19.04.2012,  22:57:33 | 6 comentarii | 1319 vizualizari
După atâtea ploi, / Barajul de la Valea de Peşti s-a umplut
de Corneliu BRAN

Aproape tot anul 2011 v-am anunţat că în Vale, ca de altfel în mai toată ţara, este secetă, iar nivelul apelor curgătoare este mult sub limita normală. De asemenea, arătam în câteva materiale şi situaţia barajului artificial de la Valea de Peşti, cel care alimentează cu apă potabilă aproape întreaga Vale a Jiului, susţinând că scăderea apei cu aproape 9 metri devine destul de îngrijorătoare.

Iată că anul 2012 ne-a adus şi apa mult dorită şi atât de necesară, ninsorile abundente şi ploile consistente făcând ca situaţia râurilor şi a lacului de acumulare să se schimbe radical. Datele primite de la inginerul Sorin Corici, şeful Sistemului Hidrotehnic Petroşani, din cadrul Apelor Române Jiu-Craiova, sunt liniştitoare: cel puţin o perioadă, în sensul că seceta a trecut.
 
Barajul de la Valea de Peşti - plin ochi de apă!
N-a trebuit decât o iarnă cu zăpadă multă şi o primăvară ploioasă ca barajul Valea de Peşti să se umple de apă. „În momentul de faţă barajul e plin cu apă, nu mai există niciun deficit, ba chiar apa este cu 10 centimetri peste deversor, ceea ce înseamnă că de-abia acum situaţia s-a normalizat”, ne-a declarat Sorin Corici.
Asta înseamnă că nu se va mai pune problema restricţiilor de apă, aşa cum la un moment dat cei de la SC Apa Serv Valea Jiului SA Petroşani ar fi fost tentaţi să o facă, dacă cei 9 metri deficit de apă s-ar fi mărit undeva spre 13-14 metri.
 
Jiul arată acum ca un râu adevărat
În intervalul 13-18 aprilie, după ultimele ploi, Jiul de Vest a crescut la Iscroni cu 42 de centimetri. „Debitul Jiului de Vest aproape că s-a triplat, a crescut de la 13,6 mc/ sec la 39,3 mc/ sec”, ne-a mai spus Sorin Corici. Care ne-a dat datele şi pentru Jiul de Est, pentru aceeaşi peri­oadă de timp: creşterea cotelor apei a fost de 17 cm, iar debitul a crescut de la 9,58 mc/ sec la 19,9 mc/ sec. Deci, în acest caz debitul s-a dublat.
 
A plouat o săptămână
În zona Iscroni, în intervalul 13-19 aprilie media ploilor căzute a fost de 49,7 l/ mp, iar în zona Petroşani de 41,6 l/mp. Recordul aparţine zonei Valea de Peşti, unde în acelaşi interval de timp media apei de ploaie căzute a fost de 85,2 l/ mp! Este unul dintre recordurile stabilite după anul 2000 încoace de către mama natură în Vale.
De la Sorin Corici am aflat că şi în următoarele două zile vremea va fi instabilă, dar nu se pune problema inundaţiilor în nicio zonă din Vale: „Următoarele două zile vor fi tot instabile, cu soare alternat de ploi, dar nu unele ieşite din comun. De aceea nici nu vor fi probleme de inundaţii”.
Ţinându-se cont de creşterea debitului Jiului de Vest, dacă anul trecut nu s-ar fi făcut lucrări de către cei de la Apele Române la Aninoasa, în zona podului, anul acesta cele trei-patru familii iar ar fi înregistrat probleme cu inundaţiile. 
 
Un mal surpat pe Maleia - pericol 
Acum, după ultimele zăpezi consistente urmate de ploi abundente nu se putea să nu existe şi o situaţie mai neprevăzută. Ea s-a întâmplat pe malul Maleii, undeva mai jos de biserică, unde există un mal surpat, care se surpă în continuare, ceea ce ar putea pune la un moment dat în pericol drumul Maleia. Cel care leagă Petroşaniul de zona turistică şi Jieţ, dar şi un drum cu foarte multe case.
„Avem o lucrare mare de investiţii pe malul Maleii, despre care aţi scris în Ziarul Văii Jiului încă de anul trecut. O lucrare de care se ocupă de la cap la coadă cei de la Craiova, dar care nu va debuta decât în a doua parte a anului acesta, în funcţie de fondurile care vor fi. Până atunci va trebui să intervenim ca să stopăm eroziunea de mal, pentru că la eventuale creşteri de debit se poate pune în pericol drumul, ceea ce n-ar fi bine pentru toată lumea. În câteva zile vom duce acolo arocamente şi vom împăna malul, asta până ce va porni lucrarea mare”, ne-a mai declarat Sorin Corici.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (6 )

#1 ion20.04.2012,  10:16:15
Mai oamenii bunii ce drac o ardem cu seceta.. Daca ati vedea in Spania c aploua o data la 6 lunii .. ei cum pot trai cu apa putina .. e pt ca au multe baraje de acumularee pina si pt campurii au apa bagata pina in virf de munte.. sa schimbat clima .. puneti mina si construitii .. baraje .. in tara nu doar ce o lasat saracuu de CEASCA ..
#2 ion20.04.2012,  10:26:19
Mai oamenii bunii ce drac o ardem cu seceta.. Daca ati vedea in Spania c aploua o data la 6 lunii .. ei cum pot trai cu apa putina .. e pt ca au multe baraje de acumularee pina si pt campurii au apa bagata pina in virf de munte.. sa schimbat clima .. puneti mina si construitii .. baraje .. in tara nu doar ce o lasat saracuu de CEASCA ..
#3 Johann20.04.2012,  10:45:37
"ion",spaniolii pot trai cu apa putina,pt.ca beau vin la fiecare masa.N-ai observat ca au carafa obligatoriu pe masa indiferent in ce cadru ?Apa o pretuiesc,o pastreaza curata si o folosesc doar pentru utilitati.Au de unde.O carafa de vin la ei,e mai ieftina decit o sticla de "Perini".
#4 ion20.04.2012,  10:51:20
Mai oamenii bunii ce drac o ardem cu seceta.. Daca ati vedea in Spania c aploua o data la 6 lunii .. ei cum pot trai cu apa putina .. e pt ca au multe baraje de acumularee pina si pt campurii au apa bagata pina in virf de munte.. sa schimbat clima .. puneti mina si construitii .. baraje .. in tara nu doar ce o lasat saracuu de CEASCA ..
#5 baraju`20.04.2012,  12:51:54
ioanee , pt. ca tu muncestii in Spania si platestii impozitee statuluii spanioll , eii au banii sa construiascaa barajee
#6 Dimltrie Jura21.04.2012,  11:29:43
Daca sub indelunga obladuire a clanurilor mafiote si mai ales a incompetentilor care ar trebui sa protejeze apele din intreaga Romanie nu s,ar fi distrus albiile,situatia ar fi alta.Cabanele din Straja,Cheile Butii si Ranca ,facute de aveg si druppo costa mult!Fraierii trebui sa plateasca!DNAul doarme sau.....


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter