03.11.2011,  19:25:45 | 0 comentarii | 646 vizualizari
Sâmbătă la Lupeni s-au sărbătorit / 55 de ani de activitate plastică în Valea Jiului
de Ziarul Vaii Jiului

Unul dintre cele mai importante evenimente culturale din ultima perioadă, desfăşurate în Valea Jiului, s-a consumat sâmbătă, 30 ianuarie, la Galeria de Artă „Iosif Tellmann” din Lupeni. Publicul iubitor de artă şi de frumos a înţeles mesajul dat de organizatori şi s-a aflat în număr mare la faţa locului, micuţa sală de expoziţii fiind sâmbătă după-amiaza arhiplină. 

Profesorul Mircea Baron de la Universitatea Petroşani a prezentat istoricul localităţii pe ramuri de activitate, o mare parte din expunere fiind dedicată, bineînţeles, culturii. 

Profesorul şi graficianul Simonel Bucur, preşedintele Asociaţiei Culturale „Iosif Tellmann”, a readus în memoria celor prezenţi activitatea plastică desfăşurată de-a lungul celor 55 de ani în Lupeni, sub îndrumarea regretatului artistul plastic Iosif Tellmann, al cărui elev a fost şi dumnealui. A urmat apoi discursul domnului Petru Zmed, vicepreşedintele Asociaţiei Culturale ,,Iosif Tellmann”, care a prezentat cronica plastică a celor 151 de lucrări expuse de cei 45 de creatori plastici.

Doamna Elisabeta Kocsik, nimeni alta decât responsabilul cu literatura, din cadrul asociaţiei, a revenit cu informaţii ample despre albumul-documentar ,,Paleta”. Această carte-album a fost editată cu ocazia acestui eveniment, fiind o continuare a documentarului ,,Iosif Tellmann – artist plastic”. 

Pentru că în sală era multă lume şi presă, s-a găsit cel mai bun prilej de a se  face un apel către administraţia locală, acela de a se schimba denumirea străzii unde a locuit artistul cu numele acestuia, un lucru mai mult decât firesc. Totodată, s-a cerut şi înfiinţarea unui muzeu în care să fie adunate creaţiile artistice din zonă. Reprezentantul secţiei de artă fotografică, domnul inginer Gabor, a insistat cu acest prilej să fie alocate cât mai grabnic resurse materiale şi băneşti privind repararea şi păstrarea locaşuri de cultură din zonă, cea mai vizată construcţie fiind fostul Palatul Cultural „Minerul” din centrul municipiului, o clădire de patrimoniu cultural naţional, aflată azi în ruine. Asta şi după ce nimeni nu s-a mai ocupat de ea după anul 1990.

Spre finalul evenimentului, membrii asociaţiei au primit diplome din partea a două săptămânale vulcănene, conduse de ziaristul Tiberiu Vinţan şi de ziaristul Åžtefan Nemecsek, ziare care împreună cu celelalte cotidiene locale au publicat, în timp, numeroase articole de promovare privind activitatea plastică. Au fost acordate apoi şi câteva diplome din partea Asociaţiei Culturale „Iosif Tellmann” membrilor şi celor implicaţi în continuarea activităţii plastice.

Evenimentul cultural a fost preluat şi de radiodifuziunea naţională, prin transmiterea lui la Radio Timişoara, directorul acestui post regional de radio, domnul Alexandru Ioan Tătar, fiind un bun prieten al oamenilor de cultură din Valea Jiului, neuitând niciodată perioada petrecută aici.

Finalul evenimentului mult aşteptat de toată lumea culturală din Vale a fost însoţit de un recital folk, prezentat de talentatul folkist lupenean Florin Camen, care prin cântecele sale a reuşit să emoţioneze pe toţi cei prezenţi.

Åži cum ce e frumos se termină repede, nu ne rămâne decât să ne gândim la următoarea ediţie jubiliară, de peste cinci ani, când vom sărbători 60 de ani de activitate plastică. 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter