25.03.2012,  22:43:33 | 5 comentarii | 6981 vizualizari
În sfârşit: / Casa Locală de Pensii Petroşani răspunde cititorilor ZVJ
de Corneliu BRAN

Pentru că am fost întrebaţi tot mereu de probleme ce ţin de Casa Locală de Pensii Petroşani, vă prezentăm mai jos câteva răspunsuri date de Nataşa Popescu, şef serviciu la acestă instituţie care funcţionează la parterul Casei de Cultură a Sindicatelor „Ion Dulămiţă” din Petroşani. Trebuie să vă spunem că este pentru prima oară, după multă vreme, când Casa Locală de Pensii, prin Nataşa Popescu, a fost de acord să acorde presei locale câteva răspunsuri de interes general. După scandalurile de presă de acum trei-patru ani, această instituţie se închisese în carapace, precum broasca ţestoasă, ori de câte ori încercam să obţinem unele răspunsuri eram trimişi la Deva, „că aşa este ordinul”. Mulţumim pe această cale directorului Ciobanu, de la Casa Judeţeană de Pensii, care a deblocat joi această situaţie. În fond, informaţiile sunt pentru cetăţeni, nu neapărat pentru presă.

Termenele de soluţionare a dosarelor
Prima chestiune este legată de termenul de soluţionare a dosarelor. De ce persoanele în cauză trebuie să aştepte aşa de mult până la prima pensie. La fel de nedumeriţi sunt şi pensionarii care au pensie, dar care între timp au mai activat într-un loc de muncă. Acest lucru duce, firesc, la recalcularea pensiei. Şi aici unora li se pare timpul de aşteptare cam lung.
„Dosarele de noi înscrişi, deci la pensionarii care solicită pentru prima dată pensie, sunt în medie de 125-130 dosare pe lună, pe care încercăm să le rezolvăm, aşa cum spune legea, în termen de 45 de zile. Recalculările la cei care au lucrat după ieşirea la pensie sunt în jur de 60-70 de cereri, pe care încercăm să le rezolvăm în termen de 60-90 de zile, asta deoarece programul la Legea nr. 263, care s-a modificat de la 1 ianuarie 2011, a fost dat în funcţie doar la 1 septembrie 2011”, ne-a declarat Nataşa Popescu.
 
Vigilenţă maximă la CAS
Multe nedumeriri şi scandaluri există şi atunci când trebuie făcut dosarul de pensie. Mulţi cetăţeni se trezesc că au dosarul incomplet, că le lipsesc anumite perioade de contribuţie la CAS, nu din vina lor, ci din vina firmei sau instituţiei la care respectivii au lucrat şi care n-a plătit contribuţiile la stat. Astfel, cetăţenii ajung să constate că pe perioada cât nu s-a plătit CAS nu au vechime în câmpul muncii. Singura cale rămâne Justiţia. Pentru unii dintre concetăţeni nici ieşirea la pensie nu e uşoară, chiar dacă au vârsta de pensionare şi aparent anii lucraţi. De aceea n-ar fi rău să-şi verifice fiecare din timp dacă firma sau instituţia se află la zi cu aceste plăţi la stat. 
„Dosarul de pensie se depune în momentul în care omul îndeplineşte condiţiile de pensionare, practic exact în ziua în care sunt îndeplinite aceste condiţii. Pensia se plăteşte cu data în care dosarul este înregistrat la noi. Dosarul trebuie să cuprindă cerere, declaraţie, copie xerox după cartea de muncă, copie xerox după buletin, adeve­rinţa privind stagiile de cotizare începând cu 1 aprilie 1992 până la 1 aprilie 2001, adeverinţa de CAS, pe care noi o solicităm de la Casa Judeţeană de Pensii Deva, adeve­rinţă de la unităţile unde a lucrat. Stagiile de cotizare le solicităm apoi noi, de la casele de pensii, în funcţie de adeverinţa eliberată de angajator, unde scrie unde s-au depus declaraţiile de CAS. Unde nu vin confirmările pe adeverinţa de CAS, pe o perioadă anume, acea perioadă nu constituie vechime în câmpul muncii. Persoana respectivă trebuie în acest caz să-şi soluţioneze litigiul în instanţă. Dacă câştigă procesul, atunci se va lua în calcul şi perioada respectivă. Dar, atenţie, sentinţa trebuie să fie definitivă, irevocabilă şi învestită cu formulă executorie, asta ca noi să o putem valorifica la pensie, ca vechime în pensie”, ne-a mai declarat Nataşa Popescu.
 
Bilete de tratament 
Din start trebuie să vă spunem că circul şi isteria biletelor de tratament pentru pensionari din alţi ani s-a liniştit, în momentul de faţă înscrierile putându-se face pe tot parcursul anului, în funcţie de perioada dorită. Pe data de 20 au venit deja biletele pentru prima serie, care au fost epuizate, iar pe data de 2-3 aprilie vor veni biletele pentru seria următoare. Deci, iată că se poate şi într-un mod civilizat! 
„Biletele de tratament pentru pensionari au început să vină şi la Petroşani. Prima serie a fost cu data de 20 martie. Sunt bilete de 18 zile şi se repartizează în funcţie de numărul de cereri. Aceste cereri se fac înainte, pentru o perioadă solicitată, indiferent de luna acestui an. Noi primim de la ora 9,00 până la 12,30, în fiecare zi de lucru, aceste cereri, pe care le comunicăm la Casa Naţională de Pensii şi apoi se repartizează biletele. Dacă sunt unii pensionari care între timp se răzgândesc, le repartizăm la cei care sunt interesaţi. Nu mai există un număr ca şi în alţi ani, numărul este stabilit în funcţie de numărul de cereri. Acum, de exemplu, avem un număr de 30-40 de bilete, în seria aceasta, le-am distribuit pe toate, iar următoarea serie este din 6-7 aprilie, biletele venind la noi în 2-3 aprilie, pentru toate staţiunile. Deci, oamenii se pot înscrie acum pe tot parcursul anului şi pentru orice lună”, ne-a confirmat Nataşa Popescu. 
Mai trebuie să adăugăm: costul unui bilet este de 50% din cuantumul pensiei, în cadrul biletului intrând cazarea şi masa pentru 18 zile. 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (5 )

#1 ghimisi achim11.09.2013,  16:38:30
de ce nu raspundeti la intrebari
#2 santa arpad domokos01.10.2014,  23:17:18
am o problema la piciorul stang am fost operat de la 9 ani si nu prea am stabilitate pe piciorul stang in anul acesta 2014 am avut un accident de munca si ma-m accidentat la coloana am avut 4 vertebre deplasate ar fi o sansa de pensionare va multumesc
#3 Marica Aurel Florin04.01.2015,  09:40:12
eu am dreptul la o pensie sociala
#4 alexa octavian24.02.2015,  10:55:22
De ce nu raspundeti la telefon? Tot timpul intra semnalul faxului ! Nu toti pensionarii sunt deplasabili !
#5 violeta galateanu14.01.2016,  12:23:16
buna ziua. am si eu o intrebare anul trecut am fost pensionata pe caz de boala gradul 3 anul asta adica 2016 mi-a facut gradul 2 din pacate ce ma intereseaza este ca la pensie nu mi sa adaugat nici macar un leu e posibil sau este o gresala?


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter