24.07.2012,  22:06:34 | 0 comentarii | 1501 vizualizari
Şmecherii care au investit milioane de euro în alte zone din ţară, în general bani furaţi de la „afacerile” cu statul, au interesul să ţină Valea Jiului izolată
de Corneliu BRAN

Minciuni de care, sincer, ne-am cam săturat! 

Drumul care leagă două judeţe, Hunedoara şi Vâlcea, DN 7A, a rămas şi anul acesta de căruţă, deşi promisiuni au tot fost. Primarul Ilie Păducel era ferm convins că în acest an se va reface şi bucata de drum rămasă în paragină, asta după ce a vorbit cu şefii de la drumuri din mai multe judeţe, cu vreo patru miniştri secretari de stat de la ministerul de resort, cu nu ştim câţi şefi de la Drumurile Naţionale şi alţi oficiali.
Nu de mult i-am spus primarului că nu mai credem nimic până nu vedem şi că nu mai dăm nici măcar cât pe un pahar de seminţe de bostan pe vorbele acestor oameni care mint de îngheaţă apele şi crapă, mai rău, DN 7A. Să fie clar: dacă aveau interes, făceau drumul. Aşa, nu au şi nu îl fac. Cei 20 de kilometri de drum rămaşi neasfaltaţi fac ca circulaţia să se desfăşoare foarte greu - vara, anevoios - primăvara şi toamna. Şi aproape deloc iarna. Prin acest mod voit de a aşeza lucrurile, de către toate guvernările, Valea Jiului se vrea a fi izolată. Nu suferim de mania persecuţiei, dar mai multe drumuri importante, care ar putea lega Valea Jiului de Vâlcea, Alba, Sibiu, Mehedinţi sau Caraş-Severin stau la mâna „boierilor” de la Drumurile Naţionale, ori la mâna guvernanţilor. Şi ne gândim aici mai ales la drumul spre Herculane, la drumul spre Voineasa şi la drumurile pe care tot primarul Păducel visează să lege Petrila de Sibiu sau Alba.
 
Ne vor izolaţi, se vede de la o poştă!
Din păcate pentru noi, Valea Jiului se vrea a fi izolată, se vede asta de la o poştă. Probabil nu avem voie să ne dezvoltăm, mai ales turistic, decât până la un punct, asta după ce „băieţi de băieţi” din Bucureşti sau Ploieşti au interese mari pe Valea Prahovei, unde au cumpărat hoteluri, au pârtii de schi şi instalaţii pe cablu proprii, investiţii de milioane şi milioane de euro. Şi atunci, cum să doreşti deschiderea Văii Jiului, care are un potenţial turistic, atât de vară cât şi de iarnă cât vreo trei Văi ale Prahovei la un loc? Am spus-o de nenumărate ori, chiar dacă suntem mai departe de Bucureşti decât cei din Valea Prahovei sau Valea Oltului, alte trei-patru drumuri ar rezolva imediat venirea turiştilor din 5-6 judeţe limitrofe sau apropiate, ceea ce nu-i puţin lucru. Dacă drumurile ar fi bune ar veni mult mai mulţi oameni la schi, iarna, chiar şi din Bucureşti, sau din Muntenia, pentru că două-trei ore de şofat n-ar conta prea mult. Un aeroport bine amplasat, undeva spre Deva, ar rezolva şi aducerea turiştilor străini, cu avioane mai mici, de linie sau charter, dar şi sosirea celor din nordul ţării, atât din Ardeal cât şi din Moldova. Plus din Republica Moldova, Rusia sau Ucraina. De ce nu? 
 
Cel mai bogat şi frumos judeţ din tară
Judeţul Hunedoara are ce oferi. Istorie cât cuprinde şi vestigii care reflectă această istorie milenară, zone naturale unice în Europa, cu floră şi faună impresionantă, multe zone unde se poate dezvolta turismul ecologic, agroturistic şi rural, tradiţii locale deosebite şi vreo câteva oraşe, printre care şi Deva, care încep încet, încet să arate bine şi din punct de vedere al infrastructurii.
Vă daţi seama ce ar însemna vreo cinci oraşe bine dezvoltate în turism în sudul judeţului, iarna, prin cele trei staţiuni importante, Straja-Vâlcan la Lupeni şi Vulcan, Parâng - la Petroşani, plus vreo două staţiuni de vară, una pe perimetrul Câmpu lui Neag-Câmpuşel şi o a doua la Dobraia-Petrila? Cu ce mai are zona Deva-Hunedoara-Orăştie (şi are destule: Cetatea, zona Mureşului, satele frumoase ale pădurenilor, munţii Poiana Ruscăi şi lacul Cinciş, Castelul Huniazilor, cetăţile dacice, Sarmizegetusa – practic cea mai importantă zonă a străvechii Dacii etc.), sau minunata zonă a Haţegului (aici intrând toată valea cu satele şi oamenii minunaţi, nordul Retezatului, dar şi parcul botanic din Simeria şi zona unde au fost descoperiţi dinozaurii pitici), judeţul nostru ar fi de departe numărul unu în România în materie de turism şi mărturii istorice dintre cele mai vechi (doar Dobrogea ne mai concurează în acest sens şi câteva zone din Muntenia sau tot din Ardeal, dar prea mici faţă de întinderea judeţului nostru, care are vestigii peste tot, de la Nord la Sud şi de la Est la Vest).
 
Experimentele nereuşite şi mârşave trebuie să înceteze în Valea Jiului!
Suntem ţinuţi în lanţ şi încă plătim efectele mineriadelor, care au stricat imaginea României în lume şi care ne-au dat cu vreo 10-15 ani în urmă. Şocul nu a trecut, iar experimentul nici atât. Vorbim aici de experimentul Valea Jiului, cei mai în vârstă ştiu despre ce-i vorba, cu oameni aduşi în mod forţat la muncă din toate colţurile ţării, care într-un final, neavând alternative, au fost nevoiţi să rămână aici definitiv, prea puţini întorcându-se pe plaiurile natale. O zonă bogată (ce de resurse naturale există în acest judeţ, cât în zece ţări mici la un loc, dacă nu şi mai bine: aur, cuarţ, cărbune, metale rare, cupru, uraniu etc.!) cu oameni săraci, un experiment încercat de alţii prin anumite ţări africane, total nereuşit şi împotriva naturii şi firii.
Nu ştim cum se vor încheia lucrurile în Vale, inclusiv pe partea minieră – un alt experiment după anul 1990, tot nereuşit, iar rezultatele se văd azi, dar ştim că avem aici câteva lucruri pe care nu ni le poate lua nimeni, niciun guvern, nicio entitate, niciun grup de interese: frumuseţile naturale – pe ele trebuie doar să le apărăm, resursele subsolului, deci bogăţia locului, oamenii frumoşi şi harnici – în ciuda a ce se spune despre Vale - şi pe care îi mai avem spre ciuda unora şi altora, tradiţiile populare şi… chiar şi apa cea mai bună din ţară – pe care o plătim din plin în urma altui experiment, tot nereuşit, creat după 1995, când hoţia şi grupurile de interese au „muls” bine societatea care se ocupă de apă, aducând-o la faliment, în timp ce toţi s-au îmbogăţit după ea (plus salba de lacuri glaciare, cascade şi ape de munte care mai de care mai minunate). 
De aceea, dacă nu putem fi ajutaţi, măcar să încercăm să ne descurcăm singuri. Asta înseamnă ca toată lumea trebuie să vină cu idei inovatoare şi spirit practic, începând de la primari, media locală şi societatea civilă. Modelele norvegian sau asiatic ne sunt cele mai la îndemână, aşa că, domnule primar Păducel, sau ceilalţi primari, nu mai aşteptaţi minuni de la guvernanţi, mai bine încercaţi să găsiţi soluţii şi întreprinzători singuri, care să deschidă în mod cert Petrila, Petroşaniul, Vulcanul, Aninoasa, Uricaniul, Lupeniul... şi toată Valea în general. Ne-au păcălit destul, cu toţii, zeci şi zeci de ani, ceva tipic românesc dacă ţinem cont şi de adevărurile istorice, de trădările şi minciuna care au fost mereu la ele acasă, mulţi voievozi sau mari patrioţi pierzându-şi capul pentru asta. „Basta” tovarăşi îmbrăcaţi în straie capitali­ste, făcute din hoţii cu statul şi nemernicii de tot felul, destul ne-aţi umilit, Valea trebuie să renască, cu sau fără sprijinul vostru!


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter