04.06.2012,  22:10:30 | 4 comentarii | 2376 vizualizari
Imre Szuhanek / Contestă poziţia poliţiei judeţene
de Corneliu BRAN

Şi totuşi, Imre Szuhanek are dreptate. Ne pare rău că nu suntem crezuţi de către mai marii poliţiei judeţene. Ne pare rău, dar nu se poate să lăsăm chestiunea aşa, în coadă de peşte.

Mai ales că avem câteva semnale că s-ar putea ca oaspeţi de înalt rang din Germania să sosească la faţa locului, ţinând cont că la Baru Mare au fost identificaţi 37 de soldaţi germani, cei mai mulţi din judeţ, pe locul doi figurând Petroşaniul (care are 35 soldaţi germani identificaţi)! Fapt consemnat şi de locotenentul-colonel în rezervă, Ion Aldescu în cartea „Armata Română în Valea Jiului”. 
Unde se specifică clar, la pagina 181: „Situaţia eroilor din Primul Război Mondial înhumaţi în cimitire de onoare amenajate pe teritoriul judeţului Hunedoara”. 
Imre Szuhanek, preşedintele Asociaţiei Petro Aqua Petroşani, adică exact acea asociaţie care an de an, primăvara, face la Cimitirul Ostaşilor Germani din la Baru Mare ceea ce ar trebui să facă autorităţile locale, curăţenie în cimitir (autorităţile nici măcar nu se încumetă apoi să încarce într-o maşină mizeriile strânse de aceşti voluntari inimoşi, gunoaie care rămân cu lunile la intrarea în cimitir sau chiar de la un an la altul!) reconfirmă cele spuse şi redate de noi în articolul Şi totuşi, cine are grijă de Cimitirul Eroilor Germani din Baru Mare - În ultimul an au fost furate 6 pietre funerare: „Oricum nu sunt 37 de plăci de morminte, iar pentru identificare, dacă se doreşte, sub monumentul care este la intrare în cimitir există îngropată o cutie metalică, cu lista celor 37 de militari eroi germani, căzuţi şi îngropaţi acolo, la Baru Mare. În fiecare an, degradarea cimitirului este tot mai semnificativă, nimeni din autorităţile locale nu face nimic pe-acolo, în momentul de faţă mai există 23 de plăci. Faţă de anul trecut au mai dispărut plăci, iar anul trecut faţă de acum doi ani tot la fel. Şi nu o spun doar eu, o spun toţi cei care mergem acolo şi curăţăm cimitirul, pentru că altfel, dacă nu am face-o, cimitirul ar fi invadat de buruieni şi iarbă crescută. Avem fotografii din alţi ani, care atestă că erau mai multe plăci decât acum. N-am făcut atunci fotografiile să inventariez mormintele, pentru că nici nu ne-am gândit că se ajunge la aşa ceva. Lipsesc plăci şi degradarea e la ea acasă. Acum că lipsesc patru, cinci sau 10 plăci, nici nu mai contează, dar ceea ce contează este faptul că nimeni nu se îngrijeşte de soarta acelui cimitir. Aş întreba eu, dacă va veni în vizită acolo ambasadorul Germaniei, ştiu eu, poate cu cineva de la ministerul de externe din Germania, sau cu alţi istorici germani, sau mai ştiu eu cine, iar Petro Aqua nu va putea merge în vreun an să facă curăţenie, ce vor spune aceşti oameni? Cum vor motiva autorităţile locale această stare de lucruri? Ce imagine va avea Baru Mare, judeţul Hunedoara şi România? Să ne mai scutească cu supărările şi comunicatele, mai bine s-ar face ce trebuie acolo: curăţenie şi patrulare. Nu spun că poliţia să păzească acolo permanent, dar există poliţişti locali aflaţi în subordinea primăriei, care sunt obligaţi să păzească şi acest cimitir, care se află pe raza localităţii, deci în ograda primăriei şi consiliului local. Atât am de zis, nu doresc să fac polemică cu nimeni, dar să se facă ce trebuie!”.
Credem că restul comentariilor sunt de prisos… Deşi, ar mai fi ceva de spus, în final. După materialul apărut, autorităţile locale s-au sinchisit să ia gunoaiele rezultate în urma curăţării cimitirului de anul acesta. Probabil ele ar fi stat acolo încă mult şi bine, „gospodăreşte” ce mai tura-vura. Dar şi această lucrare e numai pe jumătate făcută, deoarece în continuare zac acolo, prin zonă, ceva mormane de moloz şi betoane, care dau un aspect neîngrijit zonei exterioare cimitirului. Pentru astea nu s-a găsit o remorcă să le ridice. Asta e… Aşteptăm un alt drept la replică, ca să ni se comunice câte-n… stele şi-n… lună..
 
N.R. Punem punct aici acestui subiect, întrucât nu vrem să monopolizăm preţiosul spaţiu tipografic cu o polemică sterilă. Noi am semnalat cu bună-credinţă o stare de fapt: situaţia Cimitirului Ostaşilor Germani de la Baru Mare. Cât despre sfaturile cum să ne documentăm, îl asigurăm pe dl. Dumitru Liviu Gabriel,  comisar şef de Poliţie, că a greşit adresa. De-ar lucra Poliţia Română cum lucrează Ziarul Văii Jiului…  


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (4 )

#1 necunoscutu08.06.2012,  09:43:35
Pai ba Imre Szuhanek, nu Asociatia Petro-Aqua inca de la infintare se ocupa cu campanii de strangere a diverselor "deseuri" de tot felul, nu aveti in statut actiuni de ecologizare cu voluntari, ca asta a fost scopul initial al Asociatiei Petro-Aqua... Si atunci, ti-e lene sa faci curat???? Acum ce-ti pasa, ai evoluat, ai pus mana pe Pestera Bolii si ai uitat scopul asociatiei???
#2 mda..06.07.2012,  14:39:58
"eroi" ? ..sunt nemti care au luptat impotriva romanilor..de ce ar trebui sa ne pese asa mult? Ii omagiem pe soldatii altora si uitam de ai nostri
#3 Padureanu13.07.2012,  10:22:07
Îngrijirea unui cimitir indiferent de naţionalitatea morţilor este o datorie de onoare publică. Prostul trebuie să ştie că morţii (mai ales nişte militari care au fost trimişi să moară pentru o cauză străină lor) nu mai au naţionalitate aşa că orice vomitătură naţionalistă prost plasată poate doar oripila. Mda aşa e cînd ai învăţtat doar să scrii.
#4 soldat15.07.2012,  22:27:04
eroi sunt in germania,in Romania sunt mormintele soldatilor germani .


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter