03.11.2011,  19:27:44 | 0 comentarii | 1837 vizualizari
Marcel Dobrică, antrenorul echipei de popice Inter Petrila: / „Un sportiv de popice dacă nu are un intelect ridicat, un nivel de gândire, nu se poate face sportiv de performanţă”
de Ziarul Vaii Jiului

Marcel Dobrică, 42 de ani, legitimat la Clubul Sportiv Jiul din 1984; în 1986 devine antrenor la juniori iar din 2001 preia echipa de seniori din Petrila. Are în palmares ca antrenor 4 titluri de campion naţional, un titlu de campion european şi aproximativ 70 de medalii naţionale cu juniorii si seniorii.
 
Reporter: - Vă rog, domnule antrenor, să ne spuneţi de când se joacă popice în oraşul Petrila?
Marcel Dobrică: - Prima echipă s-a înfiinţat în anul 1921, iar primul titlu de campion naţional s-a luat în anul 2000 ca şi sport de echipă, pentru că la individual am mai avut la echipa de juniori în 1984 un titlu de vicecampioană şi o medalie de bronz în 1987.
R: - Clubul Inter Petrila în ce an s-a înfiinţat?
M.D.: - Ca şi club sportiv din anul 2002. A fost preluat de primărie în 1999 dar doar ca şi asociaţie sportivă.
R: - Cât timp a trebuit să aşteptaţi până ce Primăria Petrila s-a hotărât să investească în această sală?
M.D.: - Sincer să vă spun, noi am avut sprijin tot timpul. În primii ani, nu s-a putut investi deoarece clădirea nu era a primăriei. După ce s-au reglementat actele pentru preluarea bazei sportive de către Primăria Petrila, la câteva luni s-a făcut proiectul şi s-a început munca. Lucrările au început în 2006 şi s-au finalizat în decembrie 2009. Prima oară s-a început cu acoperişul, montarea instalaţiilor de căldură, a caloriferelor, adică, cosmetizarea sălii. Iar din 2007 s-a făcut investiţia strict în aparatura tehnică sălii, constând în spaţiu de joc, popice, bile, aparatura de ridicare a popicelor.
R: -  Deci, s-au investit bani serioşi...
M.D.: - Păi, sigur că da. Sincer, nu ştiu suma exactă, dar oricum cred că depăşeşte 7-8 miliarde în cei 4 ani de zile de când s-a început investiţia în popicărie.
R: - Aşadar, în momentul de faţă sala este performantă din toate punctele de vedere?
M.D.: - Sala este omologată internaţional, putem găzdui oricând şi la orice oră orice tip de competiţie, începând de la cupe europene, inclusiv etape de campionat mondial până la orice se poate numi competiţie de popice în Europa şi în lume.
R: - Dacă tot am ajuns la sportul de popice şi la competiţii, spuneţi-mi nişte generalităţi ale acestui sport.
M.D.: - Sportul de popice este un sport foarte complex, denotă foarte multă concentrare. Un sportiv de popice dacă nu are un intelect ridicat, un nivel de gândire, nu se poate face sportiv de performanţă. Luat în general ca sport, intră toate grupele de muşchi în mişcare.
R: -  În această categorie mai intră doar gimnastica şi înotul nu?
M.D.: - Exact. Ca şi greutate şi ca şi finalizare de mişcare sportul de popice, deşi nu pare, este un sport care necesită multă forţă.
R: - Care sunt diferenţele dintre popice şi bowling?   
M.D.: - Ca şi suprafaţă de joc, ca şi lungimea şi lăţimea pistei jocul este cam acelaşi. În primul rând, mişcarea diferă foarte mult, iar bowling-ul are popicele mult mai largi, diametrul lor este mult mai are, sunt mai uşor de lovit. La bowling se joacă cu 10 popice, iar noi jucăm doar cu 9. O altă diferenţă ar fi bila. La bowling bila este mult mai mare. La noi bila are un diametru de 16 centimetri şi o greutate de 2 kilograme 800 de grame. La bowling bila diferă ajungând de la 2 kilograme până la 8 kilograme, în funcţie de fiecare jucător, în funcţie de stilul lui de joc.
R: - Spuneţi-mi care este programul de zi cu zi al echipelor de popice?
M.D.: – Începem dimineaţa la şase jumătate cu cosmetizarea sălii. Avem soluţii speciale care se dau în fiecare zi pentru protecţia pistei. Antrenamentul propriu zis începe la ora 9 şi se încheie în jurul orelor 20-21. Zilnic. În medie, pe zi, rulează cam 35 - 40 de jucători, după categoria de vârstă (seniori, juniori şi cadeţi), în funcţie de programul pe care îl au şi cu şcoala şi cu munca.
R: - Deşi sportul de popice este foarte iubit în Petrila, el nu este atât de mediatizat ca şi fotbalul sau alte sporturi de echipă. Ce face clubul Inter Petrila şi ce faceţi dumneavoastră ca antrenor pentru a atrage tinerii şi nu numai, pentru a juca acest sport?
M.D.: - Vă spun sincer, din punct de vedere al cadeţilor şi al juniorilor nu ne plângem, pentru că în Petrila se face performanţă în popice de atâţia ani, iar lumea este interesată de acest sport. Dar noi facem selecţii şi în şcoli, în fiecare an în perioada precompetiţională. Noi, la club, avem circa 40 de juniori şi cadeţi şi 12 jucători în echipa de seniori. Copiii vin. Noi nu avem suficient timp să-i lăsăm să joace şi să se antreneze. Aici intră strict 4 oameni pe pistă, şi stau maxim 1 oră  45 de minute la antrenament. Vă daţi seama în 10-12 ore nu se pot rula mai mult de 40 de sportivi. Pepinieră avem, iar oraşul Petrila are viitor în sport, mai ales dacă există şi sprijin din partea forurilor conducătoare, iar clubul nostru întotdeauna va avea uşile deschise pentru iubitorii sportului de popice şi nu numai.
 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter