12.08.2008,  11:13:16 | 0 comentarii | 705 vizualizari
Ion Pisc, președintele Confederației „Energetica”: / „În termocentralele Paroșeni și Mintia nu s-a investit nimic pentru reabilitare-modernizare...”
de Corneliu BRAN

Cotidianul nostru continuă să prezinte seria interviurilor realizate cu diferite personalități, oameni cu rol de decizie la nivelul Văii, de Ziua Minerului. Citiți, în cele ce urmează, dialogul cu președintele Confederației „Energetica”, Ion Pisc.

Ion Pisc: Aș vrea să pornesc de la întrebarea: „în ce fel vă avantajează integrarea pe verticală a celor două activități, minerit și partea de energie?” Trebuie să știe toată lumea că aceste două activități sunt strict legate, dependente și fără alți sorți de izbândă, dacă nu au un scop comun. Tot ce înseamnă cărbune din CNH este legat de buna funcționare a celor două termocentrale, Paroșeni, respectiv Mintia-Deva. Alte centrale din România nu pot utiliza cărbunele din Valea Jiului. Dar pentru ca Valea Jiului să-și păstreze personalul necesar exploatării, până la 3.100.000 de tone în viitorul apropiat (2.800.000-2.900.000 de tone, acum), cele două termocentrale trebuie să funcționeze cu minim 500 de megawați în bandă. Numai așa poți, într-adevăr, să fii pe piața liberă de energie. Dar aici apare o problemă. Vindem energia la prețul la care rezultă din cărbune? Firesc e să spun că nu... Și atunci am pus în discuții un prim pas. De ce nu? Unu: pentru că în termocentrale nu s-a investit în reabilitări-modernizări. Și doi: în CNH nu s-a investit în reabili­tări-modernizări. Practic, la ora actuală trebuie găsită o soluție de compromis. La insistențele sindicatelor și ale Blocului Național Sindical, am reușit - cu aportul conducerii societăților de producere a energiei - să încheiem un prim contract, pe termen lung, de 10 ani, între producția de energie livrată de Paroșeni și cumpărătorul Hidroelectrica. Contractul specifică să se aibă în spate și cantitatea de cărbune necesară funcționării centralei de la Paroșeni, respectiv 700.000 de tone de cărbune, obligatoriu pe un termen tot de 10 ani, iar în prețul megawatt­lui produs de Paroșeni să intre și investițiile de mediu. Investiții fără de care termocentrala, indiferent dacă este sau nu cea mai modernă din România, se va închide. Ce vorbim azi, vorbeam și acum trei ani.... Dacă până în primul trimestru al anului 2009 nu se face acest complex energetic, atunci vom avea toți de suferit, inclusiv România ca țară...

Ziarul Văii Jiului: Care sunt etapele care trebuie puse în practică pentru înființarea cât mai rapidă a acestui complex energetic în județul Hune­doara?

Ion Pisc: Din punctul de vedere al etapelor care trebuie urmate pentru înfăptuirea acestui complex energetic, un prim pas este următorul: acest contract de care vă vorbeam, cel care vizează termocentrala Paroșeni și minele de huilă din Valea Jiului să fie perfectat și cu Termocentrala Mintia-Deva, în producție de minim 400 de megawați în bandă și cu 150-550 megawați creați în viitor. A doua etapă necesită o restructurare și în cele două societăți, respectiv cele două termocentrale, și la minele din Valea Jiului. Deci și crearea unei societăți curate, asta după ce probabil datoriile CNH-ului se vor șterge de către Guvern. Știm cu toții că veniturile țin de megawattul vândut. Nu există un alt venit. Atâta timp cât prețul la energia produsă prin acest complex energetic va acoperi costurile, când spun cost, trebuie să știți că 70% din costuri o reprezintă extragerea huilei din Valea Jiului, atunci totul va fi OK. Dacă vom face investițiile necesare în cele două termocentrale, indispensabile activității din Valea Jiului, și vom face investiții și la locurile de muncă, la cei peste 11.000 de lucrători, atunci,

într-adevăr, această societate nou creată va fi un concurent puternic de pe piața regională de energie. Fiind liberă piața, trebuie să luptăm împreună. Eu vă spu­neam acum trei ani acești pași, aceste etape. Chiar aici, în această localitate (Lupeni – n.a.), spuneam: dacă nu vom face aceste lucruri se va închide  activitatea energetică. Și când spuneam energetică, mă gândeam și la exploatările de huilă. Se pare că guvernanții s-au deșteptat. Se pare că sunt conștienți de actuala criză mondială de energie. Se pare că știu acum că singurele resurse garantate, pe o perioadă mai mare de 30 de ani, sunt huila, dar și lignitul. În rest, suntem dependenți de alții, care nu sunt departe, dar sunt tendențioși.

Ziarul Văii Jiului:  Cu ce nu este de acord Guvernul și patronatul, în ceea ce ne-ați spus, în legătură cu acești pași de urmat?

Ion Pisc: Nu cred că nu este de acord Guvernul cu ceva din ceea ce am spus... Numai că, din păcate, Guvernul nu și-a respectat nici măcar propriul program de guvernare... Aici este problema... Liderul Lacataș și cu mine, ca reprezentant al BNS-ului, am reușit să cuprindem în strategia energetică ceea ce dumneavoastră mă întrebați acum... Ceea ce nu înțeleg este altceva. Și anume, pașii foarte înceți cu care se înfăptuiesc aceste lucruri, cel puțin din partea Guvernului. Sper ca măcar acum, în ultimul ceas, Guvernul să se trezească! Eu nu tind la un termen spre sfârșitul anului acesta, dar consider necesar ca, în primul trimestru al anului următor, această nouă companie trebuie să aibă deja viață! Dacă nu va avea viață, atunci vom avea de suferit toți, inclusiv România ca țară, atât pe parte energetică, cât și pe partea de resurse umane.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




Pe aceeasi tema

Încă din prima zi de proteste ale minerilor, jandarmii au jucat cartea toleranţei şi a răbdării. Au acţionat pasiv, s-au retras &ici[..]

08.03.2012, 22:39   |    1 comentarii

► Minerii au nevoie de bani. Dar ce se mai aude cu condiţiile precare de muncă?

Mineriadele au intrat[..]
08.03.2012, 22:27   |    2 comentarii

Bebe Nica a trădat interesele Văii Jiului acceptând 900 de disponibilizări în 2011 și alt[..]

08.03.2012, 17:08   |    47 comentarii
- - - - - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter