11.04.2012,  21:46:04 | 0 comentarii | 1165 vizualizari
PS Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, îi anunţă pe toţi creştinii: / Pe 19 şi 20 aprilie, racla cu Sfintele Moaşte ale Sfântului Ioan Rusul se va afla în judeţul Hunedoara
de Corneliu BRAN

Episcopia Devei şi Hunedoarei, prin arhiereasca binecuvântare a Episcopului Gurie, aduce la cunoştinţă preoţilor şi credincioşilor din judeţul Hunedoara că, în zilele de 19 şi 20 aprilie 2012, din Episcopia Giurgiului va poposi în Episcopia Devei şi Hunedoarei racla cu o parte din moaştele Sfântului Ioan Rusul.

Moaştele sfântului se vor afla în ziua de 19 aprilie 2012, începând cu orele 16:00, la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Deva, unde, înainte de a fi depuse, vor fi întâmpinate de un sobor de preoţi şi credincioşi. Apoi, la Catedrala episcopală va urma Slujba Vecerniei şi slujba specială „Acatistul Sfântului Ioan Rusul”. La final, credincioşii prezenţi se vor putea închina la Sfintele Moaşte.
A doua zi, vineri, 20 aprilie, cu ocazia Praznicului Izvorului Tămăduirii, Sfintele Moaşte vor ajunge la Mănăstirea Crişan, unde vor poposi vreme de câteva ceasuri, pe parcursul Dumnezeieştii Liturghii, una specială dedicată unei zile cu adevărat speciale, o mare sărbătoare a tuturor creştinilor.
Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţia Sa Gurie, îndeamnă credincioşii din întreg judeţul să participe la aceste binecuvântate acţiuni ale Bisericii Ortodoxe Române din judeţul Hunedoara, „pentru a ne împărtăşi de dumnezeiescul har prin rugăciunile Sfântului Ioan Rusul”.
Povestea sfântului spusă de Sfinţii Părinţi
Pentru creştinii care nu prea ştiu prea multe despre acest sfânt, redăm aici câteva date, luate din scrierile Sfinţilor Părinţi, culese de la martorii vremurilor. 
Sfântul Ioan Rusul s-a născut în anul 1690 în Rusia, între 1711 şi 1718 el fiind soldat în armata ţaristă a lui Petru cel Mare al Rusiei. În luptele pentru dezrobirea Azofului, purtate între ruşi şi turci, în anul 1718, Sfântul Ioan Rusul cade prizonier de război, împreună cu alte câteva mii de compatrioţi, fiind dus la Constantinopol, iar de-acolo în ţinutul Pricopie, aproape de Cezareea Palestinei, din Asia Mică, fiind dat în stăpânirea unui ofiţer superior turc (agă), care conducea o tabără militară de ieniceri. 
Acolo sfântul nu a fost osândit doar sufleteşte de către musulmani, fiind aruncat să doarmă în grajduri printre animale şi poreclit în toate felurile din cauza credinţei sale, dar a fost supus şi unor chinuri groaznice, fiind bătut cu orice ocazie, scuipat, iar, la un moment dat, a fost lăsat şi fără păr, dar nu prin tunderea normală ci prin aprinderea… părului. Fiind în permanenţă silit să se lepede de Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Sfântul Ioan Rusul nu cedează, indiferent de toate durerile şi umilinţele la care este supus. La fiecare chin răspunde cu voce tare asupritorilor prin cuvintele Sfântului Apostol Pavel: „Cine poate să mă despartă de dragostea Hristosului meu? Tristeţea sau strâmtoarea, prigoana, goliciunea sau robia? Am convingere, credinţă şi dragoste către Domnul meu Iisus Hristos, unul născut Fiu al lui Dumnezeu şi nimic nu mă va despărţi de dragostea Lui. Ca rob ascult poruncile Tale, în treburile slugărniciei, însă în credinţa mea în Mântuitorul Hristos nu-mi eşti stăpân! Îmi amintesc coroana de spini, scuipările, loviturile, pălmuirile şi moartea pe cruce si sunt bucuros să primesc şi eu cele mai mari şi cumplite chinuri; de al meu Iisus Hristos însă nu mă lepăd”.
Încet, prin posturi, privegheri şi rugăciuni făcute noapte de noapte la o biserică creşti­nă din localitate, spuse cu credinţă şi din tot sufletul, precum şi printr-o minune făcută cu ajutorul Îngerului Domnului, Sfântul Ioan Rusul reuşeşte să oprească într-un final ura şi cruzimea turcilor. 
Finalul vieţii îl găseşte pe Sfântul Ioan Rusul tot la turci. Ştiind că i se apropie sfârşitul acestei vieţi trecătoare, la 27 mai 1730 l-a înştiinţat pe un preot care mai avea grijă de el, aducându-i de mâncare. Acesta i-a adus pe ascuns, într-un măr pe care-l scobise, în grajdul unde locuia, Sfânta Împărtăşanie. Sfântul s-a împărtăşit acolo, în grajd, pentru ultima dată. De îndată ce a primit Preacuratele Taine, chinu­rile sale pe acest pământ au luat sfârşit, Sfântul Ioan Rusul trecând în eternitate. După trecerea în nefiinţă, preoţii şi creştinii mai de vază din Procopie au luat trupul sfântului cu învoirea turcilor, pe care l-au îngropat după toate datinile creştine într-un cimitir de-acolo.
La trei ani de la decesul sfântului, bătrânul preot care l-a împărtăşit cu Sfintele Taine a avut un vis, într-o noapte de noiembrie a anului 1733. În vis, sfântul i-a spus că trupul său a rămas intact, neputrezit, cu harul lui Dumnezeu, deci aşa cum ei îl îngropaseră, cerându-i preotului să-l scoată din groapă şi să îl aibă mereu, ca o binecuvântare veşnică a lui Dumnezeu. Trezit din somn, preotul are dubii în a crede visul. Într-o noapte însă Dumnezeu îi arată calea. Vede strălucind deasupra mormântului o lumină cerească, „asemeni unui stâlp de foc”, lumina fiind văzută alternativ de foarte mulţi oameni din Procopie. 
Auzind de visul preotului şi făcând legătura cu lumina cerească pe care au văzut-o, creştinii au deschis într-un final mormântul. Unde au descoperit şi minunea cerească: trupul sfântului se găsea intact, neputrezit, înmiresmat cu acel parfum dumnezeiesc! Un parfum pe care continuă să-l aibă până astăzi! Cu mare evlavie şi strălucire dumnezeiască, creştinii de-acolo au luat în braţele lor acest dar dumnezeiesc - Sfintele Moaşte, ducându-l pe sfânt în biserica unde obişnuia să privegheze noaptea, atunci când trăia.
După multe alte minuni şi plimbări, datorate războaielor şi turcilor, inclusiv trecerea printr-un incendiu pus la biserica unde se aflau moaştele sfântului, de conducătorul turc Osama Paşa, moaştele Sfântului Ioan Rusul au ajuns pe insula Evvia, în actualul oraş Procopie. Acolo s-a ridicat o nouă biserică, a cărei construcţie s-a finalizat în anul 1951 şi care adăposteşte astăzi racla cu Sfintele Moaşte. Ele sunt vizitate anual de zeci de mii de credincioşi, care merg să se roage şi să ceară ajutorul sfântului.
Pomenirea Sfântului Ioan Rusul se săvârşeşte în fiecare an la data de 27 mai.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter