29.01.2012,  20:49:29 | 0 comentarii | 1045 vizualizari
Concediile de maternitate sunt condiţionate de contribuţia de 0,85%
de Ziarul Vaii Jiului

Pentru ca viitoarele mămici să poată beneficia de cele trei concedii specifice perioadei în care sunt însărcinate sau în care au născut deja, trebuie să se asigure că au contribuit pe o perioadă de minim o lună la stagiul de cotizare pentru aceste beneficii.

Multe din viitoarele mămici se confruntă cu dileme referitoare la concediile dedicate perioadei în care sunt însărcinate şi la aspectele legale de care trebuie să aibă grijă când vine vorba de acordarea acestor concedii. De reţinut este faptul că plata unui procent de 0,85% din salariu, efectuată pe cel puţin o lună de zile, garantează încasarea indemnizaţiilor aferente celor trei concedii pe care viitoarea mama le poate primi, fiind de notorietate faptul că plată acestora este destul de consistenţă şi contribuie semnificativ la bugetul familiei.
În cazul în care viitoarea mămică este angajată, angajatorul are obligaţia de a o informa şi de a face plata acestei contribuţii de 0,85%, iar în cazul în care desfăşoară activităţi autorizate pe cont propriu, va trebui să informeze personal autorităţile financiare.
 
Excepţiile de la regula de 0,85%
Cum mai toate regulile au şi excepţii, nici această contribuţie nu se dezice, astfel că femeile scutite de contribuţia de 0,85% sunt cele care au parcurs concediul de maternitate, sunt studente la cursurile unei facultăţi sau primesc pensie de invaliditate.
 
Concediul de risc maternal
Tot ceea ce implică ideea de risc trebuie tratat cu o mai mare grijă şi necesită o protecţie sporită, iar riscul maternal reprezintă un motiv consistent pentru a le fi acordate mamelor drepturi suplimentare. Salariatele însărcinate, cele care au născut recent sau cele care alăptează sunt beneficiarii direcţi ai acestui concediu, fiind îndreptăţite să solicite angajatorului, în baza unui document medical, diferite facilităţi pentru a-şi continua munca în condiţii sigure, sau, în cazul în care nu îi pot fi acordate acestea, să beneficieze de concediu de risc maternal. Acesta se poate acorda integral sau fracţionat, pe o perioadă ce nu poate depăşi 120 de zile şi, mai ales, nu trebuie să interfereze cu alte concedii prevăzute de lege. Condiţia de stagiu nu trebuie îndeplinită în acest caz, astfel că cei 0,85% nu condiţionează indemnizaţia primită în urma perioadei de concediu.
 
Concediul de maternitate
Dacă în perioada de sarcină, deschizătorul de drumuri spre concedii este cel de risc maternal, următorul este cel de maternitate, deosebit de important pentru confortul viitoarei sau actualei mămici. Dată fiind situaţia fiziologică delicată cu care majoritatea femeilor se confruntă, concediul de maternitate, acordat pe o perioadă de 126 de zile, vine în ajutorul acestora şi le permite odihna necesară, asta pentru a nu intra în travaliu chiar la locul de muncă.
 
Şi tatăl îşi poate lua concediu pentru îngrijirea copilului bolnav
Ultimul din trilogia concediilor este cel pentru îngrijirea copilului bolnav iar de data aceasta protagonista concediului nu mai este doar mama, legea permiţând şi tatălui să-şi poată lua câteva zile libere de la job pentru a avea grijă de micuţ. Cuantumul indemnizaţiilor pentru aceste trei concedii este de 85% din valoarea salarială, care se acordă pentru concediul de maternitate şi de îngrijire a copilului bolnav, şi de 75% pentru concediul de risc maternal.
Pentru detalii şi pentru a te informa suplimentar, accesează www.avocat-tv.ro, secţiunea Subiecte. Acolo, avocat Mihaela Pleşea, alături de invitata sa, avocat Dana Barbu, oferă informaţii interesante legate de concediul de maternitate pentru creşterea şi îngrijirea copilului.
Sursă: Avocat TV 
www.avocat-tv.ro


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter