24.10.2011,  00:18:18 | 1 comentariu | 1936 vizualizari GALERIE:     FOTO    
PUZ-ul cu modernizarea Pasulul Vâlcan, / Reclamat la Agenţia de Protecţie a Mediului şi la Garda de Mediu
de Gheorghe OLTEANU

 

Deşi doar la stadiul de PUZ, pare-se că dezvoltarea zonei turistice din Pasul Vâlcan a intrat în impas. Dacă nu în totalitate, cel puţin pe o bună porţiune a sa. 

 

Deşi s-au auzit

voci ale unor căbănuţari care au caracterizat PUZ-ul întocmit pentru dezvoltarea zonei turistice Pasul Vâlcan ca fiind, în mare parte, rupt de realitatea de pe teren, nimeni nu a îndrăznit să-l conteste la Primăria Vulcan. Ce, vrei să mi-l pun în cap pe Ile? mi-a spus un ins pe care l-am abordat pe tema aceasta. Dar, din câte mi-a fost dat să aud, există o persoană căreia nu i-a fost teamă să treacă în revistă neajunsurile acestui PUZ, să le aştearnă pe hârtie şi să le trimită unde trebuie.

 

Sâmbăta trecută,

la stadion, după meci, la o discuţie, proprietarul unei cabane l-a întrebat pe primarul Gheorghe Ile referitor la ce se mai aude cu Pasul Vâlcan. M-aţi f...t, că nu-mi dă aviz Mediul, cică ar fi replicat minereşte primarul. Curios să aflu ce anume şi cine au stârnit furia primarului, m-am interesat şi am aflat despre demersul întemeiat şi foarte bine întocmit al unei doamne. Care, în înscrisul făcut, ea însăşi se intitulează "reprezentanta unei părţi din proprietarii de cabane construite în zona turistică Pasul Vâlcan aparţinând municipiului Vulcan".

 

În reclamaţia sa,

trimisă Primăriei municipiului Vulcan, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Deva şi Gărzii de Mediu, doamna Rodica Flaidăr contestă, în primul rând, faptul că PUZ-ul a fost afişat pe site-ul primăriei şi la sediul acesteia, dar nu şi acolo unde era cel mai important să poată fi văzut: în zona de interes direct pentru proprietarii de cabane. "Astfel, explică doamna Rodica Flaidăr, nu au fost respectate prevederile <

 

După care urmează,

expuse riguros, observaţiile la acest PUZ: "a) nu se respectă amenajarea actuală a celor două terenuri de sport, dintre care unul prevăzut cu iarbă şi porţi pentru practicarea de către turişti a diferitelor activităţi sportive. Pe aceste actuale terenuri este prevăzută construirea unui drum de legătură fără importanţă concretă, care este prevăzută şi pe partea inferioară a pârtiei de schi de lângă cabana turistică; b) se prevede construirea a cca 10 cabane noi într-o poiană montană centrală a zonei turistice (vezi poza – n.r.) între cele două linii de amplasament al cabanelor existente, poiană cu un mare număr de brazi plantaţi şi ajunşi la maturitate, cu arbuşti şi floră montană, iar pe acest teren şi în subsolul lui se află reţelele tehnico-edilitare, cabluri de alimentare cu energie electrică, conducte de apă şi cămine de racordare pentru apa potabilă, drumuri de acces executate pe cheltuiala exclusivă a proprietarilor concesionari, conform prevederilor din contractele de concesionare încheiate cu Primăria municipiului Vulcan (art.14.4). Aceste construcţii noi vor duce la degradarea parametrilor turistici ai zonei, deoarece considerăm că, în mod normal şi civilizat, în orice zonă folosită de oameni, dar mai ales în una turistică, este neapărat necesară existenţa şi chiar amenajarea unui spaţiu liber de construcţii pentru recreere, pentru sport şi pentru joaca copiilor, cu flora naturală existentă şi mediul nepoluant. Amplasarea acestor construcţii, ca număr şi suprafaţă, pe această zonă centrală duce la distrugerea mediului natural din poiana centrală, a spaţiului liber necesar turiştilor, la distrugerea amenajărilor existente, iar cabanele viitoare şi cele existente vor fi în­-ghesuite, lipsite de spaţiu înconjurător vital, chiar fără soare; c) ne exprimăm îndoiala că cele cca 10 construcţii vor respecta regulile de construire şi de realizare a căilor de acces pentru fiecare conform prevederilor legale, dacă se ia în calcul suprafaţa total existentă".

 

Aşa arată,

în întregime, reclamaţia doamnei Rodica Flaidăr, trimisă, în 4 octombrie, forurilor instituţionale amintite. Şi, după cum se va vedea, urmările nu au întârziat să apară. Miercuri, 19 octombrie, am fost în Pas, însoţit de domnul Alexandru Kantor, preşe­-dintele Asociaţiei Pasul Vâlcan. Nu pentru treaba asta, ci pentru sacii aceia de nailon, plini cu gunoi, depozitaţi pe marginea drumului. Exact când părăseam Pasul, şi-a făcut apariţia gipanul argintiu al domnului ing. Gheorghe Roman. Cel căruia îi apar­ţine realizarea proiectului privind moderni­zarea acestei zone turistice. Pe moment, nu am ştiut exact cărui fapt i se datorează apariţia sa în Pas. Mai ales că, din câte-mi spunea, şi el mirat, Sandu Kantor, inginerul Roman vine, de obicei, pe aici doar la sfârşitul săptămânii.

 

Inginerul proiectant 

venise, aşa cum, mai târziu, mi-a relatat doamna Rodica Flaidăr, însoţit de două doamne. Una era de la Serviciul de Protecţie a Mediului din Primăria municipiului Vulcan, iar cealaltă, cum a aflat ulterior, de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Deva. Cei trei au coborât din maşină şi s-au oprit lângă cabana mare, cum i se spune celei turistice. "Puţin mai târziu, povesteşte doamna Rodica Flaidăr, femeia de la cabană mi-a zis că Roman le-a spus că eu nu sunt aici! Ca să vezi, pentru că, la nicio jumătate de oră după asta, m-am întâlnit eu cu Ghiţă Roman, lângă cabana lui. Asta, după ce le dusese la telegondolă pe cele două doamne!". Prezenţa doamnei Flaidăr, chiar în faţa cabanei dumneaei, este confirmată şi de fotografia alăturată. Pe care apar clar ziua, luna şi anul - 19.10.2011 - şi ora 12.28, la care a fost făcută. 

 

"Culmea este,

continuă doamna Rodica Flaidăr, că Roman nu m-a întrebat nimic. Nici dacă am fost la cabană, nici dacă am fost plecată". În după- amiaza aceleaşi zile, doamna Rodica Flaidăr a sunat la Agenţia pentru Protecţia Mediului Deva. I-a răspuns o doamnă foarte amabilă de la care a aflat că reclamaţia dumneaei este în termen şi că se află în atenţia Agenţiei şi a Gărzii de Mediu. "Deşi mi-a precizat că reprezentanta agenţiei nu era obligată să ia legătura cu mine - aflu de la doamna Flaidăr -, i-am destăinuit doamnei un fapt care m-a mirat. De ce reprezentanta lor, dacă tot a ajuns în Pasul Vâlcan, nu a venit, totuşi, să vadă zona despre care se vorbeşte în reclamaţie?". Interesantă întrebare. Dumnea­-voas­tră, dar mai ales ceilalţi proprietari de cabane din Pasul Vâlcan, de ce credeţi că nu s-a dus până acolo? Fiindcă, de la cabana mare până în poieniţa aceea, erau câţiva paşi...

 

 

 

 

 

 

 


Comentarii articol (1 )

#1 cancan02.11.2011,  19:38:01
din cauza la o ametita de femeie nu se va mai face telegondola care leaga straja de pasu vulcan asta e felicitari ghita olteanu


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter