29.03.2012,  22:55:31 | 23 comentarii | 1995 vizualizari
Gâlceava lui Bulancea cu… cultura! / Bulancea, consilier PDL, a rămas în urmă rău cu lectura
de Corneliu BRAN

► El invocă în discursurile sale o lectură a copilăriei: „Greierele şi furnica”

Două ore şi jumătate le-au trebuit consilierilor locali şi Executivului să dezbată cele 24 de puncte aflate pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de Consiliu Local Petrila, din care 21 proiecte de hotărâre.

Din proiectele de hotărâre, 19 au primit voturile marii majorităţi a consilierilor locali, devenind hotărâri, în timp ce două au fost respinse, unul dintre ele chiar 
într-un  mod de-a dreptul comic… 
Din lipsă de spaţiu ne vom referi la ce a fost doar la câteva proiecte, urmând să revenim în alte ediţii şi cu celelalte proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi.
 
Consilierul Bulancea extrem de atent cu banii bugetului local…
 
Pentru că în sală existau invitaţi care aveau legătură, fiecare, cu unul din proiectele puse pe ordinea de zi, s-a început, în mod firesc, cu discutarea acestor proiecte, „pentru ca invitaţii să nu aştepte”.
Astfel, primul proiect discutat a fost proiectul nr. 11, ce viza „Alocarea unei sume de la capitolul bugetar servicii religioase pentru asigurarea încălzirii Bisericii şi chiliilor Mănăstirii Adormirea Maicii Domnului”. Este vorba de noua mănăstire din Cheile Jieţului, ctitorită de petrileanul Nicolae Gui, iar suma de care se vorbea în proiect era de 33.000 lei, proiectul fiind iniţiat de grupul de 8 consilieri social-democraţi, la propunerea lui Dumitru Răscolean; care n-a uitat să precizeze că acest proiect „nu face parte din campania preelectorală, cum este de exemplu proiectul de la un alt punct, care vizează bani pentru biserici; este un lucru constatat de mine, întâmplător, când am fost pe-acolo în vizită”.
La şedinţă a fost prezent şi părintele stareţ, care a fost pus să susţină cauza mănăstirii de către preşedintele de şedinţă Gheorghe Bobar. 
După ce părintele le-a explicat care este statutul actual al sfintei mănăstiri din Cheile Jieţului, toată lumea se pregătea să voteze acest proiect, mai ales că deja se considera că s-a pierdut prea mult timp pentru discutarea acestui punct, de altfel pus pe tapet şi în comisiile de specialitate.
Numai că, stupoare, vorba aceea, când „dracul îşi bagă coada şi peste lucrurile sfinte”, a luat cuvântul, la cerere, consilierul democrat-liberal Bulancea. Acesta, în ultima vreme, cam doreşte a fi un fel de „dizident” faţă de primarul Păducel şi susţinător al „opozantului edilului”, răzvrătitul Dorin Curtean (absent de la această şedinţă). Prin câteva fraze, consilierul pedelist a făcut ca discuţiile la acest punct să se prelungească cu încă vreun sfert de oră: „Cred că este foarte frumos şi necesar, dar cred că bugetul local are alte priorităţi şi NU mănăstirea aceasta. 
S-a început cu terenul, ne-au cerut teren, noi l-am dat, apoi a venit domnul Gui că nu mai sunt bani şi că nu poate termina lucrările, 
s-au dat bani. Acum se vine cu bani pentru încălzire… Mă întreb ce va mai urma? Sunt alte probleme pentru care ar trebui să direcţionăm banii de la buget, cum ar fi problemele tinerilor, ei sunt prioritari, şi nu alte probleme”. Trebuie spus că speech-ul consilierului ar fi fost într-adevăr în regulă, dacă n-ar fi ştiut fiecare consilier „cu ce se mănâncă Bulancea”, pentru că vorba unuia, coleg de partid cu dumnealui, care ne-a spus în treacăt, afară, într-o pauză, că domnul Bulancea „trei ani n-a vorbit şi n-a iniţiat un proiect, iar acum l-a apucat grija de banii bugetului local”. „Normal, dacă dumnealui e baptist, cum să susţină o biserică ortodoxă? Nu vă daţi seama… Şi apoi să mai zic una… Când vindea motorină scumpă celor de la societatea de gospodărie a oraşului, falimentată între timp, nu-l durea inima de banii de la buget? El s-a găsit să vorbească?”.
Revenind la ceea ce s-a întâmplat în sală, consilierul Andronache nu s-a lăsat impresionat de discursul consilierului, susţinând că va vota proiectul, deoarece aşa i se pare normal şi moral, neuitând să-l „înţepe” în acelaşi timp pe viceprimarul liberal Ramaşcanu: „Dacă în ianuarie la Proconsul cineva ar fi dat 200 de milioane pentru o oră de cântat, nu era mare suma aceasta, era chiar rezonabilă…”.
Replica cea mai înţepătoare pentru consilierul Bulancea a venit însă de la Dumitru Răscolean, care i-a transmis colegului din consiliu: „O singură dată s-au mai cerut bani în consiliu, pentru acoperiş, iar la întrebarea retorică ce va mai urma?, eu cred că urmează să ne rugăm la Dumnezeu!”. După ce şi Gheorghe Bobar a spus că „nu este un lux, este o necesitate; acolo e frig iarna, iar în mănăstire merg şi foarte mulţi cetăţeni din Petrila să se roage, nu se pune problema să nu ajutăm. Este o Casă a Domnului, trebuie să-i acordăm respectul cuvenit”, 
s-a trecut la vot, proiectul trecând fiind votat, cu toată opoziţia minusculă a consilierului Bulancea, care s-a trezit votând de unul singur împotrivă.  
 
„Junii Petrileni” făcuţi ca la uşa cortului de unii consilieri
 
Deşi au primit cei 10.000 de lei, prin proiectul iniţiat de primarul Păducel şi aprobat de consilieri, pentru organizarea unor acţiuni tradiţionale momârlăneşti, cu ocazia nedeilor de Sfintele Paşti, dar şi a altor acţiuni culturale ce se vor desfăşura pe tot parcursul anului, cei din Asociaţia „Junii Petrileni” au plecat cu un gust amar din sala de şedinţe. De ce? Motivul, unul foarte simplu: unii consilieri au crezut că înainte de vot aşa e bine şi frumos, dar şi foarte superior, să-i facă pe aceştia să se simtă prost, să-i jignească prin vorbe, chiar dacă nu în mod direct şi eventual să-i şi ruşineze pentru faptul că au cutezat să ceară bani de la consiliu şi abia după aceea să aprobe proiectul, unii dând de înţeles că îl votează dar oarecum în scârbă.  
Consilierul Bulancea şi-a continuat „recitalul” şi la acest punct, „înfierând”, mai ceva ca şi comuniştii de pe vremuri, actele culturale ale acestei asociaţii petrilene, care cuprinde aproape 200 de membri. Nu ştim dacă şi-a dat sau nu seama, deoarece îl ştiam un om raţional, dar Bulancea a reuşit să jignească aproape la fiecare frază pe cei din ansamblu, prezenţi cum spuneam în sala de şedinţe, aşa cum cere o „regula stabilită” de consilieri: „să fie prezent solicitantul, altfel nu votăm!”.
Ilie Păducel a început discursul, ca şi iniţiator al proiectului. A rugat consiliul local să fie de acord cu această sumă, cu atât mai mult cu cât „în doi ani de zile acest ansamblu care reprezintă, în fond, Petrila şi pe cetăţenii noştri, au făcut ce au făcut doar pe banii lor, suportându-şi chiar şi deplasările din finanţare proprie”. Curios sau nu, susţinerea primarului a venit imediat de la Dumitru Răscolean, care a spus că trebuie susţinut acest ansamblu care promovează tradiţiile momârlăneşti şi cultura petrileană. La fel a susţinut şi consilierul Heljiu, care, mai mult, i-a şi felicitat pe membrii ansamblului, conduşi de d-na Mihalache. Care le-a explicat înainte consilierilor care sunt acţiunile ansamblului şi cum sprijină membrii acestuia tradiţiile locale, mai cu seamă la marile sărbători creştine, de Crăciun şi de Paşti, dar şi la nedeile tradiţionale sau la alte sărbători momârlăneşti.
A venit la rând consilierul Beraru, care este şi preşedintele comisiei de cultură. Care, culmea, a început să o certe pe şefa ansamblului, pe un ton mofturos, cu accente de om superior, dar nu cu voce ridicată, pentru faptul că, vezi Doamne, aceasta ar fi criticat în cuvântul luat consiliul local, pe motivul că acesta de peste doi ani nu sprijină financiar ansamblul.
Dar asta a fost un „mizilic”, pe lângă atitudinea consilierului Bulancea, care a spus multe, inclusiv a citat în plen, precum „Lupul moralist”, poezia „Greierele şi furnica”, susţinând la final, după ce a făcut un rezumat al poeziei, următoarele: „Am ajuns o societate de greieri, toţi suntem artişti şi neglijăm furnicile. Mi-ar plăcea să-i ascult pe dumnealor, dar nu cred că ţine de foame”. După această jignire adusă printre cuvinte celor 200 de oameni din Petrila, membri în ansamblul respectiv, a urmat un alt exemplu, de data aceasta din… fotbal. Mai exact despre ce a spus Rădoi, cândva la Steaua, că: „sunt prea mulţi dirijori, dar e nevoie şi de pianişti”; cuvintele fotbalistului ajungând, iată, obiect de studiu în Consiliul Local Petrila! Finalul discursului lui Bulancea a fost unul „apoteotic”: „Nu sunt împotriva culturii şi sportului, însă nu-mi place atunci când bugetul local se împrăştie pe lucruri care nu ajută cu nimic oraşul. Atunci când este talent, oamenii pot avea şi profit”. Dând clar de înţeles că cei 200 de oameni nu ajută cu nimic oraşul prin ceea ce fac, iar dacă, într-adevăr, au talent, atunci să-şi câştige banii singuri, nu cerşind de la consiliul local! „Avem pe ordinea de zi 7-8 proiecte doar pentru dat bani unor persoane din lumea scrisului, unor asociaţii, unor biserici şi aşa mai departe. Nu-mi place ceea ce văd şi nu voi vota niciun proiect din acestea”. Deci, după dl. Bulancea bisericile, ansamblurile folclorice şi cei ce scriu nu fac nimic pentru comunitate, doar ei, oamenii de afaceri, fac lucruri mari, dând mâncare la „săracule care eşti!” şi la unii sau la alţii. Vă vine să credeţi o aşa gândire?!
După un asemenea discurs, unii consilieri, năuciţi, au început să se enerveze. Gheorghe Bobar, de exemplu, a dat prima lovitură: „Din câte ştiu eu de la şcoală, furnica l-a primit până la urmă pe greier şi acesta a distrat-o toată iarna, deci a făcut şi el ceva pentru binele furnicii în schimbul ajutorului dat de aceasta. Trebuie să votăm acest proiect, este vorba de oamenii noştri din Petrila, de artiştii noştri locali!”.
Apoi, consilierul Ion Temneanu i-a „centrat” mingea lui Bulancea, dacă tot a dat exemple din fotbal: „Acum două luni, când s-a votat bugetul local, domnul consilier n-a ridicat mâna să conteste acest capitol, prin care avem posibilitatea să sprijinim talentele locale. Îi reamintesc domnului consilier că aceşti bani sunt incluşi în exerciţiul bugetar, deci nu sunt bani daţi de pomană, cum vrea să spună dumnealui şi nici nu se pot folosi la alte capitole bugetare”.
După ce consilierul Andronache a încercat să dea un alt sens discuţiei, amintind despre veşnica competiţie dintre „momârlani” şi „barabe”, în sensul că mereu momârlanii sunt ajutaţi la Petrila în detrimentul barabelor, viceprimarul Constantin Ramaşcanu a venit cu un exemplu din… Statele Unite, ţară în care a lucrat acum ceva vreme: „Am văzut cu ochii mei, acum câţiva ani, în America, cum nativii indieni din Georgia trăiau într-o rezervaţie. Mă bucur că acest lucru nu se întâmplă şi la noi cu băştinaşii şi de aceea îi sprijin şi îi felicit”. 
După acest moment destul de ilar, dar şi de trist că cineva poate gândi aşa despre cultură şi despre artiştii locali, s-a trecut la vot, proiectul fiind votat de marea majoritate a consilierilor, cu excepţia consilierilor Barbu, Andronache şi… Bulancea.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (23 )

#1 Joe30.03.2012,  08:06:11
Daca ar fi mai mulți pe care sa-i intereseze cum se împart banii ar fi bine pentru oraș , dar se pare ca nu sunt, le este frica sa nu zboare din partid...
#2 ady30.03.2012,  09:21:59
super tare, domnilor in petrila nu mai este nimic de facut? mai bine ati investi in sistemul de canalizare al orasului ca ii varza sau tn strazile dintre blocuri ca pe acolo nu se uita nimeni, cum ii vorba "afara ii vopsit gardu si inantrui leopardul" oricum "felicitari" si tinetio tot asa.
#3 George30.03.2012,  10:07:08
Se pare ca Bulancea atata a citit in viata lui :)))))) GREIERELE SI FURNICA,sau poate nici atat nu a citit,ci a auzit-o si el prin sedinte la PDL si i-a ramas intiparita in minte :))))
#4 Eu 30.03.2012,  10:09:05
Pai "sclavii" astia de ziaristi plătiți nu știu sa bage doar articole din astea , in loc sa arate realitatea din oraș .
#5 top30.03.2012,  10:09:34
lasa ca-i ia bobar sa nu se mai certe nimeni ,acum o da cu biserica,poate la ierta dumnezeu dupa cat a furat si a jecmanit oamenii.
#6 Apoi...30.03.2012,  12:07:04
,,Eu,, ai grija ce vorbesti... apoi, ai dreptate, asta-i realitatea din gandirea unora, exact cat a unui greiere, sau a unei furnici... apoi, a fost o sedinta de consiliu local, ce doreai sa scrie, ah, da, eventual sa nu vada prostia unora, da, da... apoi... deh, bisericile si cultura locala nu fac bine unei comunitati... piei, satano!
#7 Y30.03.2012,  13:05:24
Pai ce, nu se știe ca articolele astea sunt "dictate" de unii, alții.......
#8 IBI30.03.2012,  16:03:19
IN SPATE LA "LILI MARCHET" IN PIATA LA PETRILA CAND PLOUA POTI UMBLA NUMAI CU CISME POATE VEDE SI D-L TURCAS CA DOAR ARE SI DANSUL MAGAZIN PE APROAPE SI TRIMITE 2-3 MASINI CU PIATRA ROSIE DACA DE ASFALT NU -S BANI,CA SA POATA IESSI LUMEA ...LA vot
#9 Jiji30.03.2012,  20:27:13
Pai nu sunt bani, doar pentru "fluierasi" si alți momarlani.....
#10 stratus30.03.2012,  22:56:49
...Statele Unite, ţară în care a lucrat acum ceva vreme: „Am văzut cu ochii mei, acum câţiva ani, în America, cum nativii indieni din Georgia trăiau într-o rezervaţie. Mă bucur că acest lucru nu se întâmplă şi la noi cu băştinaşii şi de aceea îi sprijin şi îi felicit”. -ai fost si ai muncit la negru pt ca viza de turist pe care o aveai tu nu i-ti permitea altfel(ai fost labourer),nu ai muncit legal si ai fost cam aerian pe acolo.Indienii de acolo traiesc in rezervatii,dar nu cum lasi tu sa se inteleaga-ca zimbrii la Hateg,ingraditi-ei au o gramada de drepturi si avantaje.Sunt scutiti de plata impozitului pe proprietati si si-au dezvoltat o gramada de afaceri acolo cum ar fi cazinouri si parcuri de distractii pe care nu platesc taxe la guvernul USA....noi suntem cam departe...asa ca lasa gargara ieftina ca te faci de rusine!
#11 votant31.03.2012,  09:40:07
nu dati banii nu va votam ,dar daca-i dati noi votam dar pe cine vrem .ca de dati din banii nostri si furati mai putin .uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu hotilor
#12 cristi31.03.2012,  12:51:58
Suntem tara in care se inchid scoli si spitale,dar se construiesc biserici si manastiri.
#13 victor31.03.2012,  19:23:19
a-ti amintit in articol"Când vindea motorină scumpă celor de la societatea de gospodărie a oraşului, falimentată între timp, nu-l durea inima de banii de la buget? El s-a găsit să vorbească?”.AVETI IDEE CU CAT A RAMAS DATOARE SOCIETATEA DE GOSPODARIE LA FIRMA LUI BULANCEA Si legat de cultura de ce nu ii luat-i un intervii legat de ce doriti dumneavoasta istorie geografie chiar si despre bisericile din trecut si atunci poate veti putea spune daca este sau nu un om cult. Dar vorba lui "EU " si "Y" ca sunteti platit sa scrieti asemenea articole. DE ACCEA NE MERGE BINE IN TARA !!!!!!!!!!!
#14 Tudor31.03.2012,  19:26:14
DACA II DA BULANCEA BANI II VA LUA INTERVIU DACA NU ...NU II VA LUA CA DOAR ASA ESTE IN TARA NOASTRA CINE DA BANI CASTIGA CINE NU .......
#15 Corneliu Bran01.04.2012,  00:01:46
Victore, atatia bani sa ai tu de Pasti cati am luat eu pentru articolul asta... In ceea ce privesc afacerile respectivului domn, nu ma intereseaza, colegii dumnealui asa sustineau, nu am facut decat sa reflect. Si punct...
#16 Bulancea I.01.04.2012,  08:17:12
Multumesc foarte mult pentru parerile exprimate, si pentru cele bune si pentru cele mai putin bune. Un lucru doresc sa fie foarte clar:Gindul care m-a calauzit in interventia mea a fost acela de a limita, pe cit posibil cheltuirea banului public pe lucruri mai putin importante in aceasta perioada foarte grea.Daca prin asta am gresit,nu pot decit sa accept criticile dumneavoastra si sa suport consecintele.Dorinta si rugamintea mea sincera este de a fi un pic mai bine pentru fiecare,inclusiv pentru autorul articolului,d-l C.Bran.
#17 x02.04.2012,  00:10:26
d-le bran ce "ziarist" bun ati fi fost in epoca de aur
#18 straila03.04.2012,  10:35:22
17, ce preot bun ai fi fost daca nu dadea mandria-n tine...
#19 cetatean04.04.2012,  20:14:32
Bulancea este cel care a primit de la Paducel un teren langa statia de PECO pentru a construi un hotel, pe care nu l-a construit nici macar la fundatie. Apoi tot Bulancea a dat combustibil primariei si unitatilor patronate de Paducel multi ani pana cand a fost depistat de Curtea de Conturi. Andronache se crede buricul pamantului dar e atat de firav ca de data aceasta nu o sa mai prinda nici consilier. Ansamblul folcloric merita sa primeasca banii pentru ca ei au mai fost fraieriti de Paducel si la zilele orasului cand au ramas cu buzele unflate. In schimb banii pentru biserica din Jiet sunt abuzivi. Toti de religie ortodoxa mergem la biserica si fiti siguri ca nu mergem cu totii la biserica din Jiet, deci trebuiau sa dea bani pentru caldura si celorlalte biserici. Oful meu este fata de aceste carti ale unor autori autohtoni care in fiecare an sau unii chiar de mai multe ori pe an primesc sponsorizari pentru editarea cartilor. Nu este firesc sa editeze tot timpul pe banii nostrii pentru ca ei practic se fac cunoscuti prin banii cetatenilor, iar cartile le distribuie numai consilierilor ori cunoscutilor, deci nu sunt utile pentru noi toti. Ori cartile bisericesti pentru ce sa fie editate pe banii primariei Petrila si nu pe banii episcopiilor?Ca doar si ei impart destule averi. Politicienii au intrat in campania electorala, sa vedeti cati tradatori se aduna si cati vor ravni la ciolan.
#20 tot cetateanul04.04.2012,  20:21:59
Am uitat sa amintesc ca tot la initiativa primarului Paducel se construieste si biserica de la strada in 8 Martie ca sa aiba saracul preot Adita unde sa-si spuna slujba de dimineata. Sa fim seriosi d.le Paducel cu asta credeti ca va spalati pacatele? Mai bine lasati spitalul, ori constuiati altul cu banii de pe biserica.
#21 geo07.04.2012,  13:22:26
deacord cu "cetatean" dar am o nelamurire de ce nu merg cei de la administratia locala sa cumpere din alta parte combustibil? de ce il i-au de la Bulancea. SUNT SI ALTE STATII PECO IN vALEA jIULUI CE II IMPIEDICA SA MEARGA IN ALTA PARTE? TREBE SA VEDEM DE CE NU MERG , CEVA NU ESTE IN REGULA LA CEI DE LA ADMINISTRATIE CA DOAR NU-I OBLIGA BULANCEA SA CUMPERE DE LA EL
#22 Dany18.04.2012,  15:13:50
Cred ca biserica ortodoxa primeste destui bani si de la enoriasi, oare nu se intreaba nimeni ce fac cu banii? cred ca consilierii si primaria tre sa gandeasca mai mult ptr starea economica a orasului. Dragii mei cautati investitori care sa aduca locuri de munca si care produc bani ptr infrastrutura...


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter