toată viaţa, fiind convinşi că aşa trebuie, dar eu cred că arta e o căutare continuă”.
 
De la şevalet la catedră
Când vine vorba de tânăra generaţie, intră în scenă dascălul Robert, care a descoperit că peste tot există talent, care trebuie doar încurajat. De când e profesor de desen, a pregătit o mulţime de copii care au reuşit performanţe remarcabile, surclasând chiar absolvenţi ai liceelor de artă la admiterea în facultăţile de profil. Robi spunea că reuşita elevilor săi înseamnă o satisfacţie cel puţin comparabilă cu cea a actului artistic. „Mă bucur întotdeauna când descopăr cât potenţial există în copiii aceştia şi e o mare realizare faptul că meseria asta îmi dă posibilitatea să trăiesc satisfacţii profesionale prin elevii pe care îi văd că reuşesc. Cu elevii mei, performanţa se măsoară în admitere la facultate, şi ţin şi acum legătura cu copii care au ajuns studenţi la arhitectură, la design sau la arte plastice în marile centre universitare din ţară”, ne-a mărturisit Robert despre elevii săi, pe care îi şi promovează în Galeria din Ziar, suplimentul ZVJ pe care îl realizează periodic.
 
Prostul gust, temă de doctorat
Potrivit Wikipedia, kitsch este un termen care provine din limba germană şi denotă stil prost, de prost gust, deseori în legătură cu diletantism artistic. De obicei, kitsch se foloseşte în legătură cu obiecte pseudo-artistice faţă de stiluri cu adevărată valoare artistică. Pe româneşte, e vorba de prostul gust, care pentru Robert Hummel a devenit subiect de studiu. Cu ceva ani în urmă, a şi realizat o expoziţie în care a adunat laolaltă peştişori de sticlă, din aceia care se puneau pe televizor, bibelouri cu balerine, carpete cu răpirea din serai sau cărţi de Sandra Brown şi chiar a intenţionat să îşi susţină doctoratul cu această temă, având în vedere răspândirea la scară naţională a acestui fenomen. „Cred că e ceva care s-a înrădăcinat în modul de viaţă al oamenilor şi se fac averi din kitsch-ul care e promovat fără cea mai mică jenă. Vorbim deja de kitsch ca mod de viaţă şi există deja omul-kitsch, dacă putem spune aşa, care se raportează la prostul gust în lipsa unor alte valori şi toată această stare, de fapt, e alimentată de goana presei după senzaţional, care impune drept standarde personaje care sunt de-a dreptul de prost gust”, spunea Robert Hummel.
Artistul e şi membru al comisiei de cultură din cadrul Consiliului Local Petroşani şi a vorbit în interviul realizat şi despre acest aspect. Dacă vreţi să aflaţi de ce nu va mai candida la viitoarele alegeri locale şi ce anume l-a dezamăgit în politică, fiţi pe recepţie în această seară, de la ora 18, pe KTV.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter