23.07.2012,  22:45:25 | 2 comentarii | 2776 vizualizari
După peste 60 de ani, în Muntele Poiana Muierii se ţin iar nedei
de Corneliu BRAN

De Sfântul Ilie Proorocul crescătorii de animale şi autorităţile au încins o nedeie, cu acest prilej fiind sfinţită şi o troiţă, în cinstea ciobanilor pieriţi pe munte la datorie

Aşa după cum am adus la cunoştinţa cititorilor noştri într-un număr anterior, vineri, 20 iulie, cu ocazia marii sărbători creştine de vară, dedicate Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, sub egida Primăriei oraşului Petrila s-a desfăşurat ,,Nedeia din Poiana Muierii”. Locul este bine cunoscut petrilenilor şi nu numai, este practic unul dintre locurile tradiţionale de întâlnire pentru obştile de ciobani de pe acele plaiuri, încă din timpuri străvechi, când, poate, balada “Mioriţa” era spusă din vorbă-n vorbă, dar nescrisă. 
 
Nedeie după vreo 60 de ani de absenţă!
Evenimentul nu putea trece neobservat de comunitatea locală, cu atât mai mult cu cât acolo cam de 60 de ani nu se mai organizase o astfel de nedeie. De aceea acţiunea a fost marcată printr-o prezenţă nesperat de numeroasă.
A fost ocazia potrivită de a se reînnoda tradiţia nedeilor momârlăneşti care se ţineau odată în Poiana Muierii, începând cu sute de ani înainte, precum şi un bun prilej de cinstire a Sfântului Ilie Proorocul care nu degeaba este înfăţişat în Sfânta Scriptură îmbrăcat în piele de miel, fiind considerat în popor un sfânt binefăcător, mare făcător de minuni şi aducător de ploi pe vreme de secetă. 
De altfel, tocmai de aceea Sfântul Ilie a şi fost ales ca patron spiritual al acestei manifestări, cu acest prilej fiind sfinţită o frumoasă troiţă, pusă acolo în memoria ciobanilor care şi-au găsit sfârşitul pe munte. 
La ceremonia de sfinţire a troiţei, dar şi a stânei, au participat părintele Negoi, din parohia Cimpa, la invitaţia căruia a participat şi părintele Tiric, venit special de pe meleagurile Hunedoarei pentru a fi alături de obştea sătească în sânul căreia s-a format spiritual. 
 
Ilie Păducel s-a distrat copios de ziua lui de nume alături de comunitate
Primăria oraşului Petrila a sprijinit şi ea evenimentul, primarul Ilie Păducel fiind foarte interesat de această acţiune, cu atât mai mult cu cât dumnealui are ca patron spiritual tocmai pe Sfântul Ilie, prenumele primarului din Petrila purtând numele acestui sfânt. Bineînţeles, Ilie Păducel n-a putut să lipsească, de ziua numelui, de la această manifestare, fiind însoţit de mai mulţi funcţionari din primărie, printre care şi viceprimarul Vasilică Jurca – şi el om al locului. Dintre feţele cunoscute de dumneavoastră, cititorii, putem spune aici că la eveniment au mai participat etnologul şi colaboratorul nostru, Dumitru Gălăţan-Jieţ, precum şi profesorul Gheorghe Boantă, sau directorul Casei de Cultură ,,Ladislau Schmidt”, Drăghici.
,,Eu de la început am mulţumit în calitate de primar celor care au organizat această acţiune, respectiv domnului Petrică Tiric, care împreună cu toţi cetăţenii care păşunează animalele în muntele respectiv au reuşit să reia o nedeie care nu se mai desfăşurase de peste 60 de ani. Referitor la stâna de-acolo, noi i-am sprijinit pe crescători şi şefi de strungă ca şi pe ceilalţi crescători de animale şi şefi de strungă din ceilalţi munţi ai Petrilei. În ceea ce ne priveşte i-am ajutat la curăţatul păşunilor, la alimentarea cu apă, la amenajarea de drumuri şi menţinerea lor în stare bună. În Muntele Poiana Muierii s-a reuşit modernizarea totală a stânei, prin fonduri de la APIA, în ceea ce priveşte iluminatul şi cu sprijinul nostru în ceea ce priveşte meseriaşii sau materialele. Această stână nouă, cu panouri solare şi cu tot ce trebuie în ea poate fi un exemplu pentru toţi din ceilalţi munţi ai Petrilei şi din Valea Jiului, semn că se poate cu puţin efort şi muncă. Mulţumesc încă o dată organizatorilor, preoţilor, cetăţenilor, tuturor celor prezenţi,
inclusiv celor de la Sibiu sau de la Novaci, pentru vinerea minunată de care am avut cu toţii parte. 
Dumnezeu să-i ajute pe toţi crescătorii noştri de animale, să-i ferească de boli şi necazuri la animale, de care comunitatea noastră şi România au atâta nevoie”, ne-a declarat primarul Ilie Păducel. 
 
Oamenii au rămas uimiţi de cum arată cea mai modernă stână din Valea Jiului
Nu doar sfinţirea troiţei şi a stânei, sau nedeia propriu-zisă au fost în atenţia celor care au urcat vineri pe munte, la Poiana Muierii. Ci chiar şi stâna, mulţi dintre cei de-acolo rămânând ,,mască” după ce au văzut cum arată probabil cea mai modernă stână din Valea Jiului! Pentru că trebuie spus că modernizarea stânei din ultimul an, cu ajutorul financiar al celor de la APIA (e vorba de 200 de milioane investite pentru panourile solare care deservesc instalaţia electrică a stânei) şi cu sprijinul necondiţionat al primăriei, care a ajutat cu meseriaşi şi cu materiale, dar şi cu curăţirea pajiştilor, precum şi dotarea obiectivului cu aparatură casnică şi utilităţi de ultimă oră, face cu adevărat să rămâi cu gura căscată când vezi o astfel de stână în mijlocul munţilor.  
Şi ne referim aici în primul rând la panourile solare, amplasate imediat lângă stână, acolo unde se adăpostesc oile, acestea fiind montate cu scopul clar de a se produce ener­gie electrică. Ce este înmagazinată în acumulatori, urmând apoi să fie folosită pentru iluminarea ariei stânei, pe timp de noapte, lumina având un rol important în suprave-ghe­rea de către ciobani a stânei şi a mioarelor. Şi nu doar pentru atât este folosit curentul electric... ci şi pentru iluminatul interior, sau la utilizarea pompei de apă, ori pentru diferite aparate electrocasnice etc. Un semnal cum nu se poate mai bun că modernizarea a pătruns şi în vârf de munte, acolo unde acum vreo câţiva zeci de ani nimeni nu-şi imagina că vor fi posibile astfel de lucruri!
 
Junii Petrileni şi Măgura au creat din plin multă bună dispoziţie
Nu în ultimul rând se cuvine a fi menţionată şi prezenţa şefului de strungă, Petru Tiric, cel care a partici­pat în mod nemijlocit la punerea în practică a lucrărilor la acestui obiectiv şi care a urmărit atent toate lucrările propriu-zise. Alături de dumnealui şi de cei prezentaţi se cuvine să menţionăm şi prezenţa a multor cetăţeni care păşunează animalele în zona respectivă, dar mai ales grupul de poienari sosiţi tocmai de la Poiana Sibiului, semn că ciobanii şi oieritul creează frăţie şi armonie pe munţii noştri, aşa cum a fost întotdeauna de-a lungul istoriei acestui popor. De asemenea, o familie din Novaci a fost şi ea prezentă, oamenii fiind deosebit de încântaţi de ceea ce au văzut vineri acolo.
Ca la orice nedeie, s-a mâncat, s-a băut şi s-a jucat, acolo, pe iarba deasă, dar nimic nu era posibil dacă ansamblurile ,,Junii Petrileni” şi ,,Măgura” nu creau o frumoasă şi o caldă atmosferă, bineînţeles după desfăşurarea ceremoniei religioase.
Prezenţa numeroasă, muzica, portul momârlănesc tradiţional, atmosfera de sărbătoare ,,stropită” din plin cu toate bucatele sau băutura de casă, au făcut ca oamenii prezenţi să se simtă minunat, pe o vreme extrem de călduroasă – dar oricum nu ca între betoanele din oraş, bătrânii prezenţi aducându-şi aminte de tradiţiile momârlăneşti, atât de frumoase şi de originale în tinereţile lor.

Comentarii articol (2 )

#1 momo29.07.2012,  18:19:18
bine k investesc in munti nu in oras sa deschida locuri de munca cate miliarde so mai furat pt facerea acstei stani
#2 ??29.07.2012,  19:45:02
Mai momo daca esti prost si habar nu ai ce inseamna o stan nu mai posta , mai ales sub acest nume de imprumut. O stana inseamna foarte mult pentru momarlanii din Valea Jiului, inseamna dragoste de animale , inseamna carne, lapte si branza. Eu cred ca doar cresterea animalelor si agricultura va salva Romania. Dumnezeu sa-i ajute pe toti care au fost la nedee si pe cei care au dragoste de animale si de munte. Sa sti momo ca agricultura a facut industria inainte de 89. Da pentru asa prosti nu are rost sa ne batem capu.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter