06.11.2011,  17:32:26 | 0 comentarii | 716 vizualizari
ZAMFIRA, FIICA LUI MOISE VOIEVOD, A DOUA CTITORÄ‚ A MÄ‚NÄ‚STIRII PRISLOP (XXIII)
de Ziarul Vaii Jiului

Era atâta tristeţe pe figura fiicei lui Moise-voievod, încât bunul Christofor îşi simţi inima grea. Încearcă s-o întărească cu vorba lui domoală şi părintească.

- E greu să vezi dintr-o dată pe care parte se va lăsa talerul balanţei dacă nu ai toate greutăţile. S-ar putea ca viitorul lui Mihai să atârne prea greu pentru puterile ce apasă pe celălalt taler, dar omul trebuie să încerce, să lupte pentru a-şi îndeplini gândul cel bun. Pleacă, domniţă, şi Domnul să te aibă în paza lui. 

Zamfira respiră parcă uşurată de o mare răspundere. Mai era şi altul care să-i spună să plece, nu rămăsese singură în faţa acelei hotărâri care-o ducea pe o cale nouă în viaţă. Ea nu văzuse nimic din mâhnirea bunului părinte care vroia s-o liniştească puţin luându-şi asupra o hotărâre care-l neliniştea deopotrivă ca şi pe ea. 

Fiica lui Moise-voievod intră din nou în lumea palatului, de unde nu ştia când va mai ieşi. Se aşeză cu Mihai şi cu cele două femei ale sale în odăile hotărâte de principesă, aproape de ale ei. Lua masa cu principele şi principesa, iar Mihai nu se mai despărţea de micii principi, folosin­du-se de aceeaşi preceptori ca şi ei.  Ca să scape de necontenitele hărţuieli din partea graniţei moldovene, regele Poloniei - Istvan Bathory se gândi să pună în scaunul ei un om care să fie în stare să ţin singur piept cazacilor de la Nistru şi să fie în schimb un supus al său, ocrotit de dânsul, şi gata să-l slujească la cel dintâi semn, după cum făcea fratele său din Ardeal. Visa poate să ajungă suveran şi peste cele trei voievodate supuse Sultanului. Gândul său era la Zamfira, fiica lui Moise-voievod şi scrise deci printr-un om de credinţă fratelui său Kristof să unească prin căsătorie pe Markhassy cu Zamfira, pe când el va lucra la Constantinopol, ca acesta să capete scaunul Moldovei. 

Într-o zi, când găsi de cuviinţă, Kristof Bathory îl chemă pe Markhassy şi îi spuse să-şi ia o soţie care să-l ţină la o parte de petrecerile la care se deda de la o vreme încoace. Markhassy îl privi mirat şi oarecum izbit în mod neplăcut de amestecul principelui în viaţa sa particulară. Îi răspunse deci îndrăzneţ şi uscat, întrebând cine este cea care îi este hărăzită lui.

Principele Kristof îi spuse că este vorba de Zamfira, prima noastră doamnă de la curte – văduvă a doi iluştri nobili din acest stat. Fiica lui Moise-voievod e o fiinţă aleasă şi plină de virtuţi. Are avere mare, şi apoi… cine ştie… poate aduce ca zestre şi scaunul vreunei ţări româneşti. E vlăstar din neamul Basarabilor. Pal Markhassy întârziind să răspundă, fără să ştie de ce, Kristof Bathory se simţi atins de un gând duşmănos şi, instinctiv, se grăbi să sfârşească vorba cu el, spunându-i că sprijinul îl va avea din partea sa şi a regelui Poloniei.

Rămânea acum lui Kristof cea mai grea dintre însărcinările date de fratele său: s-o facă pe fiica lui Moise-voievod să primească ceea ce puseseră la cale. Se hotărî până la urmă şi o rugă printr-un aprod să poftească la dânsul.

După ce Kristof, care-i ieşi înainte, o duse foarte atent la un jilţ în faţa lui, se aşeză şi dânsul şi, după ce-i lăsă câteva clipe de reculegere, principele îi vorbi deschis şi fără ocol: te-am rugat să vii până la mine în folosul domniei tale şi al lui Mihai. Este vorba de un plan, făcut, ca să fiu sincer, de fratele meu, regele Poloniei. El ar dori să te facă soţia unui voievod al unei ţări române, deocamdată poate al Moldovei. Eşti fiică de domn şi-ar putea atârna mai greu în balanţă la cumpărarea scaunului domnesc de la turci – spuse principele, privind în altă parte. Îi era şi lui silă de ceea ce încerca să facă.

Oricât de înstrăinată ajunsese Zamfira faţă de ţările române, o legau de ele strămoşii ei, cre­dinţa şi amintirile din copilărie. Vorba principelui începu să lucreze în sufletul ei şi să sape ca o daltă până în adâncuri ce răscoli şi aduse la suprafaţă dragostea ce-o purta poporului de care e legată prin naştere.

Åži te mai rog, continuă Kristof, să te mai gândeşti că nu este alta care să aibă numele domniei tale, să fie bine privită de cei de la Constantinopol, să posede averea, înţelepciunea şi un fecior care să asigure dinastia creată în cazul că se vor ivi alte lupte de domnie în viitor.

Zamfira se zbuciumă în gând sub puterea acelui plan prea îndrăzneţ, la care nu visase decât în jocul cu Mihai. O îndemnau dorinţele ei şi ale fiului să domnească… Mihai ar fi un bun voievod, iubit de ţară, cuminte şi înţelept ca şi străbunicul lui, Radu cel Mare. De ce ar fi altul în locul lui? Dar pentru a ajunge acolo, ea va trebui să se lege de un bărbat ce îi era cu totul străin. Un om ales de alţii, ca şi cei din trecut. Åži sila de el o scutură ca fri­gurile. Noul ei bărbat… viitor vo­ievod… de pe urma căruia Mihai poate ajunge domn. Åži, fără a apuca să mai cântărească cele auzite, întrebă ca îndemnată de altcineva cine este acela ce-i este hărăzit de bărbat.

- Află că este vorba de viteazul şi mult stimatul de turci, cavalerul Pal Markhassy. E un nobil cu multe calităţi ostăşeşti, foarte bine găsit de fratele meu ca să apere prin vitejia sa Å¢ara Moldovei. Turcii îl vor primi, dacă regele Poloniei le va garanta, trimiţându-le şi câteva pungi de aur, că poate fi omul lor de încredere în aceste vremuri de zăpăceală şi luptă. Nu te pripi să dai un răspuns definitiv înainte să cumpăneşti ce poţi câştiga şi ce poţi pierde din această unire, fie chiar şi nepotrivită. Åži mai cugetă un pic şi la soarta neamului din care te tragi.

După ce ieşi de la principe, Zamfira se întâlni cu Mihai care avea ochii roşii de plâns şi abia de se ţinea să nu izbucnească în faţa ei. Află de la Mihai că vlădica Christofor s-a stins din viaţă. Călugărul Ion venise cu vestea cea atât de tristă pentru toţi. După înmormântarea vlădicăi Christofor, plâns de toţi românii din Ardeal care-l cunoscuseră îndea­proape, se adunară la sfat toţi călugării, împreună cu ctitora Zamfira, ca să aleagă alt episcop în locu-i. Sorţii căzură pe stareţul mănăs­tirii, Ghenadie, călugăr învăţat şi foarte smerit.

(va urma)

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter