26.03.2012,  21:52:06 | 1 comentariu | 1283 vizualizari
La Clubul Sindicatului Minier / UDMR Lupeni a organizat o acţiune culturală comună cu maghiarii din Sărmăşag
de Corneliu BRAN

Vineri, 23 martie 2012, comunitatea maghiară din municipiul Lupeni a avut parte un eveniment deosebit. La Clubul Sindicatului Lupeni, în organizarea UDMR Lupeni, s-a desfăşurat o acţiune culturală de mare anvergură, care a cuprins pe lângă altele şi o piesă de teatru, scrisă de reputatul jurnalist maghiar Csaba Szabo, actualmente redactor la TVR Cluj. Cel mai important este că piesa a fost transpusă în scenă de o doamnă din localitatea Sărmăşag, care este o persoană cu dizabilităţi. O femeie pentru care expresia „nu se poate” nu există şi care merită într-adevăr felicitări.

„Cetăţean de Onoare a Comunităţii Maghiare din Lupeni”
Doamna se numeşte Csilla Bandy şi a fost însoţită de o mulţime de tineri şi tinere, cei care au şi interpretat piesa, dar şi de alte câteva persoane mature, toţi membri ai comunităţii maghiare din Sărmăşag, judeţul Sălaj. 
De altfel, la sfârşitul acţiunii, d-na Csilla Bandy a primit diploma de „Cetăţean de Onoare a Comunităţii Maghiare din Lupeni”, acordată de David Benedekfi, preşedintele Asociaţiei „Eben Haezer” şi preşedintele UDMR Lupeni.
La acţiune, pe lângă oaspeţii de seamă, au participat şi circa 100 de membri ai comunităţii maghiare, toţi membri sau simpatizanţi ai UDMR, filiala Lupeni.
Nu în ultimul rând, trebuie subliniată şi prezenţa jurnalistului Csaba Szabo, cel care a întreţinut atmosfera, prin spiritul şi experienţa în astfel de ocazii. De altfel, împreună cu David Benedekfi şi Amalia Antal (care s-a ocupat îndeaproape de reuşita acţiunii), jurnalistul clujean este promotorul acestei acţiuni inedite.
 
Amalia Antal 
În legătură cu această acţiune, Amalia Antal, vicepreşedinte UDMR, filiala Lupeni, ne-a declarat: „Acţiunea de azi se desfăşoară în spiritul parteneriatului pe care noi dorim să-l facem între cetăţeni maghiari din localitatea Sărmăşag din judeţul Sălaj şi alte trei localităţi şi cetăţenii maghiari din patru localităţi din Valea Jiului, printre care şi cei din Lupeni. Trupa de teatru care a venit astăzi să ţină un spectacol este o trupă de prestigiu în localitatea dumnealor. Deşi sunt amatori, ei sunt conduşi de o doamnă cu adevărat profesionistă, doamna Csilla Bandy, care merită tot respectul nostru al tuturor, cu atât mai mult cu cât dumneaei este o persoană cu dizabilităţi, care se deplasează într-un scaun cu rotile! Spectacolul de azi este o transpunere în scenă a mini-romanului scris de domnul Csaba Szabo, redactor la Televiziunea Română din Cluj-Napoca”.
 
David Benedekfi
„La iniţiativa ziaristului Csaba Szabo, un prieten mai vechi de-al nostru, am început un parteneriat cu cei din localitatea Sărmăşag, judeţul Sălaj. Noi, judeţul Hunedoara, prin filiala UDMR Lupeni, mai avem un parteneriat pe linie de partid cu cei din Covasna, care se numeşte Oszetartozunk (Unitate) şi care funcţionează de trei ani. Din 29 aprilie şi până în 6 mai o să organizăm şi Zilele Culturale Judeţene Maghiare, când cei din Covasna vor fi prezenţi în Vale cu dansuri folclorice şi cu diferite trupe de muzică, Consiliul Judeţean Covasna dându-ne tot sprijinul. După anul 1989 toată lumea a fugit să facă tot felul de înfrăţiri şi parteneriate prin toată Europa, inclusiv prin Ungaria. Ne-am dat seama, chiar dacă mai târziu, că fugim în toate părţile, dar uităm noi de noi, cei de-acasă! Cum ar fi, noi, maghiarii din Lupeni, uităm de comunitatea maghiarilor din Ardeal. De aceea am luat hotărârea că trebuie să fim mai atenţi unii cu alţii şi am început să reparăm greşelile trecutului. De la această idee au pornit şi cele două parteneriate de care v-am spus. Am început acest proiect cu judeţul Sălaj, în speranţa că lucrurile vor merge bine. Acest parteneriat nu va fi pe tot cuprinsul judeţului, în înfrăţire vor fi cuprinse doar patru localităţi din Valea Jiului, cu patru localităţi din judeţul Sălaj, din zona Sărmăşagului. Vom face înfrăţiri, dar numai ca şi comunitate, nu şi la nivel de localităţi, asta rămânând în sarcina administraţiilor locale a celor opt localităţi, dacă vor dori ulterior. Repet, vom înfrăţi comunitatea maghiară din patru localităţi din zona dumnealor cu comunitatea maghiară din Lupeni, Uricani, Vulcan şi Aninoasa, în prima fază. Cetăţenii şi copiii care au venit astăzi la Lupeni au fost precedaţi de dl. primar Attila Dumbi din Sărmăşag, care a bizitat Lupeniul nu demult. Ei au venit să ne cunoască, să vadă unde stăm, ce facem şi cu ce ne ocupăm. O socializare cum este cea de azi are tocmai acest rol. Urmează ca şi noi să le întoarcem vizita. Prin acest spectacol demarăm practic prima acţiune comună dintre cele două comunităţi, sperând ca până la sfârşitul anului să semnăm şi prin acte acest parteneriat”. 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 salajan27.03.2012,  23:15:06
primarul comunei Sarmasag se numeste Dombi nu Dumbi si a vizitat orasul Lupeni


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter