29.10.2011,  18:25:22 | 0 comentarii | 798 vizualizari
Alături de PS Gurie, la Biserica din Râu Bărbat, creştinii au simţit şi…/Pogorârea Sfântului Duh în Colinda copilului cu ochi senini
de Mihai BARBU

Sâmbătă, 20 noiembrie, la Biserica cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” din Râu Bărbat,
s-a oficiat sfinţirea lăcaşului de cult păstorit
de preotul Gabriel Bulf. Pentru a doua oară, într-un interval extrem de scurt, Episcopul Devei şi Hunedoarei, P.S. Gurie, a onorat târnosirea unei biserici din parohia părintelui Gabriel. E un semn de aleasă preţuire pentru un om plin de har, dublat şi de un gospodar plin de sârguinţă. Prăznuirea lui Grigore Decapolitul
Tot sâmbătă, biserica ortodoxă l-a prăznuit pe Grigore Decapolitul ale cărui moaşte se află la mănăstirea Bistriţa, în judeţul Vâlcea. Cum au ajuns moaştele Sfântului Grigore Decapolitul
într-o mănăstire românească? Printr-o minune: un boier cucernic, Barbu Craiovescu le-a cumpărat pentru biserica pe care a ctitorit-o. A dat o sumă mare de bani, în anul 1498, unui demnitar al vremii, după ce acesta le salvase la căderea Constantinopolului sub turci în 1453. (Se vede treaba că pe atunci, oamenii avuţi nu stricau banii doar pe caleşti de ultimă... generaţie, ci ridicau, cu banii ce le prisoseau, lăcaşuri de cult!). Sfântul a murit la 20 noiembrie 842, la 12 zile (aşa cum singur prevăzuse) după ce ajunsese la Constantinopol să-şi vadă unchiul cel mult iubit. Grigore Decapolitul era „văzător cu duhul” şi a fost socotit un sfânt încă din timpul vieţii. Pentru înfrânarea, sărăcia, răbdarea, blândeţea, apărarea dreptei credinţe şi lupta sa continuă cu ereticii iconoclaşti a fost un model exemplar de creştin. El a renunţat la toate cele lumeşti, s-a retras într-o peşteră pustie, dar când a auzit glasul divin - care îi cerea să meargă să propovăduiască dreapta credinţă, nu a ezitat niciun moment să străbată lumea cunoscută a secolului al IX-lea. Aşa a mers de la Efes la Tesalonic, de la Roma şi până în Sicilia. Episcopul nostru, în predica sa, a explicat credincioşilor ce înseamnă să lupţi împotriva iconoclaştilor, adică a distrugătorilor de icoane. „Noi nu trebuie să vedem în reprezentările grafice doar suportul material, ci imaginea vie a celor imaginaţi de artist. Dacă vezi o fotografie cu mama, o vezi chiar pe ea în faţa ochilor şi nu o reprezentare moartă pe o bucată oarecare  de hârtie”, a spus apăsat vlădica. Cei care au privit atent şi cu nedisimulată admiraţie felul în care „zugravi” contemporani şi înzestraţi cu har (folosesc aici termenul pe care, modeşti, şi-l atribuiau marii artişti ai penelului) au desăvârşit pereţii bisericii i-au dat, involuntar, dreptate peste timp, Sfântului Grigore Decapolitul „de la Bistriţa”. Lupta şi victoria lui împotriva  iconoclaştilor e vizibilă, acum, peste tot în lume. De la marile catedrale ale creştinătăţii până la micile biserici de ţară unde, de la vlădică şi până la opincă, îl poţi regăsi pe Dumnezeu.

Gramate de mulţumire. Catedrală în Petroşani
La sfârşitul slujbei, episcopul nostru a acordat „gramate” de mulţumire mai multor enoriaşi, în frunte cu primarul comunei Pui, ing. Victor Stoica. Preotului paroh i-a oferit o „gramată” nu pentru ceea ce a făcut (la vârsta lui părintele Gabriel a fost cinstit, deja, cu recunoaşterea maximă), ci pentru ceea ce urmează a face. (Iată că, acum, vom face o dezvăluire în premieră: P.S. Gurie intenţionează, împreună cu părintele Gabriel, să construiască o catedrală chiar în centrul municipiului Petroşani. Aceasta ar urma să fie înconjurată de un complex de clădiri, care să justifice atât un intens turism ecumenic, cât şi o apropiere a tineretului de biserică şi a bisericii de cei aflaţi în suferinţă. Terenul vizat e, acum, în litigiu cu o firmă care nu a construit nimic pe acel loc, dar îl ţine încurcat degeaba. Un apropiat al episcopului nostru, vicepreşedintele Consiliului judeţean - Costel Avram - s-a implicat sentimental în convingerea autorităţilor locale că această opţiune - divină - ar fi alegerea cea mai bună. Mai e necesar ca Dumnezeu să le dea tuturor gândul cel bun).

Colindul domnişoarei Raisa Maria
Revenind la sărbătoarea creştină de la Pui, vom mai adăuga faptul că, într-un moment unic, d-ra Raisa Maria Bulf (care în februarie va împlini 8 ani) a cântat angelic, fără emoţii (în timp ce preoţii care oficiau slujba se aflau în altar), „Colinda copilului cu ochi senini”. Lumea a ascultat înfiorată o voce care parcă venea din înaltul cerului şi ar fi aplaudat-o cu recunoştinţă, dacă stricte canoane bisericeşti nu ar interzice acest fel de sonore manifestări sufleteşti. Raisa-Maria este, din punct de vedere muzical, eleva strălucită a profesorului Eugen Munteanu de la Casa Studenţilor, iar, din punct de vedere şcolar, este eleva d-nei învăţătoare Emilia Scrădeanu de la Åžcoala Generală I.G. Duca din Petroşani.

Daruri pentru 17 bătrâni
După slujbă, episcopul Gurie, însoţit de autorităţile judeţene (în frunte cu preşedintele
Ioan Mircea Moloţ) şi locale, a vizitat azilul de bătrâni din Râu Bărbat. 17 oameni în vârstă aflaţi în dificultate şi-au găsit, aici, un adăpost primitor şi creştin într-un aşezământ girat de generozitatea Bisericii şi administraţiilor judeţene şi locale. Cine a văzut bucuria din ochii bătrânilor, în momentul în care episcopul nostru le-a oferit tuturor daruri ce anunţau Crăciunul care va veni, va înţelege ce înseamnă să fii creştin în cuget şi în simţire, şi nu doar la modul declarativ.

Pilda episcopului nostru
O pildă spusă de P.S. Gurie la predică a avut  un sens adânc şi dincolo de biserică: „O maimuţă a fost dresată să imite perfect omul şi, potrivit dresorului său, era în stare să susţină orice spectacol dorea publicul spectator. Un om, care nu era deloc convins de această reclamă deşănţată, a vrut să convingă şi pe alţii de adevărul spuselor sale. A cumpărat bomboane şi le-a aruncat maimuţei, pe scenă, chiar în timpul marelui spectacol. Maimuţa a uitat şi de spectacol şi de spectatori şi s-a apucat, tacticoasă, să mănânce bomboanele”. Toată lumea care a fost la slujbă a fost invitată de gazde să participe la o agapă creştină la Căminul cultural din Pui. Când vlădica, protopopul, preşedintele judeţului, primarul şi preoţii au mâncat, împreună, cu toţi creştinii din bucatele binecuvântate, am înţeles sensul adânc al celor spuse la predică. Primarul Stoica şi părintele Gabriel fac totul din suflet, cu o nativă generozitate creştină şi nu, scuzaţi vorba proastă, „maimuţăresc” funcţiile înalte pe care le exercită în folosul întregii comunităţi. Ei nu „mănâncă singuri”, aşa cum fac majoritatea celor puşi în fruntea bucatelor. Ei nu mimează generozitatea, ci o trăiesc în mod firesc. Bisericile de la Râu Bărbat, Hobiţa şi Uric sunt nişte mici bijuterii creştine iar oamenii locului sunt asemenea lor. Dacă ar fi mai mulţi oameni ca ei poate şi ţara noastră (şi biserica noastră) ar arăta altfel. Faptul că episcopul Gurie le arată atâta preţuire înseamnă că cine trebuie să-i aprecieze, îi apreciază sincer. Restul nu mai contează...

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter