08.07.2012,  22:13:49 | 1 comentariu | 2011 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Exclusivitate ZVJ. Vineri, la Peştera Bolii, / Seara romantică a ambasadorilor
de Corneliu BRAN

Trei ambasadori şi un consilier pe probleme economice, împreună cu soţiile, au cinat vineri, într-un cadru intim şi s-au plimbat prin Peştera Bolii. Amfitrioni au fost membrii Asociaţiei „Petro Aqua”, cei care administrează voluntar şi cu succes peştera.

Prof. dr. Anton Caragea - „ambasadorul” Văii Jiului
După orele frumoase şi liniştite petrecute de onorabilii vizitatori la răcoarea peşterii, ne aşteptăm ca peştera şi Retezatul să înceapă să fie cunoscute şi în ţările respective şi, de ce nu, în scurt timp, obiectivele turistice - nenumărate şi unice în lume - din zona noastră să ajungă să fie vizitate tot mai des şi de turişti proveniţi din Venezuela, Emiratele Arabe Unite, Kazahstan sau Albania, ţări ai căror ambasadori (însărcinaţi) sau consuli s-au aflat vineri seara la peşteră. 
Cum unul dintre organizatorii acestei excursii este tocmai prof. dr. Anton Caragea, directorul Institutului de Relaţii Internaţionale şi Cooperare Economice, prezent de asemenea la Peştera Bolii, nu ne rămâne decât să sperăm că pe viitor astfel de acţiuni se vor repeta. 
 
Trei ambasadori şi un consul economic împreună cu soţiile
Vizita a fost organizată cu discreţie, nefiind anunţată decât administratorilor peşterii, şefii Asociaţiei Ecologice „Petro Aqua” Petroşani, care au fost rugaţi să nu dezvăluie public vizita celor patru diplomaţi împreună cu soţiile lor, aceasta fiind de fapt singura condiţie impusă de organizatorii excursiei.
Astfel, vineri seara, după o escală de câteva ore la Tg-Jiu, unde au fost vizitate obiectivele turistice care au cuprins şi operele marelui Brâncuşi, grupul de diplomaţi a ajuns şi la peşteră, aşa cum era prevăzut în traseul organizatorilor. Au fost prezenţi, împreună cu soţiile, Excelenţa Sa Yacub Yousef Al-Hosani, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la Bucureşti, Excelenţa Sa Talgat Kaliyev, însărcinat cu afaceri al Ambasadei Republicii Kazahstan în România, Excelenţa Sa Z. Coromoto Prieto de Rodriguez, însărcinata cu afaceri a Republicii Bolivariene a Venezuelei în România, şi consulul economic al ambasadei Albania la Bucureşti, dl. Dodo Plavde.
Oaspeţii au apreciat cele văzute în peşteră, de la jocul de lumini până la altarul din sala de spectacole, fiind impresionaţi şi de faptul că se ajunge uşor la peşteră, „imediat ce coteşti de pe un drum naţional nu mai faci decât vreo patru minute şi eşti aproape de o zonă de vis”, după cum a spus unul dintre ambasadori.
 
Cină intimă cu bucate tradiţionale româneşti, „stropite” cu afinată de casă şi apă rece de izvor
Nici organizatorii n-au stat cu mâinile în sân şi, aşa cum le place românilor să fie gazde ospitaliere, au pus pe masă, în peşteră, o cină cu preparate ecologice. Brânză de mai multe feluri, multe legume şi preparate din carne, prăjituri şi preparate din panificaţie, stropite cu afinată şi ţuică românească, toate servite în farfurii şi pahare de lut, „marca Horezu”. Toate acestea nu s-ar fi putut fără inimosul sponsor, unul tradiţional în ceea ce priveşte „Petro Aqua” şi Peştera Bolii, nimeni altul decât lupeneanul Emil Părău, omul de afaceri care a tras şi staţiunea Straja după el, aducând-o astăzi la o recunoaştere naţională şi, de la an la an, şi internaţională. De altfel, dumnealui a şi fost sunat înainte de organizatorii excursiei, fiind solicitat să dea relaţii despre peşteră şi dacă se poate ajunge uşor la ea, o parte din organizatori vizitând în câteva rânduri Retezatul şi, implicit, Pensiunea Retezat din Câmpu lui Neag. Or, când un fost client te caută, aducându-şi aminte de tine, înseamnă că n-a trecut degeaba pe la tine şi acestuia i-a rămas o amintire plăcută de-atunci. Semn că Emil Părău este printre cei, nu prea mulţi din Vale, care ştie să-şi primească bine şi cu plăcere oaspeţii, de aici şi succesul în turism al dumnealui.
 
Imre Szuhanek: „De-acum înainte intrăm în circuitul acestui turism diplomatic”
Imre Szuhanek şi ajutoarele sale, voluntari din cadrul asociaţiei ecologice petroşenene, cei care au scos peştera la liman şi au adus-o la starea de azi - sprijiniţi întotdeauna la nevoie de Consiliul Judeţean Hunedoara, prin preşedintele Mircea Ioan Moloţ şi fostul vicepreşedinte Costel Avram, Prefectura Judeţului Hunedoara, prin fostul prefect Attila Dezsi (sperăm ca şi actualul prefect Sorin Vasilescu să se implice în continuare în sprijinirea peşterii şi a acestor voluntari inimoşi, mai ales că provine din Vale), Primăria municipiului Petroşani, prin primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, CNH prin foştii directori generali Daniel Surulescu şi Constantin Jujan şi o mână de oameni de afaceri locali (printre care i-am aminti pe fraţii Apostu, sau pe domnii Părău şi Tamaş) - şi-au făcut cu brio „temele” şi vineri seara. Timp de trei ore, până spre orele 23,00, au fost ghizii perfecţi şi au răspuns tuturor întrebărilor înalţilor oaspeţi, care, cu toţii, au scris apoi şi frumoase rânduri în Cartea de Onoare a Asociaţiei „Petro Aqua”, semn al preţuirii a celor văzute şi aflate la Peştera Bolii.
„Acum o lună şi jumătate a venit o maşină din Bucureşti, cu nişte oameni care au vrut să viziteze peştera. De la început m-a frapat faptul că domnii respectivi mi-au pus foarte multe întrebări, pe partea de istorie, pe problemele de geologie şi aşa mai departe. Înainte de plecare au spus că sunt de la o firmă de turism de talie internaţională, care promovează turismul din cadrul cercurilor diplomatice aflate în România. 
În prima fază, după ce au plecat, mi-am zis că mulţi vin şi multe se spun, mai ales că apoi, timp de multe săptămâni, nu s-a mai întâmplat nimic. Joi, 5 iulie, am primit un telefon de la o persoană căreia vă rog să-mi permiteţi să nu-i dau numele, cerându-mi asta, prin care mi s-a spus că se doreşte să fie vizitată peştera de către înalţi oaspeţi din cercul diplomaţilor străini aflaţi în România, mai bine spus ambasadori şi ataşaţi ai ambasadelor. Mi s-a spus şi dorinţa excelenţelor dumnealor, aceea că vizita să fie intimă, fără presă şi fără alte persoane în jurul lor, întrebându-mă dacă se poate asta. Fireşte că am spus că da, mai ales ca vizita se anunţa spre seară, după care convorbirea s-a încheiat cu alte câteva detalii, mai mult tehnice. Apoi am început să ne organizăm. Nu doar noi am fost apelaţi, ci şi domnul Emil Părău, care a mai găzduit la Câmpu lui Neag excursionişti aduşi aici de firma bucureşteană de turism, dumnealui fiind rugat dacă poate să organizeze o masă cu produse ecologice, dar cu specific tradiţional românesc. După răspunsul afirmativ şi al domnului Părău, a urmat vizita propriu-zisă, care s-a petrecut normal, cu un tur al peşterii şi o cină intimă în cadrul natural al peşterii. Noi am încercat să-i primim cât mai frumos, la plecare le-am oferit nişte mici suveniruri, care au constat pentru fiecare într-un pliant cu Valea Jiului, o hartă cu obiectivele turistice ale judeţului, un DVD cu filmări despre plutăritul de pe Mureş organizat de Petro Aqua anual şi cu setul de cărţi poştale cu Peştera Bolii, realizate de noi anul acesta. Pentru noi e o încântare că s-au simţit extraordinar, scriind acest lucru şi în Cartea de Onoare a Asociaţiei Petro Aqua. Ce este foarte bine după această vizită este că am fost anunţaţi de domnul Gabriel Păun, şeful firmei de turism, că de-acum înainte intrăm în circuitul acestui turism diplomatic, ceea ce nu e puţin lucru pentru Retezat, Parâng, Şureanu, Munţii Vâlcan, Peştera Bolii şi Valea Jiului în general. Aceşti oameni pot să aducă aici alte sute sau mii de oameni, în timp, ceea ce e foarte bine. Excelenţa Sa doamna ambasadoare a Venezuelei mi-a vorbit o jumătate de oră în limba spaniolă. Culmea, domnişoara care era traducător, dar de engleză, nu a înţeles să-mi traducă foarte bine, dar eu din ce am înţeles, doamna ambasador doreşte o relaţie între Venezuela şi România pe problema munţilor, grotelor şi istoriei locurilor, o relaţie care să cuprindă şi zona noastră, inclusiv Peştera Bolii, dumneaei fiind încântată că acest sentiment al creştinătăţii şi al respectului faţă de creaţie şi Creator l-a întâlnit şi în peşteră, unde a văzut altarul, icoana Fecioarei Maria cu pruncul Iisus, dar şi icoana Sfintei Mari Muceniţe Varvara. Faptul că aici poate veni lumea să se roage a făcut-o extrem de bucuroasă”, ne-a declarat preşedintele Imre Szuhanek, preşedintele Asociaţiei Petro Aqua, totodată şi amfitrionul înalţilor oaspeţi de vineri seara. 
 
Mărturii peste timp în Cartea de Onoare
Din Cartea de Onoare spicuim câteva impresii lăsate de unii dintre vizitatorii de vineri:Prof. dr. Anton Caragea, directorul Institutului de Relaţii Internaţionale şi Cooperare Economice: 
„A vizita Peştera Bolii este un privilegiu pentru orice călător. Să simţi istoria, să vezi frumuseţile naturii, să te bucuri de prietenia oamenilor, de ospitalitatea lor extraordinară este o adevărată plăcere. Mă consider fericit să conduc grupul diplomaţilor în călătoria din Retezat şi prin acest mirific spaţiu  (…)”.
Excelenţa Sa Yacub Yousef Al-Hosani, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la Bucureşti: „I have nice time it is cave, it`s a first time to me to see luch cove, a wonderful (…)”.
Excelenţa Sa Talgat Kaliyev, însărcinat cu afaceri al Ambasadei Republicii Kazahstan în România: „The Boli cave is on of the word wonder!” (…)
Consulul economic al ambasadei Albania la Bucureşti, domnul Dodo Plavde: „Astăzi, în Peştera Bolii m-am simţit nemaipomenit. Este prima dată când am servit masa într-o peşteră. Am rămas surprins de primirea călduroasă a gazdelor şi plec cu gând bun de-aici. Cu respect, Consulul economic al Albaniei”.
Gabriel Păun, preşedintele firmei de turism: „Este o deosebită onoare să fim în aceste zile fierbinţi de iulie călăuze pentru distinşii noştri oaspeţi din Venezuela, Kazahstan şi Emiratelor Arabe Unite în jurul Retezatului. Ne-a bucurat nespus oprirea în Peştera Bolii, un loc plin de istoric pentru natură şi pentru civilizaţiile care au trecut pe-aici (…)”.

Comentarii articol (1 )

#1 necunoscutu09.07.2012,  08:10:38
Sa nu exageram, "petroaquist" Imre Szuhanek..."turism diplomatic"...esti fenomenal!!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter