13.08.2008,  17:45:34 | 0 comentarii | 557 vizualizari
Fondurile europene ne așteaptă... / Dar știm oare să le și accesăm? Programul „Regio” (I)
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN

Programul Operațional Regional (POR), unul dintre programele finanțate din fonduri structurale, va contribui la dezvoltarea teritorială echilibrată a țării noastre, în perioada imediat următoare, până în 2013.

Programul „Regio”, cu un buget anual de 4,4 miliarde de euro, în perioada 2007-2013, reprezintă aproximativ o cincime din bugetul alocat României. 84% din bugetul programului provine din fonduri europene (via Fondului European de Dezvoltare Regională - FEDR), iar restul din fonduri românești (14%) și fonduri private (2%).

„Regio” sprijină inițiativele de dezvoltare economică și socială, pe baza abordării de „jos în sus”. Adică pornește de la identificarea nevoilor și a potențialului de dezvoltare existente la nivel local și regional.

Pentru implementarea acestor programe operaționale trebuie subliniat faptul că România va primi per total, în perioada 2007-2013, 19,667 miliarde de euro, din fondurile structurale ale UE.

De aceea, ne-am gândit că opinia publică din Valea Jiului ar trebui să știe mai multe despre POR, astfel că materialul de față încearcă să prezinte puțin acest program, în trei părți distincte.

Pentru ce se pot obține fonduri prin POR?

În primul rând, este bine de știut că regiunile cu un nivel mai scăzut al Produsului Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor vor beneficia de fonduri mai mari, față de regiunile care au PIB-ul pe cap de locuitor mai ridicat. În acest sens, Valea Jiului se încadrează perfect, față de alte zone ale județului Hunedoara și ale țării. Proiecte clare, la obiect, să fie, că bani sunt. Însă, aceștia pot fi accesați doar cu multă inteligență, pe obiective necesare și clar delimitate, prin proiecte bine întocmite, viabile.

Cele 6 „axe prioritare” ale Programului Operațional Regional vizează următoarele:

► Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor poli urbani de creștere (30% din bugetul POR). Domeniile majore de intervenție fiind „planurile de dezvoltare urbană”;

► Îmbunătățirea infrastructurii de transport regionale și locale (20,35% din bugetul POR). Domeniile majore de intervenție fiind aici, în general, cele ce privesc „reabilitarea și modernizarea de drumuri județene, străzi urbane, inclusiv construc­ția și reabilitarea șoselelor de cen­tură”;

► Îmbunătățirea infrastructurii sociale (15% din bugetul POR). Domeniile majore de intervenție fiind aici cele ce privesc „reabilitarea, modernizarea și echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate”, „reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea și echiparea infrastructurii serviciilor sociale”, „îmbunătățirea dotării cu echipamente a bazelor operaționale de intervenție în situații de urgență” și „reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea și echiparea infrastructurii educaționale preuniversitare, universitare și a infrastructurii pentru formare profesională continuă”;

► Consolidarea mediului de afaceri regional și local (17% din bugetul POR). Domeniile majore de intervenție fiind pentru această axă prioritară următoarele: „dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanță regională și locală”, „reabilitarea siturilor industriale poluante și neutilizate și pregătirea pentru noi activități”, „sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor”;

► Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului (15% din bugetul POR). Domeniile majore de intervenție fiind aici: „restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum și modernizarea/crearea structurilor conexe”, „crearea, dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale și creșterea calității serviciilor turistice”, „promovarea potențialului turistic și crearea infrastructurii necesare în scopul creșterii activității României ca destinație turistică”;

► Asistență tehnică (2,65 din bugetul POR). Domeniile majore de intervenție pe această axă vizează: „sprijinirea implementării, managementului și evaluării Programului Operațional Regional” și sprijinirea activităților de publicitate și informare privind Programul Operațional Regional”.

Cine poate solicita finanțare prin POR?

Este important de știut și cine poate solicita finanțare prin Programul Operațional Regional. După „ghidul Regio”, pot solicita finanțare autoritățile administrației publice locale din mediul urban și autoritățile administrației centrale.

De asemenea, fondurile pot fi accesate prin crearea de parteneriate, pe un proiect anu­me, între autoritățile administrației publice locale, între autoritățile publice locale și centrale, între autoritățile administrației publice locale și/ sau centrale și unitățile de cult și între autoritățile administrației publice locale și furnizorii de servicii sociale de drept public sau privat acreditați (ONG-uri și unități de cult).

Totodată, mai pot beneficia de fonduri POR „Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară (ADI)”, furnizorii de servicii sociale acreditați în condițiile legii, universitățile de stat, instituțiile publice furnizoare de servicii de formare profesională continuă, societățile comerciale, inclusiv societățile comerciale administrator (definite conform Ordonanței 65/2001 cu modifi­că­rile ulterioare), camerele de comerț, microîntreprinderile din domeniul producției, serviciilor și turismului (care propun proiecte în mediul urban), organizațiile neguvernamentale.

În partea a doua veți vedea cu toții care sunt  valorile minime a planului integrat și valoarea totală a unui proiect individual, pe fiecare „axă prioritară” și care sunt activitățile eligibele (finanțabile), deci, mai concret,  pe ce se pot lua fonduri mai ușor, dacă există proiecte făcute profesionist și necesare comunității locale din mediul urban.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema

Ieri, la sediul Consiliului Judeţean Hunedoara, a avut loc un seminar de informare destinat administraţiilor publice locale şi un[..]

18.03.2014, 22:20   |    0 comentarii
Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali organizează conferinţa regională „Diferit nu înseamnă anormal”. [..]
22.07.2013, 21:03   |    0 comentarii
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice este unul dintre cele mai grele ministere, de a cărui activitate de[..]
16.07.2013, 20:27   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter