22.01.2012,  22:05:49 | 7 comentarii | 1784 vizualizari
Constantin Jujan, directorul general al CNH Petroşani: / „Până nu se rezolvă problema datoriei istorice a companiei, niciun complex energetic nu va putea prelua un colos industrial, cum este CNH-ul…”
de Corneliu BRAN

Despre Complexul Energetic Hunedoara se tot vorbeşte de ceva vreme, deşi el nu există decât pe hârtie, prin nişte hotărâri de guvern şi documente ale CSAT-ului. Dar pentru a afla exact care este situaţia mult trâmbiţatului complex l-am abordat pe directorul general CNH, Constantin Jujan.

Complexul Energetic Hunedoara există şi-acum, dar momentan doar pe hârtie…
Prima parte a anului 2012 ar putea să fie hotărâtoare pentru Complexul Energetic Hunedoara. Spunem aceasta, deoarece dacă se mai tărăgănează lucrurile, CNH-ul şi Valea Jiului riscă să intre în colaps financiar-economic. Anul trecut CNH a supravieţuit, aproape miraculos am zice, fără ajutorul de stat. Un al doilea an derulat de sectorul minier în aceleaşi condiţii ca şi în 2011 ar putea fi fatal, mai ales pentru aşa numitele „mine viabile”. O cădere totală a mineritului, dacă ar fi să punem pe tapet cel mai sumbru scenariu, ar însemna un adevărat dezastru pentru mineri şi familiile lor. Aceasta s-ar reflecta imediat şi în condamnarea la mizerie şi sărăcie a tuturor celor aproape 140.000 de suflete care trăiesc în Valea Jiului, pentru simplul motiv că zona noastră continuă să fie una tot monoindustrială, baza fiind tot mineritul, paşii în alte domenii de activitate nefiind încă consolidaţi (turism, de exemplu) sau nesemnificativi (alte ramuri ale economiei, la nivel mare, practic nu există!). 
 
Paşi importanţi 
Constantin Jujan, directorul general al Companiei Naţionale a Huilei, este de părere că s-au făcut deja paşi importanţi pentru înfiinţarea acestui Complex Energetic Hunedoara, chiar dacă deocamdată numai din punct de vedere legislativ. La câtă birocraţie este în România, probabil că directorul general Jujan are dreptate.
„În ceea ce priveşte înfiinţarea complexului energetic, după o perioadă lungă de timp, s-au făcut paşi importanţi în ceea ce priveşte partea legislativă: atât introducerea în CSAT a unei documentaţii legate de renunţarea de înfiinţare a celor două mari complexe Electra şi Hidroenegetica, hotărându-se înfiinţarea altor două complexe energetice reprezentative, Oltenia şi Hunedoara, cât şi iniţierea unui hotărâri de guvern privind înfiinţarea Complexului Hunedoara, în prima fază prin fuziunea celor două termocentrale, urmând ca să fie inclusă partea viabilă a minelor de huilă din CNH. Tot ca măsuri legislative, au mai fost emise două ordonanţe de guvern privind ridicarea sechestrelor şi transferarea lor de la AVAB către ANAF, având în vedere că activele companiei aveau dublu sechestru”, ne-a declarat Constantin Jujan, directorul general al CNH.
 
Florin Mârza - o „cheie” a problemei!
Optimismul temperat al şefului mineritului din Vale este susţinut şi de un „as” din mânecă, în sensul că directorul vede în consilierul local petroşenean Florin Mârza, care este şi şeful Romelectricii, omul potrivit la locul potrivit:
„Domnul Florin Mârza, petroşeneanul nostru, urmăreşte acest program. Am avut câteva întâlniri atât la sediul companiei, cât şi la sediul ministerului de resort, domnul Mârza fiind un consultant important în această ecuaţie, care va ajuta mult la punerea pe picioare a acestui complex energetic”.
Întrebat cam când crede că acest complex energetic va fi înfiinţat în realitate, nu doar pe hârtie, Constantin Jujan ne-a declarat: „În patru luni  ar trebui ca acest Complex Energetic Hunedoara să fie finalizat, incluzând şi cele patru mine ale noaste, rămase viabile, care în acest mod ar urma să aibă parte de un viitor mai roz. Totul este să se unească cele două termocentrale, aşa cum este prevăzut, după acest lucru urmând să se discute concret de înfiinţarea acestui complex”.
 
Există precedente pentru ştergerea datoriilor
Data trecută, când se punea problema intrării minelor viabile din Valea Jiului în Complexul Energetic Hidroenergetica, sindicatele din hidroenergie n-au prea fost de acord ca minele din Vale să intre în acest complex. Acest lucru a fost dezvăluit de foştii miniştri Videanu şi Berceanu, în anumite luări de poziţie în media, chiar şi după ce n-au mai fost miniştri.
Adriean Videanu chiar a pus în cârca acestor sindicate neînfiinţarea complexului respectiv. L-am întrebat pe directorul general Constantin Jujan dacă şi de data aceasta lucrurile stau la fel. Dumnealui ne-a răspuns:
„Nu am avut un contact cu sindicatele din Federaţia Energetică, de la aceste două termocentrale, dar, având în vedere că dl. Florin Mârza este din sistem, cred că a avut deja aceste discuţii cu aceşti sindicalişti. Sigur, probabil că există unele discuţii cu aceste sindicate, ba există chiar şi o sesizare privind înfiinţarea acestui  complex energetic, în sensul că se atrage atenţia de ce nu este inclus de prima dată în complex şi CNH-ul, dar toate acestea sunt chestiuni minore, ba chiar normale. În ceea ce priveşte această sesizare, răspunsul este simplu şi îl spun din nou ca să audă toată lumea: până nu se rezolvă problema datoriei istorice a companiei, niciun complex energetic nu va putea prelua un colos industrial, cum este CNH-ul, cu o datorie istorică la Statul Român de un miliard şi două sute de milioane de euro. Datorie care n-a fost niciodată ştearsă, aşa cum la aproape toate marile companii de stat s-a făcut acest lucru, prin trei hotărâri de guvern în acest sens, ultima exact înainte de intrarea în Uniunea Europeană, 28 decembrie 2006! Din acest motiv, ne aflăm în situaţia asta, destul de dificilă, nişte chestiuni de care se vorbeşte puţin, aruncându-se vina doar pe CNH şi pe activitatea minieră. Este timpul să arătăm, inclusiv guvernanţilor, că vina şi greşelile nu sunt doar ale noastre, ci şi ale statului, în mare parte, iar acest rol cred că trebuie preluat şi de presă, de media în general, măcar de cea locală. Poate în acest mod opinia publică din ţară şi unii guvernanţi îşi vor schimba atitudinea faţă de CNH, mine şi minerit, faţă de Valea Jiului în general”.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (7 )

#1 danutz23.01.2012,  08:30:30
atata timp cat jujan nu are nici un cuvant de spus la bucuresti nu o sa fie niciodata un adevarat director al cnh petrosani ci doar o marioneta
#2 Atre23.01.2012,  09:04:47
Pacat de minerit nu e bine fara subventie , dar cum sunt minele respective viabile ??? ,,Un al doilea an derulat de sectorul minier în aceleaşi condiţii ca şi în 2011 ar putea fi fatal, mai ales pentru aşa numitele „mine viabile”. " Pai daca-s viabile n-ar trebui sa se descurce singure ?
#3 Milut23.01.2012,  09:21:54
Atre, nici o mina din lumea asta nu se descurca fara subventie de la stat. Asta e... Vrei sa ai carbune propriu si sa nu stai la mana importurilor de carbune - care daca nu ai deloc carbune vor fi foarte scumpe in cativa ani, cu mult peste ceea ce e azi ca te au la mana, dai bani de la bugetul de stat pentru sutinere - nu pentru salarii, ci pentru investitii etc. Chiar daca sunt viabile nu inseamna sa nu mai dai bani deloc, cum s-a intamplat anul trecut. Asa e si in Germania, Spania, Anglia, SUA. etc, nu am inventat noi sistemul asta. Carbunele costa...
#4 Florin23.01.2012,  11:51:41
Domnul Jujan stie de ce la CNH nu sa sters datoriile cum sau sters la SNLO Gorj (Condescu)in Decembrie 2006,rautatea oltenilor gorjeni infiltrati de Condescu in diferite ministere (Sorin Gaman,Maricel Hoara,Moata,...)intrece orce masura,anul trecut au facut tot posibilul sa blocheze activitatea minera in Valea Jiului.Speram Constantin Jujan,Florin Marza,Petre Nica sa nu fie cumparati de ei ca sa tradeze mineritul Vaii Jiului cum au facut tradatori Puiu Horea (prieten cu Berceanu,Berceanu sa folosit de el iar el de bani si functii),Pompilui Budulan.Atentie la gorjeanul Ion Pisc infiltrat in "sindicalismul" Vaii Jiului.
#5 bebe23.01.2012,  14:33:25
fraiere,acum numai semnezi comentariul cu "minerii vaii jiului"?
#6 alin23.01.2012,  18:11:04
bebe nica ar vindeo si pe masa numai sa-i fie lui bine
#7 liviu12.02.2013,  18:58:37
JUJAN ESTE GROPARUL OFICIAL AL MINERITULUI DIN VALEA JIULUI IAR MOMIRLANU DE DRAGOI DUCE CRUCEA


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter