26.02.2012,  21:59:37 | 0 comentarii | 1985 vizualizari
Învăţământul cu predare în limba maghiară din Lupeni la răscruce de… timpuri
de Corneliu BRAN

Revenim cu amănunte de la conferinţa de presă a UDMR, susţinută la sediul acestei formaţiuni politice din Lupeni, care s-a desfăşurat la finalul săptămânii trecute. Cu acest prilej, Asociaţia Eben Haezer din Lupeni a emis şi un comunicat de presă, legat de învăţământul cu predare în limba maghiară, care a fost publicat în ediţia de vineri, 24 februarie, a ziarului nostru.

Invitaţi din învăţământ
Sediul UDMR Lupeni, din Cartierul „Nivelt”, s-a dovedit neîncăpător, mulţi membri ai UDMR local şi judeţean, dar şi ai Asociaţiei Eben Haezer, printre care foarte mulţi profesori şi directori de şcoli, au participat la întâlnirea cu presa.
Dintre cei prezenţi îi amintim pe: David Benedekfi - preşedintele Asociaţiei Eben Haezer, preşedintele UDMR Lupeni, Maria Kasza - director adjunct la Liceul Teoretic - Structură Şcoala Gimnazială Nr.1 Lupeni, Katalin Ilyes - directorul Şcolii Generale nr. 4 Vulcan, Tunde Lukacs Cucuteanu - educatoare la Grădiniţa din cadrul Şcolii Generale Nr.5 din Vulcan, profesorii Eva Farkas, Erzsebet Pop şi Jozsef Bodo din Lupeni.
Invitaţii de onoare au fost: Marta Mathe - inspector general adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, Izabella Lengyel - inspector şcolar cu minorităţile din cadrul aceluiaşi inspectorat judeţean, Amalia Balazs - vicepreşedinte, responsabil cu Valea Jiului din partea Uniunii Pedagogilor din România, Attila Kocsik -  directorul Grup Şcolar „Teglas Gabor” din Deva şi Viorel Hodor - directorul Grupului Şcolar Industrial Minier din Lupeni (ajuns în sală pe ultima sută de metri din cauza unei alte şedinţe).
Din motive obiective, legate de o videoconferinţă cu inspectoratul şi ministerul, Erzsebet Csatlos, preşedintele Uniunii Pedagogilor din România, nu a mai putut să ajungă la Lupeni.
 
Revigorarea învăţământului în limba maghiară 
După citirea comunicatului de presă, prin care s-a subliniat necesitatea continuării învăţământului cu predare în limba maghiară în municipiul Lupeni, care are o tradiţie veche, încă din anul 1893, invitaţii au răspuns întrebărilor presei.
„Nu se pierde teren la învăţământul cu predare în limba maternă, dar problemele sunt altele, având în vedere că nu mai sunt întreprinderi în zonă, majoritatea părinţilor sunt plecaţi în afara graniţelor, în Italia, Spania şi în alte ţări. Din cauza comodităţii părinţilor sau a plecării copiilor cu părinţii în străinătate, dar şi din cauza căsătoriilor mixte, copiii maghiarilor sunt tot mai puţini. Normal să fie aşa şi în Lupeni: sunt tot mai puţine persoane, ţinând cont de ultimul recensământ. Se vede clar că au plecat foarte mulţi din Lupeni şi din Vale. Având în vedere că aspectul economic funcţionează mai puţin şi copiii la şcoli sunt tot mai puţini. Dar noi vrem să revigorăm învăţământul în limba maternă, de aceea şi acţiunea noastră de azi”, a răspunsul preşedintele David Benedekfi la întrebarea dacă i se pare că învăţământul cu predare în limba maghiară pierde teren în dauna altor secţii de învăţământ.
Setul de măsuri stabilit pentru reîntoarcerea elevilor la învăţământul cu predare în limba maghiară a fost explicat tot de preşedintele asociaţiei şi gazda evenimentului, David Benedekffi: „Am avut şi avem în vedere un set de măsuri. S-a conturat necesitatea introducerii unui program after school. Am avut o încercare acum câţiva ani în acest sens, în fiecare după-amiază, în fiecare zi preda un alt profesor, se dădea câte o masă de prânz, mulţumim celor de la Deva, în primul rând domnului director Attila Kocsis, de la liceul de unde am primit fondurile. Copiii au avut atunci un salt destul de interesant, numai că după al doilea an, nu ştiu care a fost cauza, acest program n-a mai funcţionat la fel de bine. Acum sperăm să reintroducem acest program, în cadrul căruia să oferim o masă caldă copiilor, la amiază, să le asigurăm transport gratuit dus-întors la şcoală, iar elevii să beneficieze de suport profesionist pentru rezolvarea temelor de casă. Plus să asigurăm şi alte programe extraşcolare şi tabere de vară pentru copii”. 
 
Obiectiv - 2-3 posturi de consilieri locali
Deşi întâlnirea cu presa a avut ca temă învăţământul, am întrebat şi ce „ţintă” are UDMR Lupeni la alegerile locale, ţinând cont că la alegerile din 2004 şi 2008 UDMR nu a mai prins niciun post de consilier local, o „premieră” dacă ţinem cont de faptul că mereu, din 1990 încoace, udemeriştii aveau măcar un consilier local, dacă nu chiar doi.
„După cum aţi văzut, în ultimii ani am avut iar rezultate bune pe plan politic. Comunitatea doreşte ca să avem şi noi un consilier-doi în Consiliul Local Lupeni, chiar trei dacă se poate. Se pare că avem şanse mari ca să putem realiza acest obiectiv”, a declarat David Benedekfi, preşedintele UDMR Lupeni. În ceea ce priveşte candidatura la fotoliul de primar, David Benedekfi a lăsat să se întrevadă, cu umor, că aceasta nu va exista: „Ne este frică să candidăm, nu de altceva dar poate îi luăm cuiva locul…”.
 
Dezsi şi Szell, doi elevi merituoşi ai secţiei maghiare de la Şcoala Generală nr.1
La finalul conferinţei, profesorul de istorie dr. Joszef Bodo de la Şcoala Generală nr.1 din Lupeni ne-a arătat nişte poze vechi, de prin mijlocul anilor 1980, în care se aflau şi doi dintre cei mai cunoscuţi politicieni maghiari hunedoreni, foşti elevi ai acestei şcoli, la secţia „învăţământ cu predare în limba maghiară”: „De la secţia maghiară, dl. secretar de stat la MTS, Lorincz Szell, mi-a fost elev, i-am fost diriginte… De asemenea, i-am fost profesor şi domnului Dezsi, fostul prefect şi actualul secretar general al Guvernului României. Cred că, din câte povesteşte el azi, istoria i-a plăcut, ştiu că a luat şi o menţiune la un concurs de istorie la liceu. Vedeţi, motivul scăderii numărului copiilor la secţia maghiară nu e din cauza rezultatelor - au fost elevi premiaţi şi câştigători la diverse concursuri şi olimpiade. Cauzele sunt altele. De aceea trebuie să facem totul să repunem pe picioare acest învăţământ în limba maternă, iar părinţii trebuie să conştientizeze importanţa acestui lucru”.
Conform recensământului din 2011, la Lupeni din 21.986 de locuitori doar 1.581 sunt maghiari.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema

Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, a premiat astăzi, &nbs[..]

16.06.2015, 14:34   |    0 comentarii
Ieri, la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara a avut loc o întâlnire cu o delegaţie a reprezentanţilor unită[..]
05.05.2015, 20:53   |    0 comentarii
Numai bine s-a potrivit încă un val de bani către o categorie socială, e drept, batjocorită la greu de Funeriu, chiar &i[..]
06.11.2014, 20:54   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter