06.08.2012,  00:46:53 | 13 comentarii | 2305 vizualizari
Ce se întâmplă cu proiectul domeniului schiabil din Parâng?
de Corneliu BRAN

La început a fost doar o simplă idee, în care nu prea credeau mulţi: un domeniu schiabil în Parâng, cu pârtii moderne şi tot ce ţine de sporturile de iarnă. Se întâmpla acum 6-7 ani şi nimeni nu prea avea curajul să facă mai mult, în afară de a se exprima sau a visa. 

Apoi, după ce în presa scrisă s-a vehiculat tot mai intens ideea, de către o mână oameni, printre care se numără şi subsemnatul (materiale luate de multe ori în derâdere şi în zeflemea, chiar şi de unii colegi din presă care azi au ajuns mari susţinători ai turismului din Valea Jiului şi ai acestor mega proiecte de la Petroşani, Vulcan sau Lupeni), sau câţiva din colegii actuali, şi după ce inginerul Davidescu a pus totul într-o carte, „Valea Jiului şi şocul viitorului” - cu idei clare şi multe, interesante, aflate cu mult peste viziunea unora şi altora, luate şi ele tot în glumă de foarte mulţi - primarul Petroşaniului, un tânăr ambiţios, pe nume Tiberiu Iacob-Ridzi, aflat la doar jumătate de mandat (după decesul primarului Carol Schreter), a luat hăţurile şi a pus ideile cap la cap într-un proiect clar, mare şi ambiţios, un proiect care a reuşit într-un final să treacă şi să primească şi finanţare. Un „proiect de interes naţional”, întocmit profesionist şi cu multă muncă. Se întâmpla asta pe vremea când ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului era Elena Udrea, care a finanţat sau a ajutat la finanţarea a cel puţin 15 mari proiecte pentru Petroşani, Vulcan, Petrila, Lupeni şi parţial Uricani (şi nu doar legate de turism), multe fără precedent ca şi valoare financiară în Valea Jiului în cei 22 de ani de democraţie din România.
 
„Tălpi” încă de la început, aşa cum se întâmplă mai mereu în România de azi
Chiar de la început au fost şi oameni, mai ales din sfera politicului, care au contrat acest mare proiect, dar nu cu argumente clare, ci doar din punct de vedere electoral. Asta ca să se încerce să i se mai taie din cracă primarului portocaliu Iacob-Ridzi, „care prea şi-a luat avânt”. A se vedea aici, de exemplu, declaraţiile defăimătoare la adresa proiectului din Parâng făcute de senatorul Cosmin Nicula, care la ore de vârf încerca să le explice celor de la două televiziuni naţionale de ştiri de la Bucureşti cum strică Udrea şi cu Iacob-Ridzi „banii poporului”, ziariştii, astfel îmbrobodiţi de senator, întrebându-se, fără să-şi dea seama că şi în Valea Jiului trăiesc tot ROMÂNI, „ce nevoie au cei din Petroşani de telegondole, de pârtii de schi, când ei n-au ce mânca?”.
 
Iacob-Ridzi şi-a văzut de treabă
Vremea a trecut. Şi, cu toată opoziţia, Tiberiu Iacob-Ridzi şi-a văzut de treabă, sprijinit în demersuri şi de soţia-deputat, Monica Iacob-Ridzi, o vreme dumneaei făcând parte şi din guvern. A reuşit trecerea Petroşaniului de la un simplu oraş de munte, la o localitate turistică de interes naţional, asta pentru ca Petroşaniul să mai aibă acces la unele proiecte legate de turism şi apoi pentru a atrage investitori în turism mai uşor (pentru că la bazele acestor pârtii, în oraş, vor mai trebui a fi construite şi hoteluri, sau complexuri hoteliere cu locaţii de masă şi cazare, dar şi cu multe posibilităţi de recreere, pensiuni, magazine etc.), s-a apucat de lucrări imediat ce a primit prima tranşă de bani la proiect, nu înainte de organizarea licitaţiilor de lucrări, a adus-o pe Elena Udrea la Petroşani - unde s-au mai semnat şi alte contracte ce vizau modernizarea centrului Petroşaniului sau a Petrilei, ori a centrului Vulcanului, ministrul convingându-se la faţa locului că Valea Jiului are un potenţial „de patru ori peste Valea Prahovei şi de vreo zece ori peste tot ceea ce este în ţară” (după asta ministrul dând verde, rând pe rând, la proiectele turistice din Pasul Vâlcan şi Straja, la aceasta punând serios umărul şi investitorul lupenean Emil Părău, care cu pragmatism a avut o contribuţie decisivă mai ales la proiectul legat de Straja, precum şi la ideea unificării pârtiilor dintre Straja şi Pasul Vâlcan).
 
Guvernul Boc aloca banii regulat, după un program bine stabilit
Trebuie spus că până la căderea guvernului Boc banii pe aceste mega-proiecte din turism au venit sistematic, aşa cum se stabilise în înţelegeri. La Petroşani n-au fost probleme în acest sens, iar de banii intraţi s-au făcut o serie de lucrări extraordinare, care au dus la înfiinţarea de noi pârtii, la montarea de tunuri de zăpadă, la iniţierea unui nou telescaun, care să unească zona Rusu cu zona schiabilă din Parâng, la lucrări de infrastructură niciodată făcute în munţii noştri şi aşa mai departe. 
După căderea guvernului Boc şi implicit a ministrului Elena Udrea, la Petroşani a mai intrat o singură tranşă de bani, venită cu aprobarea premierului de-atunci, Mihai Răzvan Ungureanu. Bani care au ţinut în viaţă mersul bun al lucrărilor, de la începutul primăverii şi până acum spre luna august.
 
De peste trei luni n-a mai intrat un chior - şi nu numai la Petroşani!
Numai că, de la acea sumă de bani, de la Bucureşti n-a mai intrat nimic pentru „proiectul de interes naţional”, deşi în iulie trebuia să intre o nouă tranşă de bani, guvernul Ponta neanunţând ce are de gând cu acest mega-proiect, cel mai mare din turismul românesc de munte, nealocând deocamdată bani. Din surse oficiale, dar care nu doresc a fi amintite, nici la Lupeni n-a intrat un leuţ de când guvernul actual a fost instalat în funcţie, semn de nelinişte pentru toată lumea care doreşte ca zona să aibă un turism bine dezvoltat, care să aducă beneficii cetăţenilor şi care să deschidă din toate punctele de vedere Valea Jiului.
 
Răzbunarea politică ar echivala cu răzbunarea pe ai lor!
Dacă situaţia va persista, fie din motive de răzbunare politică (mai ales pe primarul Iacob-Ridzi, că e pedelist), fie din motive de indiferenţă sau de altă natură, se riscă ca unele din lucrările începute în Parâng să rămână la stadiul actual. Ca să nu mai vorbim că o parte, circa 70% din proiect, ar rămâne la mâna sorţii. 
O întrerupere sau o întârziere a acestui proiect, dar şi a marilor proiecte de la Vulcan sau Lupeni, ar însemna un şut în fund dat întregii Văi a  Jiului, nu doar primarului sau administraţiei publice locale. Ar însemna condamnarea a minim 140.000 de oameni să nu aibă un viitor, în condiţiile în care turismul ar fi putut prelua 30-40% din economia zonei, în circa 7-8 ani, după toate datele ministerului Turismului şi ale altor instituţii, bineînţeles după finalizarea proiectelor şi atragerea de investitori pentru bazele hoteliere şi locurile de agrement şi distracţie (care nu vor veni niciodată în condiţiile actuale, asta este clar!).
De aceea, facem un apel la înţelepciune, premierul Ponta şi miniştrii actuali trebuie să deblocheze imediat această situaţie, chiar dacă sunt interese - foarte multe şi mai ales în sfera politicului sau a mediului de afaceri, care uneori se intersectează - ca Valea Jiului să nu se dezvolte puternic în turismul de iarnă, în detrimentul altor zone, gen Valea Prahovei. Premierul trebuie să înţeleagă bine că şi aici sunt tot români, care trăiesc deocamdată într-o zonă monoindustrială (cu un minerit tot mai sărac şi mai lipsit de entuziasm din cauza problemelor, nerezolvate de toate guvernele care s-au perindat) şi, mai ales, să înţeleagă că aceste proiecte din turism sunt vitale pentru dezvoltarea zonei şi ridicarea confortului acestor suflete de oameni care trăiesc aici. De asemenea, politicienii şi premierul - mai ales - trebuie să înţeleagă că nu minerii au fost vinovaţi de „mineriade” şi că aici nu trăiesc oameni sălbatici care sar cu bâta ori de câte ori sunt nemulţumiţi. Această imagine trebuie să dispară definitiv, de ani şi ani noi, cei din presa locală, luptându-ne să schimbăm această imagine, sperăm că nu fără folos.
Răzbunându-se politic se răzbună de fapt pe cetăţeni, dar mai ales pe zeci de mii de cetăţeni care au un crez social-democrat, se ştie, Valea fiind o importantă susţinătoare a acestui partid, lucru confirmat la alegerile locale din acest an, chiar dacă nu şi la Petroşani (unde s-a votat omul şi realizările sale, mai puţin partidul). Oamenii de-aici, cei de bună-credinţă şi care poate n-au nicio treabă cu politica, speră să nu se ajungă să fie regretaţi cât de curând Elena Udrea sau Emil Boc, deşi implicarea lor în dezvoltarea infrastructurii zonei a fost fără precedent, iar proiectele bune trebuie continuate. 
Vom reveni pe marginea acestui subiect, pentru că îl considerăm extrem de important pentru viitorul zonei.

Comentarii articol (13 )

#1 Dosoftei06.08.2012,  01:39:58
Păi ce-aţi crezut voi, iubiţi momârlani şi stimate barabe. Că dacă-i votaţi pe Victoraş şi Crinişor o să mai vedeţi vreun chior la proiectele Elenei Udrea? S-a ales praful de telegondola voastră. O să urcaţi la munte tot cu măgarii şi-o să vă daţi la vale tot pe pungi de plastic. Adică aveţi exact ce meritaţi.
#2 sandu98606.08.2012,  02:09:55
Foarte corect articolul.Dosoftei,esti un mancurtizat.
#3 Momo206.08.2012,  03:19:57
Sunt un fost momarlan iubitor de munte care acum nu mai merg la skiat decat o data pe iarna ca nu am bani. Merg la Straja , partiile sunt bine intretinute dar foarte scumpe. Nu m-am dat niciodata pe pungi de plastic si cred ca foarte putini momarlani au facut-o. Tot respectul pentru domnul Parau, la Straja cred ca pana la iarna va fi gata telegondola. Domnul Bran, de unde a-ti scos chestia asta cu 140000 de oameni ?. Cred ca a-ti luat datele de pe listele de la referendum. Daca cineva imi arata concret cum va salva turismul Valea Jiului daca se inchid minele ma inchin in fata lui. Proiectele trebuie continuate dar rog autoritatile din Lupeni sa urce la Straja si sa vada cum s-a distrus zona, drumuri peste drumuri , santuri peste santuri, pietre etc. E clar ca oile momarlanilor nu mai au unde sa pasca pe platou pe langa stana. Ne meritam soarta daca nu vom avea grija de mediu, daca vom fi tot dezbinati si nu vom apara valorile locale. Doroftei, la Straja momarlanii urca de mult la Stana cu masina, sic.
#4 radulesc06.08.2012,  09:53:23
Intreb si eu asa, poate cineva stie,in Parang cabanele au canalizare ?In Straja sigur nu au, pentru simplu motiv ca nu exista.Oare cum se simt cei ce se incumeta sa mearga vara la munte langa o cabana care in jur e plina de rahat?Se fac tot felul de gondole,telegondole, da un sistem de canalizare pe cand domnilor care faceti bani din asa zisul turism ?
#5 Ivo06.08.2012,  11:05:32
In Parang, Primaria, pe traseul sapat (acel sant de un metru si ceva latime si un metru si ceva adancime) pentru teava de alimentare a viitoarelor tunuri de zapada, ar fi putut sistematiza foarte bine canalizarea, alimentarea cu apa a cabanelor existente sau viitoare, curentul electric, adica toate utilitatile de care are nevoie o cabana. Dar, cand te gandesti numai la interesul propriu si cati bani (spaga) urmeaza sa bagi in buzunar, ca Primarie si primar cum sa te mai gandesti si la asemenea lucruri, gen sistematizare (fiecare se descurca cum poate, ca de aia exista amenzi pentru degradarea mediului). Ati sapat ditamai santul si ati intors Parangul pe dos pentru o teava de 250 sau 300 mm, pentru tunurile de zapada. Proiectantul, Primaria si cel care va administra domeniul schiabil din Parang (Gardean, Simi etc.) s-au facut de tot rasul cu acest mega-proiect (frumos pe hartie, dar de trei ori mai scump in realitate). Oare cati bani (procentual) au fost decontati pana acum si cat la suta s-a realizat din lucrare? D-le Bran, daca tot laudati acest proiect si pe mega-primarul TIR, impreuna cu Boc si Udrea, de ce nu ne oferiti si asemenea informatii? Per total, pana acum, lucru facut in graba (ca si centrul civic, al carui proiect a fost modificat in functie de ala care da primarului cel mai mare "comision"), conform principiului: Facem astazi cat mai mult (nu conteaza ca este prost facut), ca sa incasam toata lucrarea, ca maine nu se stie ce va fi. Apropo, d-le Bran, in centrul civic, terasele incep sa se extinda si pe piatra cubica (aia chinezeasca, prost pusa in opera, unde copiii sufera o gramada de accidente). Avand in vedere ca primarul nu a lamurit subiectul, dand un raspuns in doi peri, cum ca acum nu este reglementat nimic acolo, cum comentati subiectul? Este normal ce se intampla cu acei protejati ai primarului care au terase acolo?
#6 moarte dosofteiului06.08.2012,  11:31:23
bai dosofteiule! cum poti fi ma asa ipocrit? nu cred k esti o fiinta rationala! basist nenorocit!!!
#7 Corneliu BRAN06.08.2012,  14:43:24
Dosoftei, nu aveti dreptate si e foarte rau ca ganditi asa. Daca ar fi gandit asa si Elena Udrea sau Emil Boc azi eram tot cu infrastructura de acum zece ani, de ne era rusine sa mai vina cineva din alte parti pe la noi. Sau se vede ca nu ai tangente prea multe cu Valea si locuitorii ei, oameni minunati. Momo2, 130.000 sau 140.000 nu mai conteaza... tot peste 100.000 de suflete traiesc aici, tot romani si cu aceleasi drepturi ca orice roman, printre care si dreptul la VIATA, sau dreptul la o soarta mai buna. Iar acest numar nu a fost folosit doar la Referendum, de el s-au folosit si primarii sau consiliile locale, deci TOATE partidele politice si la alegerile locale. Esenta materialului era cu totul alta, sa nu ne legam de o cifra. Radulesc, prin proiectul acesta este prevazuta si canalizarea plus si alte lucrari mari de infrastructura. Doar senatorul Nicula nu stia asta, ori n-a vrut sa stie cand a facut acele declaratii, care au cazut rau pentru Vale... dar sa il scuzam, era la inceputul mandatului si dorea sa iasa in evidenta, intre timp si-a mai schimbat din declaratii. Ivo, spuneti dvs cum e atunci mai bine... sa se faca sau sa nu se faca. Eu vorbeam de bani, de faptul ca un proiect de interes national e pe cale sa fie oprit, sau intarziat cu vreo cativa ani, doar din razbunare politica, ori neglijenta sau inconstienta. Nu lauda nimeni pe Boc, sau Udrea, dar daca sub vremea lor a fost aprobat si finantat acest proiect, alaturi de altele, fara precedent in Vale, atunci hai sa spunem altceva, sau cum zici? V-ati legat de cu totul alte probleme, care nu tin de acest material, ati ajuns de la Ana la Caiafa... In ceea ce priveste calitatea proasta a lucrarilor, timpul va decide, iar daca au fost facute prost, sa raspunda cine le va face receptia, comisia respectiva. Din cate stiu de proiectul din Parang raspunde administratorul public, domnul Marian Popescu. Despre terase am scris un alt material, in care atrageam atentia la exact ce spuneti dvs. Acolo n-am vazut comentariile dvs, repet, nu era cazul aici, unde era vorba despre finantarea proiectelor din turism, din Vale, inclusiv a celui din Parang. N-am vazut sa va referiti la faptul ca de trei luni, de cand e alt guvern, nu s-a mai alocat un chior. Asta e tema acestui material, sa-i trezim pe guvernanti si sa le aratam ca si noi, cei din Vale, avem dreptul la viata, la modernizare, la gasirea de noi alternative, care cu mineritul sa deschida zona. Eu chiar cred in asta, dvs. nu aveti decat sa stati pe margine si sa contesatati orice se face, chiar si cand nu trebuie.
#8 Ivo06.08.2012,  15:47:39
D-le Bran, din capul locului va spun ca nu sunt impotriva faptului ca se face ceva (in Parang, in municipiu su oriunde), daca acest lucru este bine facut si eficient tehnic, financiar si functional. Atata timp cat un proiect, 99% identic cu cel din Bansko, este intocmit de o firma de proiectare, apartinand lui Gardean, si costa 8 milioane de RON (80 miliarde lei vechi), schimband pe ici pe colo cateva date; atata timp cat acest proiect costa undeva la 86 milioane de euro, cand el putea fi facut cu bani mult mai putini (sunt gata sa fac un pariu pe tema asta cu oricine); atata timp cat proiectantul nu a luat in calcul cum si cine va administra acest domeniu schiabil (oare nu s-a facut studiu de fezabilitate?), avand suspiciunea ca acest domeniu va ajunge in administrarea lui Gardean (sau acolitilor lui), nu pot sa fiu de acord cu ceea ce se intampla. Am atacat celalat subiect, cel cu centrul civic, pentru ca acolo constructorul este tot Acomin (firma care construieste in parang si cam peste tot pe unde a alocat Udrea bani si au fost primari PDL-isti, de ex. Vulcan) si facand o comparatie cu lucrarile facute in acest centru civic, sunt sigur ca si cele din Parang vor fi la fel de slabe, chiar foarte slabe, calitativ. Cu toate ca este foarte proasta aceasta lucrare cu centrul civic, ea va fi receptionata de Primarie la sf. lunii august. Atunci stau si ma intreb, si totodata va intreb si pe dvs., oare chiar merita atatia bani o lucrare prost realizata (chiar si facuta la noi in municipiu) atata timp cat pentru ea vom plati noi si copiii nostri, iar altii se imbogatesc pe seama asta? Si oare chiar trebuie sa asteptam ca timpul sa decida daca o lucrare este prost realizata sau nu, cand lucrul asta este evident? Sunt sigur ca peste un an se vor invoca tot felul de motive "tehnice"...
#9 Stan si Bran06.08.2012,  15:57:11
Domnule Corneliu Bran, din pacate Dosoftei are dreptate. Imaturii care ne conduc acum, unul mincinos si hot dovedit - Ponta, iar unul cu fata al unuia care se DROGHEAZA motiv pentru care trebuie sa doarma pe el pana la 12 ziua - Antonescu, SIGUR nu vor finanta proiectul telegondolei din Petrosani. Si asta din ura pentru Valea Jiului si pentru ROMANI !
#10 trica06.08.2012,  19:10:04
Stan si Bran erau si sunt comici vestiti,dar tu esti prost gramada,si din cauza unora ca tine, am ajuns unde am ajuns !
#11 Corneliu BRAN07.08.2012,  08:41:58
Domnule IVO, daca lucrarile se vor dovedi de slaba calitate, ma inclin in fata dvs. si am sa va dau dreptate. Deocamdata nu putem afla... deci trebuie sa vedem ce va fi in Parang, iar asta nu inseamna sa se stopeze un proiect de interes national. Nu uitati, lucrarile au fost castigate legal, la licitatie, iar daca aveti ceva date care sa ateste ca s-au facut smecherii, va stau la dispozitie, protejandu-va identitatea, firesc. Eventual putem merge si impreuna sa imi aratati care sunt lucrarile efectuate slab, acum, pana ele se mai pot indrepta, ca sa avem timp sa atragem atentia. Fireste, ca pe toata lumea, ne intereseaza si pe noi calitatea lucrarilor. Dar, repet, suma de 86 de milioane de euro nu este mare pentru un astfel de mega proiect (in Europa au fost proiecte, in Alpi, acum cinci ani, de 250 de milioane, pe o suprafata mai mica cu mult decat cea a Parangului, in Slovenia la fel iar exemple sunt destule, plus ca suma poate fi corectata in jos, nu e obligatoriu sa se cheltuiasca atat daca nu-i cazul), care, peste 6 ani, daca va fi terminat, isi va arata din primul an valoarea... in sensul ca acesti euro vor fi recuperati integral, pana la ultimul cent, de catre stat si bugetul local, in maxim 10 ani de la finalizarea proiectului. Calcule facute de specialisti, nu de mine. Cand vom ajunge sa castigam per/statiune/zi, nu un milion de euro ca Bansko, ci doar 200.000/300.000 euro vom putea spune ca la Petrosani ne-a pus Dumnezeu mana in cap. Pare acum usor inimaginabil, asa cum a fost si cu inceputul proiectului, dar se poate, am stat de vorba cu specialisti de la Ministerul Dezvoltarii, oameni care au implementat alte mari proiecte, care au sprijinit inclusiv proiecte europene din tarile invecinate (chiar Bulgaria de exemplu, care le-au cerut sprijinul cu mai multe prilejuri) si care au spus ca Parangul poate fi perla turismului de iarna, cu conditia sa se finalizeze intreg proiectul, la termen, cum s-a stabilit. Si, fireste, cu lucrari de calitate, cum sustineti si dvs., aici ambii suntem de acord. Ma intereseaza prea putin nume, sau firme, ori ce castiga unul sau altul (daca e legal, desigur), ma intereseaza mai mult finalizarea la timp a lucrarilor. Iar daca vor face ce nu trebuie, de aceea exista institutii ale statului, care pot verifica si sanctiona... asta daca mai suntem un stat de drept, membru al UE, cu drepturi depline.
#12 Sandu14.08.2012,  19:45:28
nu mai fiti carcotasi!LA MUNTE CE FACE TURISTUL IARNA??? SCHIAZA DRAGILOR!!!! ce ramane in urma lor!!!BANIIIIIII!
#13 Petrosani03.12.2013,  22:25:07
Toata lumea e desteapta aici in petrosani nus toti momarlani mai momarlane (doroftei) cand sau deskis minele au venit toate natiile de oameni de la tzigani pan la unguri. Care a schiat pana acuma in parang? de sunteti asa asi in parang sil cunoasteti asa bine?


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter