14.03.2012,  21:51:49 | 1 comentariu | 1160 vizualizari
Spectacolul (şahist) trebuie să continue / (Cum am pierdut cea mai frumoasă partidă a semifinalelor)
de Cititor ZVJ

Ştiam că Andrei nu este pregătit pentru semifinală. După ce în iunie, la Petroşani, a scăpat printre degete cupa ˝Cristina Foişor˝, a cam neglijat pregătirea la şah. Este drept că a terminat clasa a V-a cu media 10 şi că s-a implicat în foarte multe activităţi şi concursuri şcolare, dar se mai putea găsi timp şi pentru sportul minţii. Colac peste pupăză - zic eu - a mai descoperit prin casă şi o chitară primită cadou acum câţiva ani şi, cu ajutorul lecţiilor de pe internet, a reuşit progrese la care nu mă aşteptam într-un timp atât de scurt. 

Aici, însă, trebuie să vă mărturisesc: gândul că pasiunea pentru şah ar putea fi înlocuită de cea pentru chitară nu m-a lăsat să dorm (în cel mai literar sens al cuvântului) vreo 3 săptămâni. Şi, ca să înţelegeţi şi mai bine ˝drama˝ unui părinte înaintea semifinalelor, vă mai spun şi că mi-a fost aproape imposibil să-l conving să mai participe la antrenamente după ce antrenorul, cu o lipsă de tact pedagogic inimaginabilă, l-a catalog drept ˝catastrofă˝ după o gafă făcută într-o partidă de pregătire. Iată, deci, circumstanţele care duceau la o concluzie fără echivoc: Andrei nu era pregătit pentru semifinală! Dar cum să lipseşti de la un regal şahist de aşa anvergură? Dacă ai o cât de mică legătură cu şahul, nu se ratează aşa ceva! Andrei a fost de acord cu mine. Nu concepea să lipsească, chiar dacă şansele de calificare erau foarte mici. 
Concursul a început cu o mare surpriză: a învins, cu negrul, un concurent care avea CIV-ul cu 200 de puncte mai mare. După care, s-a deconectat de la tensiunea concursului. A pierdut partide din care putea scoate cel puţin remiză, a făcut o remiză cu 2 pioni avantaj, iar alta cu nebun şi pion avantaj, etc. Acestea, în condiţiile în care folosea doar 20-30 de minute pentru 40-50 de mutări. Cum să te califici în aceste condiţii? Şahul nu este un sport pe care să îl păcăleşti în acest fel!
 Paradoxal, cel mai consistent câştig pentru Andrei la aceste semifinale a venit dintr-o înfrângere. După ultima partidă, când a ieşit din sală şi mi-a spus că a pierdut în 14 mutări, am crezut că râde de mine! - Cum să iei mat în 14 mutări? Eşti complet neserios! Nici campionul naţional nu te bătea în doar 14 mutări! Dacă nu te interesează turneul acesta trebuia să-mi spui clar şi să nu mai pierdeam 
vremea pe aici. 
- Tati, zice el, nu te grăbi. Să vezi ce mat frumos mi-a dat! 
- Incredibil, zic, copilul ăsta nu îşi mai respectă tatăl, deloc! 
Dar, să punem partida pe tablă: 1.e4,e5 2.Cf3,Cc6 3.Nc4,Cf6 4.Cg5,Nc5 5.Cxf7,Nxf2+ 6.Rxf2,Cxe4+ 7.Re1,Dh4+ 8.g3,Cxg3 9.hxg3,Dxh1+ 10.Re2, Dg2+ 11.Re3,Cd4 12.c3, Dxg3+ 13. Re4, d5+ 14. Nxd5, Nf5#. (B12, runda 9, Şchiopu Andrei – Creţiu Tudor)
Nu-mi permit să comentez eu partida. Las asta în seama specialiştilor. Vă spun doar că nu m-am putut abţine să nu o supun atenţiei oficialilor şi să o propun, cu sportivitate, ca pe o posibilă candidatură la titlul ˝Cea mai frumoasă partidă a turneului˝. M-am grăbit, chiar, să o arăt şi altor prieteni, de la alte cluburi.
În timp ce împachetam, oarecum resemnaţi, dar mulţumiţi că am participat la această sărbătoare a şahului, l-am surprins pe Andrei fredonând în barbă melodia celor de la Queen, ˝The show must go on˝. Mă gândeam, cu satisfacţie, ce diferenţă este între el şi Andrei cel de acum câţiva ani care nu ştia să piardă. Între cel de atunci, care nu suporta să piardă nici la jocul ˝nu te supăra frate˝ fără să-l pornească lacrimile şi cel de acum, gata să recunoască frumuseţea unei victorii chiar dacă el a fost cel care a pierdut. Mă mai gândeam şi că timpul petrecut la şah a fost cel care a contribuit, poate, cel mai mult la această schimbare.
- Mă bucur, i-am spus, că pleci de la concursul acesta cu sentimentul că nu e totul pierdut, că spectacolul (şahist) trebuie să continue.
- De ce te miri? Nu-ţi mai aminteşti secretul succesului: să câştigi cu modestie şi să pierzi cu demnitate? Sau deviza: ai câştigat - continuă, ai pierdut – continuă? Totuşi, dacă vrei o melodie care să caracterizeze ceea ce simt acum, aceasta aparţine tot celor de la Queen: Don’t stop me now!
- Cunoşti melodia asta?
- Glumeşti? Chiar am încercat câteva acorduri cu chitara!
Măi, să fie! Deci e bună şi chitara asta la ceva! Inutil să vă spun că ne-am anunţat, deja, participarea la următorul turneu de şah.
Dorel Şchiopu, C.S. Vulcan


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 Camelia31.03.2015,  19:39:37
Așa este."Show must go on!" Succes în continuare!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter