20.03.2012,  20:53:53 | 0 comentarii | 663 vizualizari
Măcar astăzi / Să fim mai înţelegători cu copiii străzii
de Mihaela PETROŞAN

Cum astăzi este Ziua Internaţională a Copiilor Străzii, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Hunedoara a iniţiat o serie de acţiuni, împreună cu Poliţia Locală din Deva şi Hunedoara, cu tema „Stop cerşetoria!”.Scopul acţiunilor este acela de a identifica copiii străzii şi minorii aflaţi pe stradă nesupravegheaţi în cele două municipii.

Ziua Internaţională a Copiilor Străzii reprezintă şi un semnal de alarmă asupra modului în care sunt folosiţi aceşti copii de către familiile lor, apelarea repetată la mila publică devenind o afacere sigură şi o sursă de venit uşoară. „Deşi primesc ajutoare sociale, alocaţii pentru copii şi sunt capabili să muncească, există părinţi care preferă să-şi trimită copiii la cerşit, în stradă, cu hainele murdare şi rupte. Copilul este redus la condiţia de ,,marfă” a cărei valoare creşte în funcţie de ,,abilităţi” şi ,,calităţi”. Însă să nu se uite că aceşti copii se confruntă cu numeroase probleme de sănătate, dezvoltare, integrare socială, iar rata analfabetismului este deosebit de ridicată, deoarece majoritatea nu frecventează instituţiile de învăţământ”, se arată într-un comunicat al DGASPC Hunedoara.
Organizatorii acţiunilor dedicate ce au loc astăzi susţin că, din perspectiva drepturilor copilului, cerşetoria reprezintă una dintre cele mai grave forme de exploatare prin muncă a copilului, indiferent de motivaţiile părinţilor sau adulţilor cărora le sunt încredinţaţi copiii. „DGASPC Hunedoara adresează rugămintea către locuitorii judeţului de a semnala imediat cazurile de copii aflaţi pe stradă, la cerşit sau la vânzare de ziare şi recomandarea de a înceta să le ofere bani, pentru că astfel se încurajează şi se susţine cerşetoria. 
Sesizările privind astfel de cazuri se pot face la numerele de telefon ale Direcţiei: 0254.233341, 0254.983 telefonul gratuit al copilului, telefonul gratuit de urgenţă 0 800 110 203 al echipei mobile de intervenţie rapidă în cazuri de abuz, neglijare şi exploatare a copilului, la numărul unic naţional de urgenţe 112, telefonul unic european 116 111 sau în scris la sediul central din Deva, B-dul Iuliu Maniu, nr.18”.
În cursul anul 2011 au fost derulate, în parteneriat cu Poliţia Municipiului Deva şi Hunedoara, Poliţia Locală Deva şi Hunedoara, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Hunedoara şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Decebal” Hunedoara, acţiuni de identificare a copiilor care cerşesc în stradă, a minorilor cu comportament devi­ant şi acţiuni de promovare a comportamen­telor sociale sănătoase. În evidenţele DGASPC Hunedoara figurau la nivelul anului 2011 un număr de 12 cazuri de copii ai străzii, un copil fiind din alt judeţ. Cazurile au fost soluţionate prin asigurarea serviciilor de consiliere, monitorizare în familie şi acordarea de prestaţii sociale de la SPAS-urile de domiciliu pentru un număr de 5 copii şi instituirea unei măsuri de protecţie specială într-un centru de primire în regim de urgenţă pentru 6 copii. 
De la începutul anului 2012 şi până în prezent s-au desfăşurat două acţiuni comune cu Poliţia Locală Deva şi Poliţia Municipiului Deva în scopul identificării copiilor străzii şi minorilor aflaţi nesupra­vegheaţi în stradă. De asemenea, în evidenţele DGASPC Hunedoara figurează în acest an un număr de 12 cazuri de copii ai străzii dintre care cinci copii din alte judeţe. Pentru 5 copii s-au instituit măsuri de protecţie specială într-un centru de primire în regim de urgenţă şi 7 copii au fost redaţi în familia naturală beneficiind de servicii de consiliere şi monitorizare din partea DGASPC Hunedoara şi prestaţii sociale de la SPAS-urile de domiciliu.
În urma evaluărilor efectuate de către specialiştii instituţiei s-a constatat că toţi aceşti copii, puşi într-o situaţie traumatizantă de către propriile familii, necesită pe lângă acordarea măsurilor imediate de limitare a situaţiei de risc şi perioade lungi de consiliere psihologică, fiind bine cunoscut faptul că la o vârstă fragedă orice traumă suferită de micuţi lasă urme adânci în personalitatea viitorului adult.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter