15.02.2012,  22:31:17 | 3 comentarii | 1542 vizualizari
Controale ale inspectorilor sanitar-veterinari de la vest la estul Văii / Peste 600 de probe au fost recoltate din unităţile de alimentaţie publică
de Corneliu BRAN

În această lună, se desfăşoară controale fără precedent ale inspectorilor sanitar-veterinari în toate zonele Văii Jiului. Începând cu locurile de alimentaţie publică din staţiunile Straja-Vâlcan şi Parâng şi terminând cu măcelăriile, carmangeriile, supermarketurile şi localurile publice din cele şase localităţi ale Văii Jiului, nimic nu scapă ochilor vigilenţi ai inspectorilor.

Până la sfârşitul lunii inspectorii au ca target 1.000 de probe tampoane de sanitaţie, care au menirea să verifice starea de igienă a spaţiilor unde sunt depozitate şi se comercializează alimentele dar şi probe privind calitatea pâinii, a apei, a cărnii şi produselor din carne.
„Până acum am verificat cabanele din Straja şi din Parâng, măcelăriile, carmangeriile şi supermarketurile. Am recoltat deja circa 600 de probe tampoane de sanitaţie, ca să verificăm igiena spaţiilor unde se depozitează alimentele, dar şi unde se comercializează ele, precum şi probe care să ateste calitatea apei, a pâinii şi a cărnurilor sau produselor din carne. S-au constatat o serie de nereguli, mai ales la supermarketuri, privind depozitarea produselor alimentare, fapt care a dus la avertismente şi la aplicarea unei sancţiuni de 10 milioane de lei, urmând ca la viitorul recontrol să constatăm dacă şi-au remediat problemele sau nu. De asemenea, am aplicat o sancţiune tot de 10 milioane de lei unei cabane din Parâng şi unui număr de cinci măcelării şi unei carmangerii. Ca şi în cazul supermarketului, la toate aceste unităţi urmează un recontrol, în funcţie de termenul stabilit până la remedierea problemelor, de până la două săptămâni. În caz de neremediere a situaţiilor, cea de-a doua amendă este mult mai mare, ea putând ajunge până la 200 de mili­oane de lei. Dar când e vorba de sănătatea clienţilor nu ne jucăm cu aşa ceva”, ne-a declarat doctorul Gheorghe Cristea, medic coordonator al Circumscripţiei Sanitar-Veterinare Valea Jiului, din cadrul DSVSA Hunedoara.
L-am întrebarea care este mecanismul acestor probe de sanitaţie, medicul Cristea ne-a răspuns: „Este unul clasic. Se recoltează probele din unitate. Se trimit la laboratorul judeţean, unde durează 10 zile 
evaluarea (acolo se cultivă pe medii de cultură, se fac examenele suplimentare etc.), după care se eliberează un buletin de analiză. Care ajunge la noi şi pe care îl dăm apoi societăţii respective. În funcţie de riscul pe care îl prezintă unitatea, această operaţiune se repetă anual, la trei sau la şase luni. Dacă din prima recoltare analizele nu ies bine, se reîncarcă încă două probe imediat ce a venit rezultatul, care sunt din nou analizate la Deva, urmând apoi să se ia măsurile de rigoare. La probele de sanitaţie, dacă ies mai mulţi germeni patogeni decât standardul, se aplică o contravenţie de până la 50 de milioane de lei. Important este să se reţină faptul că dacă tampoanele de sanitaţie ies neconforme de trei ori la rând, atunci conform legii trebuie să suspendăm activitatea societăţii respective pe o perioadă de 6 luni”.
Doctorul Gheorghe Cristea avertizează populaţia şi cu privire la riscul alimentar cel mai mare al acestei luni: „Din cauză că suntem după sărbătorile de iarnă şi într-o perioadă cu vânzări mai mici, de iarnă grea, există riscul ca alimentele să stea mai mult pe rafturi sau în frigidere. Şi aici mă refer la termenul de valabilitate al produsului, care poate fi expirat. Clienţii magazinelor alimentare şi ai pieţelor să fie foarte atenţi cu acest termen, iar celor care vând aceste produse le recomand să le scoată imediat de la comercializare. Nu am întâlnit până acum asemenea cazuri, dar în anii anteriori au mai fost cazuri. Aviz amatorilor”.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (3 )

#1 suca01.03.2012,  06:33:15
Dar in spitalul municipal Lupeni pe cand o sa vina sa se faca recensamantul goangelor? Dezinsectia se face dar fara rezultate si cu saloanele pline de bolnavi. Chestionarele de satisfacere a bolnavilor sunt completate de asistentele si infirmierele angajate in locul bolnavilor. In saloane mizeria este la ea acasa. SANEPID trezestete!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
#2 dumitru01.03.2012,  07:08:46
Cu trei zile in urma am fost la sapitalul din LUPENI cu un vecin,si am completat un asemenea chestionar.Suca, nu stiu ce interese ai ,dar nu pot fi de acord cu tine.
#3 Lilith05.03.2012,  17:24:47
Îmi poate da cineva numărul de telefon al unor medici veterinari în zona Piaţă-Petroşani? Avem un căţeluş rănit în grădina scării. Îl hrănim dar nu-i putem ostoi durerile. Are o rană urâtă laşold pe interior. Mulţumesc!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter