03.11.2011,  19:16:02 | 0 comentarii | 697 vizualizari
Åži-a pierdut libertatea la... “Pierde şut”
de Gheorghe OLTEANU

De-a lungul timpului, localul de pe fosta stradă a Minei, în o prezent Teodora Lucaciu, din Vulcan, a avut mai multe denumiri. Nu ştiu câţi dintre clienţii fideli îi zic, în prezent, după cum scrie pe firmă: “Åžerb Miron & Stanca SNC”. Fiind în drumul celor care mergeau la mină, i s-a zis “Pierde şut”. Åži aşa a rămas pentru toată lumea.
 

Localul acesta,
ca oricare birt, fiind mai la dos, îşi are clienţii lui fideli. Cărora fata de la bar le cunoaşte preferinţele în materie de băutură şi tabieturile. Fiind în  apropierea Jiului, la vreo douăzeci şi ceva de metri de “podul care se leagănă“, departe, aşadar, de forfota din centrul Vulcanului, birtul acesta a fost, nu o dată, o ispită pentru hoţi. Acum zece ani, de exemplu, un tip şi-a pregătit lovitura timp de o lună şi ceva. Nefiind de prin partea locului, a atras imediat atenţia. Patroana îşi aminteşte că venea zilnic, îşi lua deţul cu băutură şi se punea la o masă din spate, cam pe lângă sobă. La o vreme, după asta, într-o noapte, câţiva inşi au încercat să spargă cu un berbece peretele lateral al clădirii. Normal că zarva iscată i-a trezit pe proprietari, care locuiesc în spate. Au chemat poliţia, dar doar unul - cel care îi păruse suspect doamnei - a fost prins. Când a fost luat la întrebări, a recunoscut că asta făcuse în luna aia şi jumătate de documentare. Studiase terenul şi obiceiurile personalului din local.
 

Nu am făcut degeaba acest remember.
Ieri, adică joi, 4 februarie, pe la ora trei şi jumătate dimineaţa, un alt individ şi-a încercat norocul la “Pierde şut”. Norocul, că poate o să intre cumva în local şi că o să găsească acolo ceva bani. Povestea acestei încercări eşuate este următoarea. Dănuţ Åžerb este un tânăr de 22 de ani, student în anul IV la Facultatea de Medicină din Timişoara. La Medicină Generală, mi-a precizat el. Băiatul este nepotul doamnei Stanca şi al domnului Miron Åžerb. Care sunt proprietarii localului şi ai casei în care acesta funcţionează.

La ora aceea din noapte,
Dănuţ nu dormea. Învăţa pentru examenul pe care-l mai are de dat în sesiunea asta. La cardiologie, mi-a precizat studentul. Cum învăţa el, numai că i se pare că aude un zgomot venind de undeva din laterala dinspre nord a clădirii. A ascultat mai atent, apoi s-a uitat discret pe fereastră. Da, nu se înşelase. Un tip îşi făcea de lucru cu o rangă la ghişeul la care, pe vremea când mai era grădina de vară, erau serviţi clienţii. O trezeşte pe doamna Åžerb şi îi spune buni, uite ce se întâmplă. După care a sunat imediat la 112.

La Poliţia municipiului Vulcan,
apelul dispecerului de la 112 a fost preluat de agentul Florin Ichim. Acesta şi-a contactat colegii de la Biroul Poliţiei de Ordine Publică, aflaţi în patrulare în oraş. În foarte scurt timp - fapt confirmat de însăşi doamna Stanca Åžerb - maşina poliţiei, în care se aflau agentul şef principal Marian Chilom, agentul şef principal Stelian Åžerbu şi agentul de poliţie Doinel Opruţ, s-a oprit în faţă la “Pierde şut”. Un poliţist a intrat pe poarta
deschisă de proprietari şi s-a dus în spate, unde opera individul. Ceilalţi doi colegi ai lui au rămas în drum. Pentru ca nu cumva suspectul să fugă sărind peste poarta masivă de fier. Pe unde, de fapt, intrase.
 

Spărgătorul a fost
luat ca din oală. A rămas cu ranga-n aer, când a văzut cine-i lângă el. N-apucase decât să îndoaie puţin oblonul din fier masiv al ghişeului. Pe care, chiar dacă ar fi reuşit să-l dovedească, ar fi trebuit să facă faţă probelor următoare. Fiindcă, de la cămăruţa în care era barul de vară, mai avea de lucru la câteva uşi, bine ferecate, până să ajungă în localul propriu-zis.
Individul a fost luat pe sus şi transportat la poliţie. El se numeşte Iosif S., are 33 de ani, şi, având antecedente penale, îi ştie bine pe vreo câţiva poliţai de la judiciarul din Vulcan. Cu care s-a mai intersectat pe traseu în trecut.
 

Iosif S. este specialist în
mânuirea răngii. Un aspect pe care anchetatorii l-au reţinut, fiindcă, la sfârşitul anului trecut, au mai fost “operate”, în mod similar, o frizerie şi un chioşc de ziare din Vulcan. La frizeria din centru vechi, de exemplu, după ce a pătruns şi a furat de acolo o maşină de tuns şi un milion de lei vechi, spărgătorul rămas necunoscut şi-a lăsat ranga lângă lacătele pe care le spărsese cu ajutorul ei.
 

Joi, pe la ora douăsprezece şi ceva,
cineva din local se întreba dacă nu cumva individul o să-şi facă din nou apariţia pe acolo. I-am răspuns că precis nu. Fiindcă nu terminase de povestit ceea ce avea să le spună domnilor de la poliţie... 
 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter