09.08.2008,  14:17:30 | 0 comentarii | 468 vizualizari
Dumitru Costin - liderul BNS: „În momentul în care discutăm de cărbune, când prețul petrolului și prețul gazului au luat-o la deal, într-un ritm absolut incredibil, este evident că resursa cărbune a devenit una strategică”
de Corneliu BRAN

Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical, avertizează Guvernul și C.N.H.-ul despre necesitatea urgentării înființării noului Complex Energetic, despre care se tot vorbește de aproape 5 ani de zile.

La invitația Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, miercuri, 6 august 2008, Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical (B.N.S.) și Ion Pisc, președintele Confederației „Energetica” și secretar confederal – ramura „Energie” din cadrul B.N.S. - s-au aflat în Valea Jiului cu prilejul manifestațiilor de omagiere din cadrul acțiunilor dedicate Zilei Minerului, la invitația Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului.

După cum știți, L.S.M.V.J. are calitatea de membru în cadru B.N.S. (o organizație sindicală importantă, care la nivel național are peste 400.000 de membri, fiind a doua organizație din țară ca mărime, după numărul de membri înscriși).

 

Conferință de presă în aer liber… „organizată spontan”

La Lupeni, după depunerea de flori și coroane de flori care a avut loc la Monumentul „Lupeni `29”, cei doi președinți de sindicat, împreună cu președintele L.S.M.V.J., Zoltan Lacataș, au organizat, la cererea ziariștilor prezenți, o conferință de presă. Una mai specială, „organizată spontan”, care a avut loc în aer liber, la peste 30 de grade Celsius la umbră. Răspunsurile celor trei lideri au fost și ele pe măsura căldurii de-afară, incendiare și deosebit de importante pentru viitorul mineritului din Valea Jiului. Acest fapt ar trebui să intereseze pe toată lumea, nu doar pe cei din sectorul minier, deoarece, orice s-ar spune, deocamdată mineritul este locomotiva Văii Jiului. Iar cine nu crede, să ia exemplul Aninoasei. Care, odată ce a rămas fără mină, este acum, din păcate, aproape o localitate în moarte clinică, din toate punctele de vedere. Deci, subiectele puse în discuție nu puteau să nu fie legate de necesitatea creării - cât mai urgent - a unui viitor complex energetic și de ștergere a datoriilor C.N.H. Într-un cuvânt, practic viitorul angajaților din sectorul minier și a mineritului din Valea Jiului. Dar să vedem împreună ce întrebări le-au fost puse celor trei lideri de sindicat și care au fost și răspunsurile lor.

Astăzi vă prezentăm doar întrebările adresate președintelui B.N.S., Dumitru Costin, și răspunsurile acestuia. În partea a doua vor urma răspunsurile date celorlalți doi lideri, Zoltan Lacataș și Ion Pisc.

 

„Privatizările distribuțiilor regionale din sectorul energetic nu au făcut altceva decât să privatizeze profiturile…”

Reporter: Cum vedeți dumneavoastră azi mineritul din Valea Jiului, raportat la situația din anii anteriori?

Dumitru Costin (B.N.S.): Mineritul Văii Jiului este strict dependent azi de viitorul sectorului energetic din România și de reformele care trebuie să aibă loc în continuare în acest sector. Chiar dacă până acum, s-au făcut destul de mulți pași greșiți în energetica românească - mă refer în principal la privatizările distribuțiilor regionale, care în opinia noastră nu au făcut altceva decât să privatizeze profiturile -, s-a constatat că în piața unică de energie europeană, România, dacă vrea să conteze va trebui să aibă grijă să-și valorifice cât mai bine resursele energetice pe care le are. ªi pentru că suntem în Valea Jiului și vorbim de cărbune, trebuie să ținem cont neapărat de faptul că trebuie să găsim o soluție integrată, prin care ceea ce se extrage să fie procesat, apoi să se transforme în energie, deci să-i adăugăm valoare, și, evident, să introducem această valoare pe piață.

Reporter: Referitor la cele afirmate de dumneavoastră înainte, Complexul Energetic de care se tot vorbește de multă vreme ar fi o soluție viabilă pentru continuarea cu succes a mineritului din Valea Jiului?

Dumitru Costin: Credem în această soluție, de creare a Complexului Energetic, este cea mai viabilă în momentul de față. Din păcate, s-a întârziat deja destul de mult, și nu din partea sindicatelor, ci din partea guvernelor și patronatului din sectorul minier. Dacă nu se face asta cât mai repede, atunci mineritul din Valea Jiului se va afla într-un mare pericol…

Reporter: Cum vedeți politizarea acțiunilor în anumite domenii de activitate din România?

Dumitru Costin: Ea se manifestă peste tot, nu numai în România este o practică. Totul este să nu depășească anumite limite. Din păcate, în România, din 1990 și până în prezent, nu contează capacitatea managerială, nu contează abilitățile profesionale, nu contează performanța pe care o poți face la un loc de muncă sau altul, ci contează carnetul de partid. Asta este o problemă uriașă pe care o are societatea românească actuală…

 

“Indeciziile politice, eșaloanele intermediare de la nivelul companiilor întârzie realizarea Complexului Energetic…”

Reporter: De ce credeți că se întârzie atât de mult realizarea Complexului Energetic?

Dumitru Costin: În primul rând, datorită indeciziei politice de la nivel de vârf. În al doilea rând, din cauza faptului că unii din eșaloane intermediare de la nivelul companiilor încă visează la cai verzi pe pereți, deci nu văd același drum, aceiași soluție și visează să fie „bătuți”, țintuiți pe scaune, pe veci în funcțiile lor de directori, directori generali, directori economici. Nu înțeleg că în momentul de față există o singură soluție, că timpul curge cu viteză extraordinară și că presiunile după intrarea în Uniunea Europeană au devenit covârșitoare asupra sectorului energetic din România, mai ales, pe zona de minerit. Aceștia scapă din vedere faptul că Valea Jiului și cele două termocentrale care ar putea să intre în componența acestui Complex Energetic au potențial, au viață. În momentul în care discutăm de cărbune, în momentul de față, când prețul petrolului și prețul gazului au luat-o la deal, într-un ritm absolut incredibil, este evident că resursa cărbune a devenit una strategică. Dacă noi tratăm acest subiect cu superficialitate, înseamnă că avem o problemă de înțelegere, la nivel politic, la nivel guvernamental.

 

C.N.H. trebuie curățat de datorii, iar această decizie trebuie aprobată și de Bruxelles…”

Dumitru Costin: Evident, înainte de înfăptuirea acestui complex, trebuie să mai fie luate și niște decizii. Una din decizii, imperios necesară, este cea legată de curățirea de datorii a Companiei Naționale a Huilei din Petroșani. Eu pot să vă spun că, în ceea ce ne privește pe noi, Blocul Național Sindical, am pregătit deja terenul, am discutat cu Primul ministru, cu ministrul Economiei și Finanțelor. Am discutat cu colegii noștri de mișcare sindicală, cei din Confederația Europeană a Sindicatelor, și am pregătit împreună terenul pentru a susține ștergerea acestor datorii, alături și de reprezentanții Guvernului României, la Bruxelles, la comisarul european pentru concurență. Această decizie de ștergere a datoriilor trebuie până la urmă să fie acceptată de Bruxelles. Comisarul european Nelly Croft are acum informații, Confederația Europeană ne sprijină, avem ușile deschise, mai trebuie doar să ne facem lecțiile acasă și să ne ducem cu lecțiile făcute acolo. N-o să vină nimeni de la Bruxelles să ne spună: “Băi băieți, voi când vreți să vă faceți lecțiile?”. N-o să ne tragă nimeni de urechi!.

 

“Dacă nu ne facem temele, atunci vor veni să ne pună lacăte pe porți la exploatările miniere și la cele două termocentrale!”

Dumitru Costin: Dacă nu suntem în stare să ne facem temele, atunci vor veni și vor pune lacăt pe poartă! Lacăte pe exploatările miniere, lacăte pe cele două termocentrale - dacă programele de investiții nu vor continua. Totul depinde acum de decizia guvernului și de deciziile manageriale de la nivelul companiilor. Aici sunt cele mai mari probleme… În privința resursele umane din cele trei companii pe care le-am menționat (cele două termocentrale și C.N.H.), vă garantez că noi, cei de pe parte sindicală, avem soluții pentru oameni. Nimeni nu va fi abandonat, nimeni nu va fi lăsat pe dinafară, așa cum au fost unii lăsați în anii anteriori, când s-au produs procesele de restructurare…


“În politica comercială e mult până te agață, până devii dependent… Apoi iau și pielea de pe tine…”

Dumitru Costin: Repet, pentru noi, cei din B.N.S., esențial este să găsim o soluție pentru zona de extracție și de procesare a cărbunelui, într-un sistem integrat, care să poată să performeze, având în vedere resursa de cărbune de care dispune zona aceasta. Din estimările experților, de 25-30 de ani; deci pe termen lung, bineînțeles cu condiția ca C.N.H. să facă parte din această nouă entitate energetică, deoarece altfel, costurile de transport al cărbunelui pun în pericol capacitatea de vandabilitate a cărbunelui. Nu este recomandat să fii dependent de resursele externe, chiar dacă în momentul de față par mult mai ademenitoare, fiindcă se știe bine, în politica de natură comercială e mult până te agață. Devii dependent de ei și după aceea îți urcă prețul și joci la „impus”, iau și pielea de pe tine.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Aducem la cunoştinţa salariaţilor din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, care reprezin­tă a[..]
26.09.2013, 20:27   |    3 comentarii

Vineri, 1 martie, o delegaţie a BNS, Federaţiei „Energetica” şi LSM„VJ” s-a &i[..]

03.03.2013, 22:29   |    7 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter