17.04.2012,  22:13:01 | 1 comentariu | 532 vizualizari
Compatibilitate sau calităţi de buni gospodari ale candidaţilor pentru funcţia de primar?
de Ziarul Vaii Jiului

Experienţa oricăruia dintre respectabilii actuali primari, cel puţin deductibilă perioadei cât conduc activitatea de administraţie a primăriilor, îi etichetează, fireşte din punct de vedere logistic, ca fiind compatibili cu funcţia pe care o deţin. 

Însă, calităţile de buni gospodari, sugerate în mod evident de disponibilitatea capitalului financiar avut la dispoziţia fiecăruia pe durata guvernării partidului de guvernământ pe care aceştia îl reprezintă (pentru că la ei ne referim), cel care a dispus împărţirea şi monitorizarea fondurilor pe întreg teritoriul României, e o chestiune relativă. Este direct influenţată, nu de perceperea şi iscusinţa lor ca primari, ci, dimpotrivă, de modul de relaţionare şi răspuns la cerinţele conducerii sale de la centru, conjunctural şi a noastră, a tuturor, de a exercita şi transmite politica lor în teritoriu, locuitorilor urbei, şi a-i face să înţeleagă. Ce? Că, din păcate, în această perioadă, dezvoltarea infrastructurii şi reabilitarea zonei înseamnă, în principal, implementarea de acţiuni precum „borduriada”, „lipituri asfaltice făcute în pripă”, „întorsul cu susul în jos” a întregii comunităţi. Tehnic, dar şi umanitar vorbind, sunt mult mai multe de făcut pentru bunăstarea urbei. Există mult mai multe proiecte care se cer a fi elaborate pentru acţiuni ce pot fi finanţate acestui scop, trebuind însă să primeze chibzuinţa şi prioritatea pentru interesul majorităţii în a accesa fondurile aferente, mai presus de interesul de grup, de cel electoral, în a sensibiliza alegătorii pentru alocarea votului lor.
Mai profund ca niciodată, observ în această perioadă preelectorală, nu însă spre surprinderea mea, încercări de a „ răsturna” totul, de a atrage în orice mod atenţia, faptul că existăm, cu riscul de a atenta la curăţenia şi liniştea sfântă a sărbătorilor de Paşte, de a bulversa starea de relaxare prin prezenţa utilajelor în mişcare sau, pur şi simplu, staţionarea prin diverse locuri, mult zgomot şi praf, asemenea pe aleile dintre blocuri. Păcat. Sunt locuitori cărora zilele le sunt numărate, o mare parte reacţionând cu tristeţe la întârzierile lucrărilor de distrugere şi refacere ce par a nu mai avea sfârşit.
Consider, deci, deşi pare curios, că a avea fondul financiar la dispoziţie şi a te gospodări sunt lucruri total diferite. E simplu să investeşti (pardon, să consumi banii de undeva, cândva, proveniţi cu dedicaţie) pentru anumite scopuri, fără însă a defini şi selecta priorităţile şi doleanţele comunităţii.
În fine, problemele compatibilităţii şi de gospodărire ale urbei devin total nevandabile pe măsura „izolării de centru”, atunci când cei care te reprezintă actual nu mai sunt, au pierdut alegerile, sunt în opoziţie. În acest moment, compatibilitatea dispare, rămânând doar calităţile de gospodar, dacă cel în cauză a fost în stare să le asimileze întrucâtva, dar care, cu timpul, şi acestea dispar de la sine, ca efect al situării personajului/ candidatului în afara echipei, în opoziţie cu cel care deţine puterea, cu cel care monitorizează şi dirijează banul, din păcate banul public.
Prin urmare, un bun primar şi reprezentant de seamă al comunităţii nu e gospodarul, ci acela care trebuie să fie compatibil realităţilor vremii, realităţi aflate într-o continuă schimbare, cele care se cer dictate de votul obiectiv al alegătorilor, de dorinţa acestora pentru mai bine.
Bunătatea, tandreţea, loialitatea şi modestia unor oameni sunt trăsături care-i departajează pozitiv de alţii, dar care, din păcate, nu ţin de „foame”, dacă acei oameni nu fac parte din echipa câştigătoare, echipa care se instalează la putere. Or, în a mai gândi cu sufletul, şi nu cu mintea în asemenea momente grele prin care trece naţiunea, s-ar putea răsfrânge ca un bumerang asupra intereselor fiecăruia dintre noi. Şi, deşi aparent viu colorată, viaţa actuală a comunităţii poate redeveni cenuşie dacă nu vom avea inspiraţia să ne orientăm alegerea spre cel care aparţine formaţiunii câştigătoare la nivel central.
Aşa să ne ajute Dumnezeu!
 
Dr.ing. Valeriu Pleşea


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 Nelu18.04.2012,  10:27:56
Felicitari Dle.Plesea!Va mai asteptam cu astfel de opinii.Putini oameni mai sunt capabili sa arate corect realitatile cotidiene.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter