06.11.2011,  20:08:40 | 0 comentarii | 609 vizualizari
ZAMFIRA, FIICA LUI MOISE VOIEVOD, A DOUA CTITORÄ‚ A MÄ‚NÄ‚STIRII PRISLOP (XV)
de Ziarul Vaii Jiului

Mai rămăseseră de zugrăvit, în culori, unele părţi din biserică. Popa Eftimie dorea să aducă un meşter mai cu faimă din ţara sa pentru zugrăvirea ctitorei şi a câtorva scene în legătură cu ridicarea bisericii. Fu nevoit însă să amâne lucrul până după târnosire. Se începură deci pregătirile de primire ale oaspeţilor în chiliile albe şi vesele ale mănăstirii; fură chemaţi preoţi români aflaţi în Ardeal. Nicicând nu se mai făcuse atâta vâlvă împrejurul unei biserici de rit greco-oriental! Acest freamăt creştinesc trecut prin Ardeal ridică unele voci duşmane împotriva mănăstirii Silvaş. Craiul înţelese că nu era potrivit timpul să se bage între zâzaniile iscate odată cu ridicarea mănăstirii Silvaş astfel încât aceasta  îşi primi în linişte oaspeţii de peste hotare şi din ţară. Se făcu doar o strălucită slujbă bisericească, ceea ce de mult nu mai văzuseră românii din Ardeal, popi din toate regiunile Ardealului, călugări şi feţe înalte bi­sericeşti veniţi de peste hotare, toţi purtând în sufletele lor aceeaşi mare nădejde de mai bine pe viitor. 

După ce sfârşi cu treburile mănăstireşti, rămânând doare terminarea zugrăvelii şi al cioplitului stranelor arhiereşti, Zamfira se gândi şi la nunta ei. Aceasta se făcu la palatul regal din Alba-Iulia. Istvan Kesseru fu fericit că se unea, în sfârşit, cu una din cele mai frumoase şi de neam femei din Ardeal. Numai Zamfira părea preocupată şi tristă, pentru pasul pe care-l făcea. 

În anul 1568 Zamfira născu un prunc de parte bărbătească, dar atât de pirpiriu, că, fiindu-le teamă să nu se prăpădească, în aceeaşi zi, îl şi botezară, cu numele de Mihai, după nume naşului său, Mihaly Csaky şi al socrului, Mihaly Kesseru. 

Dar tatăl noului născut pierea încetul cu încetul. Îngrijirile date de soţia sa îi mai prelungeau viaţa de la o zi la alta. Acesta muri într-o după-amiază de toamnă a anului 1568, zi cu ploaie măruntă, care bătea în geamul ferestrei. 

Deşi trecuse prin atâtea încercări, fiica lui Moise-voievod rămăsese încă frumoasă; împlinise patruzeci şi doi de ani. După o lungă chibzuinţă cu ea însăşi, se hotărî ca de-aci înainte să poarte grija românilor creştini din Ardeal; să se folosească de trecerea ce-o avea la curtea lui Ion Sigismund, ca să aibă o cât mai mare libertate pentru ctitoria sa de la Silvaş şi poate a celorlalte mănăstiri româneşti din Ardeal căci prigonirea românilor creştea cu atât mai dârz cu cât ei se înverşunau mai tare să-şi păstreze credinţa şi orânduirea bisericii vechi.

(va urma) Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter