13.08.2012,  01:49:04 | 1 comentariu | 1134 vizualizari
Inspectorii sanitari-veterinari din Vale avertizează: Atenţie la… lăptăreasă!
de Corneliu BRAN

După dispariţia cazurilor de trichineloză din Valea Jiului, care crescuseră alarmant, avem un nou prilej de mândrie sanitar-veterinară: de trei ani nu mai avem vite depistate cu tuberculoză. Ceea ce înseamnă, automat, mai puţine riscuri de îmbolnăvire gravă pentru consumatorii de lapte proaspăt şi brânză autohtonă.

Totuşi, pentru consumatorii de lapte proaspăt de vacă şi de brânzeturi produse în gospodăriile momârlăneşti mai există riscuri de îmbolnăviri, chiar dacă sub forme mai uşoare, cum ar fi enterocolitele şi tulburările digestive. Acum nu vrem să vă speriem şi să vă facem să nu mai consumaţi lapte decât din cel pasteurizat, dar trebuie să ştiţi că e bine să aveţi grijă de la cine achiziţionaţi laptele.
Tocmai de aceea, dr. Gheorghe Cristea, şeful Circumscripţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Valea Jiului, a dispus ca, pe lângă luarea de probe la carne şi paste de carne preparate la carmangerii, să fie luate probe şi de la brânza şi apa de la centrul de prelucrare a laptelui, singurul autorizat, de acest gen, în Valea Jiului, fiind centrul petrileanului Cernat.
„Probele le trimitem la Alba-Iulia. Acolo funcţionează unul dintre cele 18 laboratoare specializate din ţară, unde se poate vedea calitatea produselor din punct de vedere fizico-chimic şi microbiologic. Vrem să vedem dacă brânza sau carnea provin de la animale sănătoase. 
S-au identificat la anumite probe de lapte, de la producătorii particulari, un număr total de germeni de peste 1.500.000/ ml, ceea ce nu e bine. În mod normal, o vacă sănătoasă are numărul total de germeni de maxim 20.000/ ml. Asta de când e lumea, în toate gospodăriile ţărăneşti unde s-au crescut vite. Să ajungi la 1,5 milioane/ ml este îngrijorător. De aceea trimitem aceste probe la Alba-Iulia.
Vreau să vă spun că la o vacă sănătoasă de la o fermă din vestul Europei numărul total de germeni este de 400-500/ ml. Acest număr are mai multe explicaţii. În primul rând, laptele nu vine deloc în contact cu aerul, acolo mulsul laptelui se face cu mulgătoare automată. După muls, laptele se lasă la răcire în tancuri de răcire, scopul fiind acela de a nu se distruge anticorpii - laptele conţine anticorpi.
La noi găsim mai multe neconformităţi, în primul rând laptele este muls normal, deci şi contact cu aerul. După ce se mulge vaca, laptele are 35-37 de grade Celsius (conform temperaturii corpului animalului), dacă nu se răceşte la sub 10 grade Celsius (tempera­tura maximă admisă de răcire), laptelui îi sunt distruşi anticorpii. Apoi, o spun cu regret, dar unii gospodari nu respectă condiţiile de igienă. Înainte de muls, nu se spală pe mâini cu apă şi săpun, nu aruncă primul jet de lapte, care nu trebuie folosit, nu dezinfectează vasele în care păstrează laptele şi nu spală cu apă călduţă şi săpun ugerul vitei. De aici apar acei 1.500.000/ ml de germeni! În aceste condiţii, noi trebuie să luăm măsuri şi să fim vigilenţi, oamenii se pot îmbolnăvi, pot face tulburări digestive, cu stări diareice şi aşa mai departe. Să nu mai vorbesc de toxiinfecţii mai grave. Cetăţenii să aibă grijă de unde consumă laptele şi brânzeturile, mai ales pe căldurile astea”, ne-a declarat dr. Gheorghe Cristea.
Un lucru este clar: aveţi grijă ce şi cum mâncaţi, dacă doriţi să fiţi sănătoşi. Bătrânii şi mai ales copiii sunt cei mai predispuşi la astfel de îmbolnăviri. 
De aceea, dacă nu sunteţi siguri de „lăptăreasă”, atunci mai bine cumpăraţi lapte de la magazin. Chiar dacă, să recunoaş­tem, nu are acelaşi gust, laptele de pe tejghelele frigorifice sau din frigidere e mai sigur. Măcar vara este de evitat laptele cumpărat din piaţă. Deşi parcă noi nu ne-am încumeta să cumpărăm acest lapte nici iarna (mai ales dacă nu cunoaştem producătorul şi condiţiile pe care le deţine în gospodărie - igiena înainte de toate, mai ales când e vorba de copii)… 

Comentarii articol (1 )

#1 cristi13.08.2012,  21:53:32
In comuna bunicilor mei are loc o ,,neconformitate":mulsul se face ,,normal".Consumul de lapte si produse din lapte este ,acolo,la ordinea zilei.Cand moare cineva,mai rar,la 70 de ani,e jale mare,a murit tanar,in general se moare pe la 85-90 de ani.Laptele vine in contact cu aerul,nu s-a auzit de mulgatoare automata,de tancuri de racire,etc.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - - - - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter