10.04.2012,  22:39:04 | 0 comentarii | 555 vizualizari
Este posibil acum? / Dacă toate administraţiile din Vale ar fi implicate, în câţiva ani numărul câinilor comunitari s-ar înjumătăţi
de Alina PIPAN

►O să vină vremea să avem străzi fără câini?

S-a terminat cu haitele de câini vagabonzi şi adăposturile de câini ce-şi desfăşoară activitatea în condiţii limită. Sau, cel puţin, acestea sunt două dintre motivele pentru care consiliile locale din mai multe localităţi din judeţ şi-au dat acordul constituirii „Serviciului judeţean pentru ocrotirea animalelor fără stăpân”. Ideea unui serviciu unitar este vehiculată încă de acum câţiva ani, când problema câinilor vagabonzi începuse să ia amploare. Numai că atunci se vorbea despre o colaborare la nivelul Văii Jiului. Ideea ar fi fost bună, doar în cazul în care fiecare primar din Vale ar fi contribuit echitabil la dezvoltarea acestui serviciu. Nu s-a ajuns niciodată la o formulă favorabilă în acest sens.
 
În momentul de faţă, toate consiliile locale din Valea Jiului dezbat oportunitatea înfiinţării acestei societăţi, dar la nivel judeţean. Alături de municipiile Brad, Hunedoara, Orăştie, Lupeni şi Vulcan, semnează asocierea Aninoasa, Călanul, Geoagiu, Petrila, Simeria şi Uricaniul, plus alte patru comune. Sediul asociaţiei este la Deva, cu toate că acest municipiu nu este parte semnatară a contractului de asociere intercomunitară.  Noul serviciu îşi propune identificarea, marcarea şi sterilizarea tuturor câinilor, cu şi fără stăpân, din judeţ. Sunt vizaţi câinii şi pisicile din aceste localităţi, indiferent dacă au sau nu stăpân, pentru a se face o inventariere a lor. Astfel încât abandonarea lor să poată fi şi pedepsită. Stăpânii câinilor pot cere chiar o sterilizare gratuită a animalelor. Stăpânii de animale vor fi nevoiţi să respecte un regulament strict cu privire la circulaţia, marcarea şi reproducerea animalelor lor de companie. 
Animalele străzii vor fi cazate, hrănite, îngrijite, deparazitate, vaccinate, sterilizate şi înregistrate într-o bază unică. Vor fi eutanasiate doar animalele fără stăpân care suferă de boli incurabile. Se prevede şi aplicarea unui sistem de adopţii, în colaborare cu toate ONG-urile de pe piaţă care au acest obiect de activitate. Se va investi şi în programe de educaţie a populaţiei în acest sens. Vor fi ţinute în captivitatea doar acele animale care prezintă pericol public. Restul vor fi sterilizate şi lăsate libere, iar populaţia animalelor se va diminua natural. 
Problema este că, aşa cum este şi cazul SMURD-ului, aceste servicii se întreţin cu participarea tuturor membrilor asociaţiei. Iar dacă unul nu plăteşte, practic se face treaba pe jumătate. Dacă Aninoasa şi Lupeniul vor fi în Vale administraţii problemă, care vor refuza întreţinerea acestor servicii din lipsă de bani, cum s-a întâmplat şi cu SMURD-ul la Lupeni, atunci populaţia animalelor din aceste oraşe va invada şi localităţile mărginaşe. Iar dacă administraţia din Lupeni refuză să întreţină un serviciu care salvează vieţile oamenilor, nu ne mirăm să renunţe la unul care manageriază populaţia animalelor fără stăpân.
O altă problemă este cea a adăposturilor care nu sunt în conformitate cu normele în vigoare. În Valea Jiului funcţionează adăposturi care abia reuşesc să se administreze. Strâng greu bani pentru sterilizarea animalelor şi pentru hrana lor, iar condiţiile de cazare şi îngrijire sunt minime.
Reamintim că, la Petrila, consiliul local nu a fost de acord să se asocieze la acest serviciu, proiectul de hotărâre fiind pus din nou în dezbatere în şedinţa de astăzi. 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter