22.07.2012,  23:25:33 | 4 comentarii | 2750 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Stimaţi cetăţeni! Nu vă lăsaţi păcăliţi, luaţi atitudine! / Cum să nu devii victima sigură a unui furt chiar cu ajutorul poliţiei
de Alina PIPAN

Aproape fiecare dintre noi a fost victima unui furt. Măcar o dată în viaţă. Fie că vorbim de pierderea bunurilor, a banilor, sau despre faptul că a fost victima înşelăciunilor şmecherilor. Tot încălcare a legii se numeşte. Automat, imediat ce experimentăm aşa ceva, ne adresăm poliţiei, pentru că numai această instituţie ne poate ajuta din punct de vedere legal. Să nu uitaţi, însă, un lucru. Doar plângerile înregistrate în scris, deci cele cu număr de înregistrare, sunt anchetate şi soluţionate. De când lucrez în presă, am întâlnit deja prea mulţi oameni care ridicau din umeri neputincioşi şi spuneau că au rămas furaţi şi atât, pentru că au sunat direct la sediul poliţiei şi s-au plâns verbal. Iar printre aceştia se află şi oameni de afaceri care, crezând că fac vreo mare brânză, au sunat chiar comandanţi de poliţie, au raportat un furt, şi au rămas cu buza umflată. Practica în domeniu a unor comandanţi şmecheri este simplă: dacă au autor, înregistrează dosarul ca să aibă rezultate. Dacă nu, nu îl înregistrează ca să nu figureze în evidenţele superiorilor cu cazuri nerezolvate. Aşadar, nu uitaţi un număr: 112. Apelul dumneavoastră se înregistrează.

În primul rând, aşa cum informează şi spoturile de prevenire a infracţiunilor distribuite spre difuzare de Poliţia Română, trebuie să ne păzim noi pe noi. Să fim precauţi şi să urmăm toţi paşii legali pentru ca autorul/autorii să fie prins(i), sau măcar să avem parte de o anchetă ca la carte. Primul pas când aţi constatat un abuz, un furt sau orice faptă ilegală, puneţi mâna pe telefon şi formaţi 112. Apelul dumneavoastră va fi înregistrat şi aveţi toate şansele să fiţi ajutaţi. Din păcate, în locali­tăţile mici, oamenii s-au învăţat să se adreseze direct postului de poliţie. Aici nu se înregistrează mereu plângerile sau sesizările. 
Acordăm aici, pentru că aşa este corect, o bilă albă Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani şi celui de pe lângă Tribunalul Hunedoara. Nu am auzit cazuri de plângeri adresate în scris, poştal, celor două instituţii şi care să nu fi fost înregistrate şi apoi redirecţionate spre competentă soluţionare unităţii de poliţie competente.
Revenind la plângerile către unităţile de poliţie, mulţi cetăţeni nu ştiu că trebuie să facă sesizări şi să solicite organelor de poliţie înregistrarea reclamaţiei. Tocmai de aceea vorbim adesea în paginile ziarului nostru de un număr de furturi mai mare decât cel înregistrat de statisticile poliţiei. Pentru că multe dintre furturi ajung la urechile noastre, dar nu şi în evidenţa de dosare a poliţiei. Iar de multe ori vina o poartă cetăţenii. Pentru că, deşi constată furtul din locuinţa sau din curtea lor, fie că este vorba de fier vechi sau de o găină, dau din umeri apoi strigă în gura mare că poliţia nu face nimic. Trebuie să luăm atitudine. 
 
Se presupune că numărul real al furturilor este cu 30 la sută mai mare decât cel oficial
Şi asta tot pe fondul indiferenţei cetăţeanului, care se fereşte de declaraţii şi hârţogăraie, dorind să nu se complice. Dar doar pentru că datele oficiale nu arată nu înseamnă că fenomenul nu este atât de grav pe cât îl estimăm. Dacă v-aţi săturat  să fiţi puricaţi şi cotrobăiţi de hoţii de fier vechi, de hoţi în general, luaţi atitudine. Nu lăsaţi pe nimeni să facă bani pe spatele dvs.!
Iată ce spun datele oficiale despre furturile din localităţile Văii, de la începutul anului şi până acum. Vorbim de furturile pentru care s-a depus o plângere la poliţie, care a şi fost înregistrată,  plângere depusă de o persoană fizică sau juridică. 
La Petroşani au fost înregistrate, din ianuarie până în iunie, 397 de furturi, dintre care 301 cu autori necunoscuţi, 96 autori cunoscuţi. Au fost identificaţi  228 de hoţi. 
La Vulcan au fost înregistrate 310 furturi, dintre care 237 cu autor necunoscut, 109 cu autor cunoscut. Au fost identificaţi 122 de autori. 
La Lupeni au fost înregistrate 243 de furturi, 165 cu autor necunoscut, 77 cu autor cunoscut, iar 103 autori au fost identificaţi. 
La Petrila au fost înregistrate 137 de furturi, 66 cu autori necunoscuţi, 93 cu autori cunoscuţi şi 25 de hoţi au fost identificaţi, cu toate că numărul cazurilor cu autori cunoscuţi este 93. Acesta este un aspect interesant, şi diferit faţă de restul statisticilor din celelalte oraşe, unde numărul autorilor identificaţi este mai mare, măcar un pic, decât cel al autorilor cunoscuţi. Adică măcar pe cei care-i indică păgubitul să-i fi prins şi acuzat. 
La Uricani nu au fost înregistrate decât 47 de furturi în 6 luni. 30 cu autori necunoscuţi, 17 cu autori cunoscuţi şi 27 cu autori identificaţi.
Intenţionat, la urmă am lăsat oraşul Aninoasa, unde  în primele 6 luni ale anului au fost înregistrate 32 de furturi, nu 18 cum ne trimi­tea, la sfârşitul lunii trecute, un drept la replică, inspectorul general al poliţiei Liviu Dumitru în persoană. „Pentru o corectă informare a cetăţenilor dvs., precizăm că, în perioada 01.01.2012 – 18.06.2012 (aşadar în mai mult 6 luni! -  aici inspectorul şef a fost în eroare, perioada menţionată fiind mai mică de 6 luni - n.r.) la nivelul Poliţiei Oraşului Aninoasa au fost sesizate şi înregistrate 18 furturi cu autori necunoscuţi, respectiv 4 furturi din locuinţe, 8 din anexe gospodăreşti, 5 din societăţi comerciale şi un furt din autoturism. Până în prezent, poliţiştii au identificat autorii furturilor în 6 dintre cazuri, fiind făcute propuneri legale către Parchet”. 
Având  în vedere că în Aninoasa doar în iunie au fost înregistrate 7 cazuri de furt, şi dacă eliminăm acest număr din numărul total de 32, tot ajungem la numărul pretins de şeful IJP. Aşadar, se dovedeşte faptul că şi poliţia se poate înşela în această privinţă. Dintre cele 32 de cazuri înregistrate, 24 au fost cu autori necunoscuţi, 13 cu autori cunoscuţi, fiind identificaţi 16 autori. 
Unele dintre faptele înregistrate au fost comise de mai mulţi autori sau, după caz, unii autori au comis mai multe fapte. Deci, dacă este să analizăm, per total, numărul autorilor identificaţi, acesta este puţin mai mare decât cel al autorilor cunoscuţi. Dacă am fi cârcotaşi, am putea spune că majoritatea hoţilor sunt identificaţi, dacă-i pârăşti, mai puţini sunt depistaţi. Aşadar, fiţi cu ochi în patru, să nu fie alţi patru cu ochii pe dumneavoastră.
Toţi cei care au fost furaţi, s-au prezentat la poliţie dar nu li s-a înregistrat plângerea, deci nu s-a investigat cazul, sunt liberi să ne povestească experienţa lor pe pagina noastră de internet, www.zvj.ro. 

 


Comentarii articol (4 )

#1 justitiarul23.07.2012,  08:41:04
nu inteleg de ce nu intelegeti ca in valea jiului n exista politie si politisti. exista doar cateva localuri in care s-au aciuat birocratia, traficul de influenta,cardasiile,mita, smecheriile,un grup de trantori senili, imbracati si nutriti din banii contribuabililor. azi garcea fuge dupa hot ca sa imparta prada cu el,nu ca sa-l prinda. NU AVEM POLITIE IN VALEA JIULUI !
#2 Lovin23.07.2012,  09:02:22
Politia din Lupeni are stranse legaturi cu jocurile de noroc asa zisele pacanale si cu barurile unor patroni!!!
#3 roco23.07.2012,  11:36:37
asa este si la petrosani la fel ;cei care incalca legea ,pot fi vazuti pe la marile terase,unde stau la taclale cu mai mari smecherii,si chiar si odraslele ,politailor se vede de la o posta de cum profita de functia tatalui,conduc cu viteza ignora semnele de circulatie,samd,la fel si politaiu ........ de la barul AZTEC,are legaturi si preteni cu tot felul; de dubiosi ,dar ........ asa se intimpla in toata tara de multa vreme si nimeni nu ia atitudine
#4 gogaie23.07.2012,  16:52:12
Expertul de dat la dud ,la Petrila este "Cili",prin sistemul de a ascunde cele care nu se pot identifica si de a se inregistra cele cu autor cunoscut ca fiind necunoscut si in doua zile este "identificat". Alo tov. Cili. se aude?


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter