15.02.2012,  22:30:02 | 3 comentarii | 1372 vizualizari
Unii fac bani din gunoi, petroşenenii doar gunoi… / Primăria Petroşani nu reuşeşte să gestioneze deşeurile aşa cum ar trebui
de Alina PIPAN

Nu este prima dată când scriem despre modul în care se face colectarea selectivă la Petroşani. Sau mai bine spus despre modul în care ea nu se face.

La Petroşani, gestionarea deşeurilor menajere a eşuat
Acest proiect s-a dovedit a fi, până acum, un eşec total. Dovadă că managementul de implementare a proiectului a dat greş. Viceprimarul Claudiu Cornea explică faptul că acest lucru se întâmplă din cauză că populaţia nu este pregătită pentru aşa ceva. Însă, nici administraţia publică locală nu este pregătită. Toate containerele de pe platformele amenajate cu bani europeni sunt pline de deşeuri, amestecate la voia întâmplării. Ele nu mai sunt însemnate corespunzător, fiecare aruncând gunoiul nesortat, după cum îl taie capul. Amintim că colectarea ar trebui făcută doar pe 3 cate­gorii: carton, plastic şi deşeuri menajere.
„Populaţia nu face colectare selectivă. În schimb, persoanele juridice fac. Dar populaţia nu este încă pregătită şi educată în acest sens. Primăria şi-a făcut treaba: a amenajat spaţiile, a creat condiţiile, a făcut informare, inclusiv în şcoli, a dat chiar şi sancţiuni. Aşa s-a întâmplat şi în alte ţări şi oraşe la început, când s-a implementat colectarea selectivă. În timp, se va schimba situaţia, odată ce şi populaţia va fi receptivă şi va respecta acest proiect”, a declarat viceprimarul Claudiu Cornea. 
Noi suntem totuşi de părere că populaţia nu se educă de la sine, ci ar trebui educată. Chiar dacă acest lucru se face prin anumite constrângeri şi sancţiuni. Iar pentru admi-nis­traţia locală din Petroşani, acest lucru ar trebui să reprezinte o prioritate. Pentru că, din deşeuri, se pot scoate bani. De exemplu, la Orăştie 70% din deşeurile populaţiei sunt reciclate, deci profitabile, şi doar pentru 30% din gunoiul aruncat se mai cheltuiesc bani. Prin urmare, pentru fiecare cetăţean în parte, taxa pe salubritate scade.
 
Şi comisarul Moldovan susţine reciclarea
Cristian Moldovan, comisar al Gărzii de Mediu Hunedoara, dă un exemplu de succes în acest sens. Oraşul Orăştie a implementat anul trecut un sistem de colectare şi reciclare care funcţionează neaşteptat de bine. Firma care se ocupă de acest proiect este Green Waste Management.
„La Orăştie se colectează şi se sortează gunoiul pe 7 tipuri de material. Tot ce nu este deşeu menajer este valorificat. Pentru că sunt firme care folosesc deşeurile reciclate ca materie primă pentru alte produse. 70 la sută dintre deşeuri sunt valorificate. Totodată s-au creat aici 125 de locuri de muncă. În perioada următoare, avem programată şi  o campanie de conştientizare în şcoli, la care participăm şi noi”, spune Cristian Moldovan.
 
Cum funcţionează afacerea gunoiului reciclat
La implementarea acestui proiect, mana­gerul a explicat cum funcţionează procesul de selectare.
„Fabrica beneficiază de o linie tehnologică importantă, prin care reuşim să reciclăm gunoiul de forma sa brută, aşa cum ajunge în fabrică. La sfârşit, rezultă compactarea deşeurilor care ne interesează, precum plastic, carton sau aluminiu. Deşeul biodegradabil care rămâne este transportat la groapa de gunoi. Produsele finale vor fi baloţi, ce urmează să fie valorificaţi de către companiile care folosesc aceste materiale în diferite industrii. Spre exemplu, plasticul poate fi refolosit în industria textilă”, a declarat Mihaela Fetica, business development manager în cadrul companiei din Orăştie.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (3 )

#1 cosmin16.02.2012,  13:24:29
bine ca au investit 1 mil si ceva e euro in imprejmuriri ale locurilor de depozitat gunoiul si nimeni nu urmareste sa se faca ceea ce si-au propus
#2 x15.03.2012,  07:42:39
nu m-ai vorbiti prosti au datorii de peste 1 milion de euro si nu m-ai platesc nimic dar nici angajati nu ai platesc angajati sunt ca niste sclavi acolo dar au dat spaga la primar orastia a ajuns o bomba infectata cu gunoi din toata tara
#3 x15.03.2012,  07:44:52
au dat tepe si la constructorii fabrici


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Probabil că aţi sesizat cu toţii că de la o vreme cazurile de vandalism din parcurile Petroşaniului s-au redus simţitor.15.09.2015, 20:49   |    3 comentarii

Primăria Petroşani organizează concurs de promovare pentru ocuparea funcţiei publice de conducere vacantă de șef Birou Cadastru, registru [..]

07.09.2015, 15:16   |    0 comentarii
Două victorii consecutive în Divizia Naţională la rugbi pentru Ştiinţa Petroşani, echipă care a trecut cu scorul de 23 la[..]
06.09.2015, 21:54   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227
Publicitate
Newsletter