11.01.2012,  21:59:29 | 3 comentarii | 1525 vizualizari
La Uricani, / Primarul şi funcţionarii lucrează cu responsabilitate la bugetul public local pe 2012
de Corneliu BRAN

Zilele acestea, ca şi la celelalte administraţii publice locale, şi funcţionarii din Primăria Uricani, în frunte cu primarul Dănuţ Buhăescu, se concentrează pe bugetul public local. Dacă „toate drumurile duc la Roma”, conform dictonului latin, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre buget. Acesta, şi la Uricani, ca peste tot în ţară, nu duce nicăieri. În sensul că cei din primării nu prea au cum să-şi împartă sărăcia. Un an 2012 ticălos de greu, care va face din nou viaţa un calvar celor din administraţiile publice locale, mai ales primarilor, care sunt ordonatorii de credit.

Buget local - mai mic cu 6,5 miliarde decât anul trecut!
Şi totuşi, ca şi în ceilalţi ultimi ani, când bugetul local s-a diminuat treptat, primarul Dănuţ Buhăescu speră să o scoată cu decenţă la capăt. În sensul că doreşte ca banii, aşa puţini cum vor fi, să rezolve unele probleme şi proiecte de investiţii locale, rămase din 2011, şi să asigure buna funcţionare pe tot parcursul anului 2012 a instituţiilor publice locale, în primul rând a instituţiilor de învăţământ şi sănătate de pe raza localităţii.
„Da, lucrăm la noul buget, abia ce am primit datele de la Consiliul Judeţean Hunedoara. Avem un buget mult mai mic decât anul trecut, când am avut 12 miliarde de lei, iar anul acesta avem doar 5,5 miliarde lei… Deci, cu 6,5 miliarde lei este mai mic bugetul local în acest an faţă de 2011! Nu cred că vom mai primi nimic, deoarece însuşi consiliul judeţean a primit cu 40% mai puţin faţă de anul trecut. Dar ne vom descurca şi aşa. Întotdeauna am găsit soluţii şi sunt convins că le vom găsi şi de data aceasta. Vom încerca să ne descurcăm cu ce vom primi şi cu ce vom încasa din taxele şi impozitele locale”.
 
Priorităţile - aceleaşi ca în anul precedent
Întrebat de priorităţi, primarul Uricaniului ni le-a enumerat. Sunt cam aceleaşi ca şi în anii anteriori: „Ca prioritate bugetară, vă daţi seama, vom încerca să asigurăm funcţionarea normală a tuturor instituţiilor publice din oraşul Uricani, pentru ca angajaţii şi cetăţenii noştri să nu simtă că trecem printr-un an foarte greu din punct de vedere financiar. Sperăm să şi reuşim. Serviciile publice de întreţinere, de iluminat, funcţionarea normală a primăriei, a casei de cultură, funcţionarea şi întreţinerea serviciului de urgenţă, a unităţilor de învăţământ şi funcţionarea şi întreţinerea serviciului public de gospodărie a localităţii sunt printre principalele priorităţi; de asemenea, vom încerca să asigurăm la timp salariile funcţionarilor noştri”. 
 
Investiţii în infrastructură - mici, dar foarte necesare
Cu toate că e un an greu, aşa cum spuneam, investiţiile locale cu finanţare de la bugetul propriu nu vor lipsi. Chiar dacă nu sunt investiţii mari, acestea sunt mai mult decât necesare, cel puţin din punctul de vedere al şefului administraţiei publice uricănene, Dănuţ Buhăescu: „Din puţinul pe care îl avem o să realizăm cu siguranţă şi câteva proiecte pe care ni le-am propus încă din 2011: reabilitarea Aleii Teilor, a Aleii Plopilor, amenajarea a altor  parcări în zone unde acest lucru este foarte important, extinderea de iluminat public în zonele rămase deocamdată deficitare - Valea de Brazi, Mailat, Câmpu lui Neag. Nu ştiu în ce măsură vom putea realiza şi alte proiecte şi programe, pentru că e, cum v-am spus, un an greu, mult mai greu ca şi celălalt, cel puţin după cum a început. Poate însă va fi un an bun la sfârşit, după alegeri. Este clar ca bună ziua, în condiţiile unui buget mult mai mic, nu avem cum să avem un an foarte bun. Nu mi se pare normal ca, an de an, să se tot micşoreze bugetul local, dar asta-i situaţia în România, cel puţin deocamdată”. 
 
Ajutor substanţial pentru finalizarea lucrărilor la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”
Dar pentru noul an nu există în opinia edilului Uricaniului doar dezavantaje. Mai există şi avantaje. Unul dintre acestea ar fi că administraţia publică locală din oraş nu are datorii, ceea ce va face ca latura financiară a bugetului să fie mai uşor de modelat. În privinţa anului 2012, primarul vrea să pună din nou accent şi pe latura spirituală. De aceea va aloca fonduri de la buget, mai multe decât anul trecut, vrând să grăbească finalizarea catedralei ortodoxe.
„Există totuşi şi un avantaj destul de bun pentru noi, care compensează oarecum micşorarea bugetului local: faptul că am intrat în noul an fără datorii; ba chiar avem un plus de 1,5 miliarde de lei, bani care vor fi alocaţi la capitolul Investiţii. Tot la capitolul bugetar de investiţii vom vedea în ce măsură va putea fi modernizat terenul de sport cu gazon artificial de la Liceul Retezat. Voi propune, de asemenea, mărirea bugetului pentru construcţia noii catedrale ortodoxe, cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Vrem să grăbim astfel finalizarea clădirii pentru că eu consider că este foarte important pentru cetăţenii noştri ca această investiţie să fie finalizată. Totul trece prin stomac, dar mai trebuie să ne hrănim şi spiritual, altfel trăim pe acest pământ degeaba. Or, eu aşa văd lucrurile, indiferent de ce îmi vor spune unii sau alţii. Voi propune în acest sens o majorare a sumei cu 50% faţă de anul 2011. Vom ajuta şi celelalte culte religioase, în măsura posibilităţilor. Tot în acest an vom aloca mai mulţi bani decât anul trecut şi pentru biserica ortodoxă de la Câmpu lui Neag, deoarece şi acolo este nevoie, după cum ştiţi şi aţi mai scris, anul trecut i-am ajutat cu o centrală, acum avem în vedere alte lucrări acolo, încercând să ajutăm astfel comunitatea ortodoxă din localitate şi pe preotul paroh”.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (3 )

#1 consilieru12.01.2012,  12:27:56
dar pe aleea brazilor cand repari trotoarele ca ne rupem gatul si picioarele.le-ai facut doar unde sta fiutu
#2 nicolae12.01.2012,  18:04:23
Dar pe strada Bulzu cand se reface canalizarea ? si pe cand gaz in acesta zona ?Oamenii platesc aceleasi taxe ca ceilalti,ati uitat cu totii de ei sau sant buni numai la vot ?
#3 Mircea13.01.2012,  15:19:20
@Nicolae: nu te grabi, nu vezi ca trebuie terminata biserica prima data?


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter